חשיפת כלכליסט
אורנה אנג'ל: "העזיבו אותי כדי שיוכלו להמשיך לשחד בשקט"
סמנכ"לית תכנון וקיימות לשעבר בשיכון ובינוי סיפרה בעדותה במשטרה על הנסיעה לאוגנדה, בה חשפו בפניה העובדים: "פה בשביל לקבל עבודות משחדים". עוד סיפרה כיצד המנכ"ל עופר קוטלר פיטר אותה לאחר מכן, וכיצד היו"רית רוית בר ניב ובעלת השליטה שרי אריסון טמנו את הראש בחול אף שחשפה בפניהן את הדברים
"העזיבו אותי משיכון ובינוי כדי שיוכלו להמשיך לשחד בשקט ולקבל בונוסים יפים", כך סיפרה אורנה אנג'ל סמנכ"לית תכנון וקיימות לשעבר בקבוצת שיכון ובינוי (בין 2007 ל-2011) בעדותה ביאח"ה בלהב 433 במשטרה בפרשה במרץ 2018.
- שרי אריסון: "אורנה אנג'ל אמרה לי כמה פעמים שכולם אצלי מושחתים"
- פעם שנייה: צו הפסקת עבודה הוצא לאדריכלית אורנה אנג’ל על בנייה ללא היתר
- רוית ברניב: "אף פעם לא עלה הנושא של שוחד. גם לא בדקתי אם אנשים רצחו"
אנג'ל סיפרה בעדותה כי הן לבעלת השליטה בקבוצת שיכון ובינוי שרי אריסון והן ליושבת הראש רוית ברניב "היה מאוד חשוב נושא הקיימות. היו לרוית את כל הכוונות הטובות, בדיוק כמו שהיה לשרי אריסון, לקדם את נושא הקיימות בשיכון ובינוי, אולם הנושא נתקל בקשיים מול אפרת פלד (מנכ"לית קבוצת אריסון – ע.ק) ומול עופר קוטלר (מנכ"ל שיכון ובינוי דאז – ע.ק) ויהודה אלימלך (מנכ"ל החברה הנכדה SBI שעומדת במרכז פרשת השוחד בקבוצה – ע.ק). שלושתם בלמו את הנושא והקשו עלי לבצע את התפקיד שלשמו באתי".
אנג'ל סיפרה כי נאלצה לעזוב את החברה בעקבות דרישתו הברורה של המנכ"ל עופר קוטלר, שפיטר אותה לאחר שחזרה מנסיעה לאוגנדה. "אני התנגדתי לפיטורים", העידה במשטרה, "ודרשתי לעשות אותם בהליכים המקובלים לאחר שימוע... אני זוכרת שאמרתי לעורכת הדין שלי לדיני עבודה שייצגה אותי מול חברת שיכון ובינוי 'הם מפטרים אותי כי אני לא נוחה להם, הם צריכים לשחד בשקט באוגנדה". לבסוף הדברים נסגרו בין עורכי הדין, ללא הגעה לבית הדין לעבודה.
היא סיפרה עוד כי התקשרה לאריסון ובר ניב בעקבות זאת. "שרי אמרה לי שזה מה שעופר החליט, ו'אני לא יכולה להתערב בהחלטות הניהוליות של עופר'. דיברתי גם עם רוית שהזמינה אותי לפגישה בקפה לנדוור ברוטשילד, אבל היה לי ברור ממנה שהיא לא מתכוונת להתערב בזה".
עוד סיפרה אנג'ל כי לאחר עזיבתה אירית איזקסון, מקורבתה של אריסון, קבעה איתה פגישה, "שהיתה לא נעימה" – ושאלה אותה שאלות על אודות נסיבות עזיבתה. "היא התחילה לשאול אותי מה קרה ולמה עופר כל כך רוצה שתלכי, ואני עניתי לה את מה שאמרתי לעורכת הדין שלי: שהעזיבו אותי כדי שיוכלו להמשיך לשחד בשקט ולקבל בונוסים יפים".
היא ציינה במשטרה כי "אני כאן כעת לא מנקמה או קנאה, אלא כמי שהתעסקה בנושא הקיימות, הבנתי שלא יהיה עתיד לחברה ללא שמירה על נורמות אתיות גבוהות ועל מלחמה בשוחד, ומכיוון ש-SBI היוותה חלק גדול מאוד ברווחים של שיכון ובינוי, אז ראיתי בזה שליחות מאוד גדולה והגנה על החברה, ובעיקר בגלל שהחברה ממומנת מכספי הפנסיה שלנו, וכל הבנתי את מהות העבודה שלי".
"ההפתעה שלי לא היתה מכך שבאפריקה נותנים שוחד, אלא מהעובדה שכולם יודעים ואני בעצם עלה תאנה"
אנג'ל פירטה בעדותה על הנסיעות שלה למוקדים שבהם היתה פעילה שיכון ובינוי, ובין השאר לחמישה-שישה ימים לאוגנדה כדי להעביר סדנאות קיימות לעובדים ולמנהלים, נסיעה אליה הצטרף גם קוטלר המנכ"ל, ותיארה כיצד העובדים ביקשו לשוחח איתה לאחר מכן במקום מרוחק כדי לדבר בגילוי לב. "אני זוכרת שהעובדים אמרו לי שהסדנאות מאוד יפות אבל באוגנדה העובדים משלמים כסף כדי לקבל פרויקטים... פה בשביל לקבל עבודות משחדים ואת מדברת איתנו על אתיקה ושקיפות. ניגשו אלי מספר עובדים בנושא הזה".
לשאלת החוקר האם העובדים שדיברו איתה סיפרו לה על שיטה דומה של שוחד גם במקומות נוספים, ענתה אנג'ל: "העובדים דיברו איתי על כל אפריקה. העובדים שם עוברים ממדינה למדינה. אחד העובדים עבד קודם לכן בקניה והיה לי די ברור מהשיחה עם העובדים שמדובר על אפריקה ובעיקר על אוגנדה וקניה".
החוקר שאל אותה מדוע קוטלר נסע איתה לאוגנדה. אנג'ל ענתה: "כדי לשמור עלי. שאני לא אדבר עם העובדים בדרכי הישירה והמדוייקת וחסרת הפשרות שרואה את הדברים שחור ולבן".
אנג'ל אמרה בעדותה במשטרה כי "אני לא הופתעתי. הנושא הזה היה על השולחן של שיכון ובינוי כל הזמן", וסיפרה על הדיונים שהיו בתוך החברה בנושא הנחלת הקוד האתי ו"האם החברה צריכה להתנהל על פי חוקי מדינת ישראל או על פי החוקים הנהוגים בכל מקום בו עובדים. אני לא הייתי בשלב הפיתרון כי עזבתי אבל הפיתרון שלי היה נושא הקיימות שזה כלל לא משנה איפה עובדים, הערכים של הקיימות מאוד ברורים". לדבריה, "שרי אריסון צדקה ברצון שלה להביא יועצת קיימות, רק חבל שלא הקשיבו לה".
אנג'ל אמרה עוד כי "ההפתעה שלי לא היתה מכך שבאפריקה נותנים שוחד אלא מהעובדה שכולם יודעים ואני בעצם עלה תאנה וכלום לא השתנה ולא ישתנה". לדבריה, אחרי החזרה מאוגנדה היא החליטה שעליה לדבר עם אריסון באופן אישי: "אני הבנתי שזה חסר טעם לשבר עם עופר, רוית ואפרת. פחד בגלל הכסף הגדול שהם מרווחים מהרווחים העצומים של SBI שנובעים מצורת העבודה, שמקבלים עבודה בגלל שוחד".
היא תיארה כיצד התקשרה אל אריסון כמה שבועות אחרי שחזרה מאוגנדה וביקשה להיפגש איתה לבד מבלי להגיד באיזה נושא. הפגישה נערכה, לדבריה, בביתה של אריסון – רק היא ואריסון לבדן.
"במהלך הפגישה אמרתי לה שאני מספיק זמן בחברה כדי להבין איפה הקשיים, ושאני באה ואומרת לה בתור מי שאחראית על הנושא הזה בחברה, שיכול להיות מצב שהיא תיקח את המטוס הפרטי שלה ותטוס לקנדה ושם יעצרו אותה אם במקרה הבנק העולמי מקיים חקירה שאף אחד לא יודע עליה – ואני רוצה שהיא תדע את זה... אמרתי לה שלא יעצרו את אפרת ולא את עופר ולא את רוית, אלא אותה. נתתי לה תסריט של משהו שיכול לקרות עקב השינויים בעולם בנושא הזה ואני לא יודעת האם היא מבינה את זה... כי היא בעלת השליטה והחברה שלה".
החוקר שאל אותה מה ענתה לה אריסון, ואנג'ל השיבה: "היא לא הגיבה, רק שמעה אותי". בהמשך העדות סיפרה אנג'ל כי "בכיתי במהלך הפגישה כי הייתי מאוד מתוסכלת כי הבנתי ששוב חיי המקצועיים מובלים אותי לדרמות".
"אין דבר שאפרת לא יודעת והיא מושכת בכל החוטים"
אנג'ל סיפרה כי הבינה שהיתה לאחר מכן "דרמה גדולה" בגלל שהיא נפגשה לבדה עם אריסון, ולאחר מכן היא זומנה לפגישה נוספת במשרדי אריסון השקעות, בה כבר נכחו גם אפרת פלד ורוית בר ניב. לדבריה, פלד נזפה בה על שעקפה את המנהלות והגיעה לאריסון ישירות: "יש היררכיה ולא מתנהגים ככה". אנג'ל העידה כי ענתה לה: "למיטב זכרוני אנחנו לא חיים במשטר מלוכני". אנג'ל העידה עוד כי אריסון אמרה לי למעשה שפלד הצילה את חייה בזמן שהיתה חולה, ולכן למעשה "היא מחליטה הכל".
אנג'ל אמרה כי גם בפגישה הזו, ככל שהיא זוכרת, הזהירה את הנוכחים מפני מעצר בעקבות מעשי השוחד באפריקה: "אמרתי שוב את אותם הדברים בדרך יותר עדינה". היא נשאלה האם בר ניב ופלד ידעו על תוכן שיחתה עם אריסון ואנג'ל השיבה: "אם אפרת כל כך התעצבנה אז היא בטח ידעה עליה משרי. שרי סומכת על אפרת באופן טוטאלי ואפרת יודעת בודאות על מה שקורה באפריקה. אין דבר שאפרת לא יודעת ואפרת מושכת בכל החוטים". לגבי ברניב אמרה אנג'ל כי גם היא ידעה על "תרבות השוחד" באפריקה, ואמרה שוב: אין משהו שרוית ידעה ואפרת לא ידעה".
אנג'ל אמרה כי היא לא התלוננה במשטרה על הדברים לאחר עזיבתה משום ש"מישהו מרשות ני"ע שוחח איתי ועניתי לו על כל מה ששאל", ואמרה כי החברה לא מטפלת בנושא השוחד "גם בגלל שהבונוסים נגזרים מהרווחיות של החברה, וגם בגלל חוסר ההפנמה של נושא הקיימות".