ניתוח מבצע החיסונים של פייזר בישראל: 97% יעילות במניעת מחלה קשה ומוות
החברה פייזר מפרסמת את סיכום נתוני האמת של מבצע החיסונים בישראל, והנתונים אף טובים יותר מהמחקר הגדול שערכה טרם אישור החיסון: לחיסון 97% אחוזי יעילות במניעת מחלה סימפטומטית, מחלה קשה ומוות ו-94% אחוזי יעילות במניעת מחלה ללא תסמינים
החיסון של פייזר יעיל יותר במציאות מאשר במחקר: החברה מפרסמת את סיכום הממצאים שהועברו ממבצע ההתחסנות בישראל, לפיהם החיסון יעיל במניעת הדבקה בקורונה.
על פי הנתונים שהועברו לחברה, החיסון של פייזר הניתן בישראל המבוסס על טכנולוגיית mRNA יעיל ב-94% במניעת זיהומים א-תסמיניים, כלומר החיסון מפחית משמעותית את ההעברה של הנגיף מאדם לאדם.
- עם מטוס ישראלי: מבצע החיסונים הישראלי הגיע ל"סאות'פארק"
- "הסירוב להתחסן - תוצאה של ניהול לא נכון של המשבר הפסיכולוגי בתקופת המגיפה"
- מחקר חדש: החיסון של פייזר יעיל נגד הווריאנטים מדרום אפריקה ומברזיל
על פי דיווחי פייזר, הנתונים מצביעים גם על כך שהחיסון יעיל ב-97% במניעת תחלואה סימפטומטית, במניעת מחלה קשה ומוות. אחוז יעילות זה גבוה מזה שהוצג במחקר הגדול שערכה החברה טרם אישור החיסון - 95%.
על פי ניתוח הנתונים, אנשים לא מחוסנים היו בסיכון גבוה פי 44 לפתח קורונה סימפטומטית, ובסיכון גבוה פי 29 למות ממחלת הקורונה, בהשוואה לאלה שקיבלו את החיסון.
מחקרים שנערכו בקופות החולים המחסנות
מתוצאות מחקר שרותי בריאות כללית בקרב 600 אלף מתחסנים מול 600 אלף לא מחוסנים ששימשו קבוצת ביקורת, עלה כי לאחר המנה הראשונה נצפתה הפחתה של 57% בתחלואה, הפחתה של 62% במחלה קשה והפחתה של 72% בתמותה.
כעבור 21 עד 27 ימים מהחיסון הראשון, תקופה בה ברוב המכריע של המקרים ניתנה גם מנת החיסון השנייה, נצפתה הפחתה של התחלואה ב-66%, הפחתה של מחלה קשה ב-80% והפחתה של התמותה ב-84%.
לאחר חיסון מלא, כלומר שבוע לאחר מתן המנה השנייה של החיסון, פחתו שיעורי התחלואה מקורונה ב-94% ושיעור המחלה הקשה פחת ב-92%.
גודל המדגם איפשר להעריך גם את יעילות החיסון בעבור תת־אוכלוסיות ספציפיות. מבחינת קבוצות גיל, יעילות החיסון נמצאה דומה בקבוצות הגיל השונות, לרבות בני 70 ויותר. בקרב תת־הקבוצה של מחוסנים עם שלוש מחלות רקע ויותר נמצא שהחיסון מפחית תחלואה בקורונה ב-89% בהשוואה ל-94% בכלל האוכלוסייה.
גם נתוני מכבי דיווחו על הצלחה משמעותית במניעת הדבקה: על פי מחקר הקופה שכלל 602 אלף מחוסנים, אל מול 528 אלף חברי קופה שלא התחסנו ולא נדבקו בנגיף בעבר, יעילות החיסון בישראל עמדה על 95% לאחר שבוע ויותר מהשלמת המנה השנייה.
על פי נתוני משרד הבריאות עד כה חוסנו מעל 5 מיליון ישראלים בחיסון המנה הראשונה, וכמעט 4 מיליון כבר חוסנו במנה השנייה. עם זאת, עדיין 15% מבני 50 ומעלה, הנחשבים בקבוצת סיכון למחלה קשה, טרם התחסנו.
בתוך כך, בצה"ל הודיעו היום כי הגיעו לחסינות עדר כאשר 81% מחיילי צה"ל חוסנו או החלימו מקורונה. בצה"ל יתחילו בשבוע הבא לחסן גם את המחלימים במנת דחף אחת.
במקביל, הודיעה אתמול (ד') חברת מודרנה כי פיתחה חיסון חדש המכוון ספציפית נגד הזן הדרום אפריקני B.1.351 כחיסון נפרד, וכחיסון משולב המכיל את החיסון הקיים והחיסון החדש.
החברה החלה בניסוי שלב קליני 2 שכולל 60 נבדקים, חלקם יקבלו את החיסון המשולב הכולל את החיסון הקיים והחדש, וחלקם את החיסון החדש בלבד. לדברי החברה מתחסן ראשון כבר קיבל את הזריקה החדשה כמנת דחף שלישית.
בדיקות מעבדה קודמות כבר גילו כי החיסון הקיים מגן בפני הווריאנטים, אולם נגד הזן הדרום אפריקני נמצאה ירידה של פי 6 ביצירת הנוגדנים המנטרלים. במודרנה הודיעו כבר בעבר כי בזכות טכנולוגיית ה-mRNA ניתן לייצר חיסונים חדשים נגד כל וריאנט בתוך 6 שבועות.