פרויקט EastMed להולכת הגז מישראל לאירופה: התכנון והרישוי יושלמו בתוך שנתיים
מיזם הקמת צנרת הגז מישראל לאירופה כולל 1,300 ק"מ צינור ימי ועוד 600 ק"מ צינור יבשתי, והוא ימומן בחלקו ע"י האיחוד האירופי. לפי תוספת להסכם שנחתמה היום הצדדים יפעלו להשלמת התיכנון ורישוי המתקנים בתוך 24 חודשים
חברת נתיבי הגז הטבעי לישראל (נתג"ז הממשלתית) חתמה היום (ב') על תוספת למזכר ההבנות בקשר לפרויקט הקמת צנרת גז מישראל לאירופה. התוספת נחתמה מול חברת IGI-Poseidon לטובת תכנון חיבור קו ה-EastMed למערכת ההולכה של נתג"ז.
- נתיבי גז מאשרת: "מחלוקת משמעותית עם היצואן על הסכם ההולכה למצרים והקמת הצינור"
- רשות החברות מתנה את הגדלת יצוא הגז למצרים בחיזוק מבנה ההון של חברת נתיבי גז
- נתיבי הגז חתמה על מזכר הבנות להקמת צנרת גז מישראל לאירופה
במסגרת התוספת למזכר עיגנו הצדדים את הסכמותיהם ביחס לתצורה בה יוקם הפרויקט ובין היתר סוכם כי הוא יחובר למערכת ההולכה בישראל. בין היתר הוסכם כי הצדדים יעשו את מירב המאמצים להשלמת תיכנון ורישוי המתקנים בתוך 24 חודשים.
הקמת הפרויקט תאפשר בעתיד את הזרמת הגז הטבעי מספקי הגז טבעי המחוברים למערכת ההולכה כאשר לפי התוספת שנחתמה יפעלו הצדדים לקידום התכנון והרישוי של המתקנים שיוקמו במסגרת הפרויקט, בתחומי המים הכלכליים של ישראל.
את הסכם הקמת קו ה- EastMed גיבש שר האנרגיה יובל שטייניץ, ביחד עם שרי האנרגיה של קפריסין ויוון ואיטליה, הסכם אשר מאגד לראשונה את שלוש המדינות: ישראל, יוון וקפריסין בחסות האיחוד האירופי.
ההסכם שנחתם הוא תוספת למזכר הבנות בין החברות שנחתם ב-5 בנובמבר 2019 לצורך חיבור אזור המים הכלכליים של ישראל, באמצעות צינור ה-EastMed, עם יוון, איטליה, קפריסין ומרכז אירופה, באופן שיאפשר ייצוא של גז טבעי מישראל לאירופה. ההתקשרות בין החברות היא בהמשך לשיתוף הפעולה שנחתם בין ממשלות מדינות ישראל, יוון וקפריסין בחודש ינואר 2020, אשר מעגן את המחויבות ושיתוף הפעולה של שלוש המדינות בהקמת הפרויקט.
פרויקט ה-EastMed כולל כ-1,300 ק"מ של צינור ימי ועוד כ-600 ק"מ של צינור יבשתי ביוון, מהם כ-145 ק"מ במים הטריטוריאליים והכלכליים של ישראל. הפרויקט קיבל מימון של האיחוד האירופי לחלק מההוצאות של שלב הפיתוח וברגע שיוקם, צפוי להוליך כ-11 BCM (11 מיליארד מטר מעוקב) בשנה על ידי חברת פוסידון בשלב א' וכ-20 BCM בשנה בהתאם לביקושים בעתיד.
שר האנרגיה, יובל שטייניץ: "מדובר בצעד נוסף בדרך למימוש המיזם הבינלאומי החשוב. למרות שמדובר רק בחלק קטן של הצינור שעובר במים הטריטוריאליים של מדינת ישראל, ישנה חשיבות מדינית רבה לטביעת רגל של חברה ישראלית בפרויקט הבינלאומי שיחבר את מדינות המזרח התיכון עם מדינות האיחוד האירופי בתשתית גז אחת".
מנכ"ל נתג"ז, שמואל תורג'מן מסר: "בשנתיים האחרונות פעלה נתג"ז לחיבור קו ה-EastMed למערכת ההולכה של נתג”ז. החיבור יאפשר גישה שווה לכל תגליות הגז הקיימות והעתידיות בישראל, ליצירת אפיק ייצוא משמעותי ותחרותי שיעודד פיתוח מאגרי גז נוספים. מדובר במהלך אסטרטגי חשוב עבור משק הגז הישראלי ומדינת ישראל".