נחשף בכלכליסט
נתיבי גז מאשרת: "מחלוקת משמעותית עם היצואן על הסכם ההולכה למצרים והקמת הצינור"
החברה מאשרת את הפרסום ב"כלכליסט" על הפסקת השיחות בינה לבין דלק קידוחים ונובל אנרג'י. זאת לאחר ששותפויות הגז סירבו להתחייב לשלם כ־2 מיליארד שקל בעשור כעמלה על הזרמת הגז בצנרת החדשה
חברת נתיבי גז הממשלתית מאשרת הבוקר רשמית את הפרסום ב"כלכליסט" על עצירת השיחות בינה לבין דלק קידוחים ונובל אנרג'י בדבר הקמת צנרת חדשה למצרים.
- נתיבי גז: ירידה משמעותית בהיקף יצוא הגז לירדן ומצרים במרץ-אפריל
- חברת נתיבי גז הממשלתית מתנגדת להשתתף במימון צנרת הגז למצרים
- רשות החברות מתנה את הגדלת יצוא הגז למצרים בחיזוק מבנה ההון של חברת נתיבי גז
לפי נתיבי גז, "התגלעה מחלוקת משמעותית בינה לבין היצואן במסגרת המו"מ המתנהל בין הצדדים על הסכם הולכה לייצוא ארוך טווח למצרים והקמת המקטע אשדוד-אשקלון, שנוגעת ליישום במסגרת ההסכם בין הצדדים". עוד טוענים שם ש"היצואן בוחן חלופות אחרות לביצוע הפרויקט שלא באמצעות מערכת ההולכה", ולכן השורה התחתונה היא שהחברה תפסיק את השקעותיה בתחום, זאת לאחר קבלת אישור מקדמי לעצירת המו"מ מרשות הגז שבמשרד האנרגיה
רשות הגז גיבשה במאי האחרון רגולציה חדשה, לפיה עלות ההקמה של מקטע צנרת חדש להולכת גז תיפול ברובה על יצואני הגז (שותפויות תמר ולווייתן), כך שהתמחור על סך כ-625 מיליון שקל יגיע ברובו (כ-57%) מיצואני הגז, והשאר מקופת החברה. כדי לגדר את הסיכון עוד נקבע שיצואני הגז יעמידו ערבות לפרעון מיידי על חלקה של נתיבי גז (כ-300 מיליון שקל), במקרה שהיצוא לא יתקיים בפועל, ונתיבי גז "תיתקע" עם צנרת ללא שימוש". מדובר במקטע ימי חדש באורך 42 קמ בין אשקלון לאשדוד, כזה שיוכל להגדיל את קיבולת היצוא מ-4.5 להיקף של 6.4 מיליארד מ"ק לשנה, ואף ישרת במקביל את הסבת יחידות הכוח הפחמיות של חברת החשמל, שמוצבות באשקלון לעבודה בגז טבעי.
כפי שפורסם ב"כלכליסט", דלק קידוחים ונובל אנרגי' סירבו להתחייב על תשלום עלויות קיבולת הולכה בצנרת לאורך עשר שנים, פעולה שהיתה מגלגלת לקופת נתיבי גז כשני מיליארד שקל דמי הולכה, וזאת לאורך כל העשור הקרוב. לתפיסת יצואני הגז, התשלום גבוה מדי, ולכן הן מוכנות לשלם רק עבור כמה שנות הזרמה. בנתיבי גז סירבו לקבל את התנאי, ובאישור משרד האנרגיה השיחות בין הצדדים הופסקו.
בשלב זה לא ברור מה יעלה בגורל הגבלת היצוא למצרים. בקיץ 2022 אמור מאגר לווייתן להגדיל את מכסת היצוא עד לרף של 4.6 מיליארד מ"ק לשנה, ואילו מאגר תמר להגיע לעד 2 מיליארד מ"ק בשנה. בסביבת נובל אנרג'י מאמינים שהכניסה המיועדת של שברון לנעליה, והכיסים העמוקים שהיא תביא עמה, יכולים לממן הקמה עצמאית של הצנרת באותם לוחות זמנים, כך שהמצרים יוכלו עוד שנתיים לקבל את מכסת הגז החדשה והמשודרגת.
נתיבי גז סיימה את הרבעון השני של 2020 ברווח נקי של כ-42 מיליון שקל, שינוי משמעותי לעומת הפסד של כ-24 מיליון שקל רבעון השני של 2019. הכנסות החברה בין אפריל ליוני השנה הסתכמו בכ-172 מיליון שקל, עלייה של כ-30% לעומת שנה שעברה, שמיוחסת לתחילת הזרמת הגז למצרים ולירדן, שממנה נהנית החברה מתשלומי דמי תשתית. הרווח התפעולי של החברה לרבעון השני של 2020 הסתכם בכ-86 מיליון שקל, עלייה של כ-65% לעומת הרווח התפעולי שנרשם בשנה שעברה. עוד רשמה החברה, שמנוהלת על ידי שמואל תורג'מן (מנכ"ל) ואיתן פדן (יו"ר), ירידה של חדה בהוצאות המימון מכ-83 מיליון שקל הרבעון השי של 2019 לכ-32 מיליון שקל בלבד ברבעון המדווח.