הלמ"ס: גם במחצית הראשונה של פברואר - 750 אלף מובטלים
למרות שפתיחת המשק החלה במחצית הראשונה של פברואר, שיעור האבטלה בחישוב המרחיב של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה רשם בתקופה זו רק ירידה קלה מ-19.1% במחצית הראשונה של ינואר, ל-18.2%
שיעור האבטלה בחישוב המורחב של הלמ"ס רשם ירידה קלה מאוד, מ-19.1% במחצית השנייה של ינואר ל-18.2% - שהם 744 אלף איש במחצית הראשונה של פברואר.
כך עולה מנתוני האבטלה למחצית הראשונה של פברואר שמפרסמת היום (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על סמך תוצאות סקר כוח האדם.
- 75 אלף מובטלי קורונה לא קיבלו דמי אבטלה
- מחדל התעסוקה: הרע מכל עוד לפנינו
- מדינת חלם: איך קרה שחולקו כמעט מיליארד שקל בטעות
כלומר, רמת האבטלה הגבוהה מאוד נותרה במחצית הראשונה של פברואר, למרות שבתקופה זו כבר החלה פתיחת המשק. שיעור האבטלה בחישוב המצומצם, בו משתמש האוצר, ירד אף הוא באופן קל מאוד מ-16.3% ל-15.5%.
נראה אם כן שהירידה המשמעותית באבטלה בעקבות סיום הסגר תבוא לידי ביטוי בעיקר במחצית השנייה של פברואר ובמחצית הראשונה של מרץ.
הלמ"ס מפרסמת שלושה נתוני אבטלה עיקריים בתקופת הקורונה: אחוז הבלתי מועסקים (מובטלים בהגדרה הקלאסית - אנשים ללא מקום עבודה שמחפשים עבודה) עלה מ-3.9% במחצית השנייה של ינואר ל-4.6%, שהם 183 אלף איש, במחצית הראשונה של פברואר. לנתון זה מעט מאוד משמעות בתקופת הקורונה בגלל הכמות הגדולה של אנשים בחל"ת וכן של אנשים שפוטרו ואינם מחפשים עבודה. זאת, אם בגלל ההנחה שאי אפשר למצוא עבודה ואם בגלל דמי האבטלה שניתנים עד יוני. בנוסף, הנתון החצי חודשי של הבלתי מועסקים נתון לתנודות גדולות ובלתי מוסברות. ממילא, קשה מאוד להסתמך עליו להערכת מספר מחפשי העבודה ללא מעסיק במשק.
אחוז הבלתי מועסקים פלוס הנעדרים כל שבוע הסקר מעבודתם ירד מ-16.3%, שהם 650 אלף איש, ל-15.5%, שהם 616 אלף במחצית הראשונה של פברואר. ההגדרה של נעדרים בכל שבוע הסקר מעבודתם אמורה לאתר את הנמצאים בחופשה ללא תשלום. הבלתי מועסקים פלוס הנעדרים כל השבוע זה הנתון המצמצם באמצעותו מודד משרד האוצר את האבטלה. על פי החוק, כשהנתון יגיע ל-10% ירד גובה דמי האבטלה ל-90%. לחילופין קובע החוק שתשלום דמי האבטלה למובטלי הקורונה ימשך עד יוני 2021.
הנתון המרחיב של הלמ"ס כולל את הבלתי מועסקים, אנשים שנעדרו כל השבוע מעבודתם וכן אנשים שאיבדו את מקום עבודתם בתקופת הקורונה ואינם מחפשים עבודה. זה הנתון הקרוב יותר למצב בשטח. שיעור האבטלה לפי החישוב המרחיב ירד מ-19.1%, שהם 789 אלף מובטלים במחצית השנייה של ינואר ל-18.2% שהם 744 אלף איש במחצית הראשונה של פברואר.