$
בארץ

הסגר הלילי נכנס לתוקף: מה מותר, ומה אסור

עד 5 לפנות בוקר, למשך 3 לילות: הערב נכנס לתוקף הסגר הלילי, אך רק שעה לפני כן פורסם כיצד תפעל התחבורה הציבורית. הגבלת מרחק של ק"מ מהבית, איסור שהייה בבתים אחרים ומסיבות אסורות גם בשעות היום. הערב: קוראים את המגילה ומצטופפים מחוץ לבתי כנסת בירושלים. עקב הפרצה שתאפשר חגיגות בבירה בשושן פורים: תיאסר כניסת אוטובוסים לעיר ממוצ"ש

ynet 20:3525.02.21

הסגר הלילי בחג הפורים נכנס הערב (יום ה') לתוקפו בשעה 20:30 ויימשך עד 05:00. במסגרת הסגר תיאסר יציאה מהבית למרחק של יותר מ-1,000 מטר ושהייה בבתי אחרים. גם התחבורה הציבורית תצומצם, וכמו תמיד בישראל המתווה לגבי ההגבלות בקווים פורסם ברגע האחרון. הסגר הלילי יחול גם בשישי ובשבת, אולם לא ביום ראשון – אז נחגג שושן פורים בירושלים.   

 

הממשלה אישרה את ההגבלות מחשש שכמו בשנה שעברה ההתקהלויות ההמוניות והחגיגות – בעיקר באזורים שבהם קהילות דתיות – תגרום להדבקה המונית בנגיף הקורונה, שתפגע במאמצי היציאה ההדרגתית מהסגר, כשכבר כעת ניכרים סימנים מדאיגים כמו עלייה מחודשת במקדם ההדבקה.

שוטרים אוכפים את מגבלות הקורונה שוטרים אוכפים את מגבלות הקורונה צילום: עמית שאבי

   

אלו ההגבלות במהלך הסגר הלילי, שלא יחול ביישובים שבהם מרבית האוכלוסייה אינה יהודית וכן במזרח ירושלים:

 

• איסור על יציאה ממקום המגורים עד לטווח של 1,000 מטר, למעט למטרות חיוניות, ובדומה למתכונת הסגר שהופעל בדצמבר.

• איסור על שהייה בבית אדם אחר.

• איסור על הפעלת עסקים לקבלת קהל בשעות הסגר הלילי, למעט עסקים חיוניים (חנויות מזון וכדומה).

• קיום מסיבות אסור בכל מקרה לאורך כל שעות היום והלילה. קנס בסך 5,000 עד 10,000 שקלים צפוי לבעל מקום על הפעלת מסיבה או אירוע המוני החורג מהגבלת ההתקהלויות, וכן ניתן לתת קנסות נוספים לנותני שירותים באירוע המוני.

• הקנס על הפרת הגבלות הסגר הלילי (יציאה למרחק של יותר מאלף מטר, שהייה בבית אחר) הוא 500 שקלים.

• בתי התפילה פועלים על פי הגבלות ההתקהלות הקיימות – 10 בפנים ו-20 בחוץ. בתי תפילה הרשומים ברשות המקומית כמקומות הפועלים על פי תו ירוק יוכלו לפעול על פי מגבלות התפוסה המותאמים לתו הירוק, בהכנסת מחוסנים ומחלימים בלבד, וללא ילדים מתחת לגיל 16 שאינם מחלימים.

• בשעות הסגר הלילי ניתן להתפלל במרחב הציבורי או בבית תפילה בטווח של 1,000 מטרים מהבית. במשרד הבריאות המליצו לסיים תפילות וקריאת מגילה לפני שעת תחילת הסגר.

• את ארוחות החג מומלץ לקיים בקרב המשפחה הגרעינית ועל פי המגבלות שפורטו. בשעות הלילה – קיים כאמור איסור שהייה בבתים של אחרים.

• ניתן להפעיל משאיות שמחה ברשויות המקומיות, תוך נקיטת אמצעים למניעת התקהלויות במקום.

• פעילות המשק ממשיכה לאורך שעות היום כפי שפעלה לפני החג. המסחר ממשיך להיות פתוח במתכונת התו הסגול.

• פעילויות בתו ירוק מותרות לאורך שעות היום.

 

בלי רכבת, עם אוטובוסים בתוך הערים

 

במהלך הסגר יחולו גם הגבלות על פעילות התחבורה הציבורית, אך המתווה לגבי ההגבלות פורסם רק הערב, כשעה לפני כניסתו לתוקף. על פי המתווה, הקווים הבינעירוניים הפסיקו לפעול הערב בשעה 20:00 ולא יפעלו גם במוצאי השבת. תחנות הרכבת בכל רחבי הארץ נסגרו לכניסת נוסעים בשעה 20:00, וייפתחו מחדש ביום ראשון בבוקר, עם חידוש השירות.

 

התחבורה הציבורית העירונית תמשיך לפעול בתפוסה של 75% ממספר מקומות הישיבה, במטרה לתת מענה ליציאה המותרת על פי התקנות. מחר תפעל התחבורה הציבורית, העירונית והבינעירונית במתכונת רגילה ובתפוסה מצומצמת של 75%, בלוחות הזמנים הרגילים.

 

במוצאי שבת תפעל התחבורה הציבורית העירונית כסדרה, ללא פעילות של התחבורה הציבורית הבינעירונית. ביום ראשון צפויה שוב התחבורה הציבורית, העירונית והבינעירונית לפעול במתכונת רגילה ובתפוסה של 75% בכל הארץ.

 

מסיבות מחתרתיות ומחסומים בכבישים

 

על מנת לאכוף את ההגבלות החדשות המשטרה הודיעה כי תציב כ-250 מחסומים בכבישים ותפרוס בהם 2,500 ניידות. "נפעיל את כל המשאבים המשטרתיים העומדים לרשותנו, ובמסגרת זאת נפעיל מחסומים בפריסה ארצית בין הערים", אמר אמש המפכ"ל קובי שבתאי. "הנחיתי את אגף החקירות לפעול ולפתוח במקביל לקנסות הליכים פליליים נגד כל אלה שמארגנים את כל ההתקהלויות הלא חוקיות. אנחנו פונים לציבור בבקשה לגלות אחריות ציבורית".

 

עוד לפני כניסת הסגר הלילי לתוקף, בירושלים הצטופפו הערב רבים סביב בתי כנסת שבהן נקראה מגילת אסתר. בחלק מבתי הכנסת הקריאה נעשתה על פי קבוצות שהתחלפו מדי פעם, בסוכות ואוהלים מתאימים – אך באחרים המתפללים פשוט הצטופפו. המשטרה עברה במרכז העיר והזהירה את בעלי העסקים לסגור מיד עם כניסת הסגר הלילי. השוטרים תיעדו את האזהרות כדי שלאחר מכן יוכלו לתת דו"חות ואף צווי סגירה במידת הצורך. רוב בעלי העסקים נענו להוראות וסגרו את חנויותיהם.

 

ההתקהלויות הללו מגיעות על רקע המסיבות ההמוניות ברחבי הארץ שהחלו כבר אתמול בערב. לפי נתוני המשטרה מהיום בבוקר, סוכלו 31 מסיבות ו-33 חשודים נחקרו והוזהרו. המשטרה מסרה כי תמשיך לפעול כדי לאתר מסיבות מחתרתיות במהלך החג.

 

באחת המסיבות שפוזרו, בראשון לציון, השליכו החוגגים בקבוקים לעבר השוטרים וניסו להימלט מהם. בקיבוץ גבעת חיים שבשרון אף אותרה מסיבה בתוך לול. האירועים הללו דווחו לאחר הזעם שעוררו המראות בלילה הקודם מתל אביב, שבה חגגו במסיבות רחוב צעירים ובני נוער בשוק הכרמל ובשדרות רוטשילד. במסיבות שפוזרו, כמובן, החוגגים לא שמרו על ריחוק חברתי ולא עטו מסכות.

 

לקראת הערב דווח גם על מסיבת פורים במרתף מסעדה באזור בילוי באילת. לפי המשטרה שוטרים שביצעו שם סיור יזום הבחינו בעומס רב של כלי רכב בקרבת מסעדה שאמורה הייתה להיות סגורה. הם פתחו בסריקה רגלית ושמעו מוזיקה בוקעת מהמקום, ואז הבחינו בדלת צדדית שהובילה למרתף. שם חגגו כ-30 משתתפים עם די ג'יי ובר משקאות. המשטרה מסרה כי לבעל העסק וגם לדי ג'יי נרשמו קנסות והם זומנו לשימוע שיתקיים היום בפני קצין.

 

שר הבריאות יולי (יואל) אדלשטיין זעם על קיום המסיבות, ומסר הבוקר: "החוגגים במסיבות ההדבקה צריכים לדעת – הזינוק בתחלואה יהיה רשום על שמכם, סגירת עסקים תהיה בגללכם, אובדן חיי אדם יהיה על מצפונכם. אתם רואים את המצב, אתם רואים איך גם צעירים נופלים לתחלואה קשה, איך המוות מגיע לכל גיל. תתעשתו. עוד לא מאוחר מדי. כדי להמשיך ביציאה מהסגר צריכים שני דברים: להקפיד ביתר שאת על ההנחיות וללכת להתחסן. אין שום הצדקה לפעולה אחרת".

 

הפרצה בירושלים: תיאסר נסיעת אוטובוסים לעיר ממוצ"ש

 

הסגר יסתיים כאמור בלילה שבין שבת לראשון, ולא יחול בלילה שבין ראשון לשני, אז צפויות חגיגות שושן פורים בירושלים. הממשלה השאירה בכך פרצה לקיום מסיבות והתקהלויות אסורות – ובחצרות חסידיות רבות כבר נערכים ל"טישים" המוניים. אולי כדי לרכך את הביקורת על השארת הפרצה הזו, בדיונים שהתקיימו היום הוחלט לאסור כליל תחבורה ציבורית ואוטובוסים פרטיים לירושלים ממוצאי שבת ועד יום ראשון בערב, כדי למנוע התקהלויות שושן פורים.

 

עסקן בולט באחת החצרות החסידיות אמר ל-ynet: "ברור שנעשה טיש גם השנה – בדיוק כמו שבסוכות עשינו מסיבת בית השואבה כל לילה. ההנחיות לא מעניינות אותנו, אבל ברור שאם לא תהיה הגבלת תנועה יהיה לנו הרבה יותר קל".

 

סגן דוברת המשטרה, סגן-ניצב אסי אהרוני, הבטיח הבוקר בראיון לאולפן ynet כי המשטרה תאכוף את ההגבלות גם במגזר החרדי. הוא ציין כי האכיפה תהיה גם בבתים פרטיים: "הקמנו את מוקדי החירום והמידע כדי שנדע על כל מסיבה ונוכל לאכוף גם בבתים פרטיים. כיום מדובר בקנס של עד עשרת אלפים שקלים".

x