צומצם צו איסור הפרסום על אסון הזפת
השופט זאיד פלאח ביטל את הצו שנתן אתמול וקבע שמותר לכלי תקשורת לפרסם ממצאי תחקירים עצמאיים שערכו בקשר לאירוע הזפת; עם זאת עדיין נאסר לפרסם ממצאים שמקורם ברשות החקירה
שופט בית משפט השלום בחיפה זאיד פלאח ביטל לפני זמן קצר את צו איסור הפרסום שנתן אתמול לבקשת המשרד להגנת הסביבה בקשר לחקירת אירוע הזפת. הצו בוטל בהתאם לבקשה שהגיש ארגון העיתונאים בישראל וכן 12 כלי תקשורת ובהם ידיעות אחרונות שיוצג בידי עו"ד תמיר גליק.
- צו איסור פרסום הוטל על חקירת אסון הזפת בחופי ישראל
- אסון הזפת: רבים מי יממן טיפול בזיהום, והכסף שוכב בקרן
- אסון הזפת בחופים: "ישראל היתה יכולה למנוע חלק מהנזק"
השופט כתב כי לאחר ששקל את מכלול השיקולים החליט כי הצו שהוצא על ידו אתמול בטל. הוא ציין כי הוא אוסר פרסום כל דבר הקשור בשיטות החקירה, בגורמים המעורבים בביצוע החקירה וכן כל פרט שמקורו ברשות החקירה וזאת למשך 5 ימים. כן אסר לפרסם שמות ספינות מעבר לאלו שכבר פורסמו וזאת עד מחר.
יחד עם זאת, השופט קבע כי הוא מתיר פרסום כל פרט שמקורו בתחקיר עצמאי שנעשה על ידי כלי התקשורת ושמקורו לא ברשות חקירה כלשהי. "תחקירים תקשורתיים יכולים לסייע לרשויות החקירה בביצוע עבודתם, ואין לראות בכך עניין שיש בו כדי להפריע לביצוע העבודה", כתב השופט והוסיף: "אמנם אסרתי על כלי התקשורת ועל כל גורם אחר לפרסם כל דבר שמקורו ברשות החקירה, אך אני מתיר לרשויות החקירה להשתמש בנתונים שעלו בתחקירים העצמאיים של כלי התקשורת, ככל שיש בהם כדי לסייע בחקירה. מהנ"ל יוצא שלמעשה רשויות החקירה יכולות להיות ניזונות מהתחקירים שכלי התקשורת עושים וזאת לקידום חקירתם".
במסגרת הבקשה שהגיש ארגון העיתונאים נטען כי כלל לא היה ברור מהם הנימוקים שהביאו את בית המשפט לתת צו גורף בעניין ציבורי זה וכי השימוש הגורף בצווי איסור פרסום פוגע פגיעה קשה ביותר ובלתי מידתית בחופש העיתונות ובזכות הציבור לדעת. וזאת בעיקר נוכח אופיו הדרמטי של האירוע הנוגע לזיהום סביבתי רחב ממדים שכבר הוכתר כאחד הקשים והחמורים שידעו חופי הארץ.
היום התקיים דיון דחוף בבקשה, במסגרתו טען מטעם המשרד להגנת הסביבה עו"ד יוני שמיר, שטען כי הטענה שרוצים חקירה שקופה "היא אמירה שיש בה סתירות פנימיות". לטענתו "לא נותנים לנו כרשות חוקרת לבצע את עבודתנו בצורה מקיפה ונאמנה", והגיש לבית המשפט מסמך שהוגדר "דוח סודי בעקבות כל מיני פרסומים" שמקשים על ביצוע החקירה.
בהחלטתו כתב השופט כי זכות הציבור לדעת היא זכות חוקתית בזכות יסוד ומהווה אחת מאבני היסוד של כל משטר דמוקרטי. לדבריו יש לערוך איזון נכון בין האינטרס של מיצוי החקירה עד תום ללא הפרעה מגורמים שונים שיכולים לסכל את מיצוי החקירה, ובין זכות הציבור לדעת. "בדרך כלל זכות היסוד של הציבור לדעת גוברת על כל אינטרס אחר, אך קיימים מקרים, כפי שציינתי, כגון מקרים הקשורים בבטחון המדינה, שאותם יש לשקול אל מול זכות היסוד הנ"ל".
מארגון העיתונאים נמסר, "ארגון העיתונאים מברך על החלטת השופט שקיבל את בקשתנו וביטל את הצו איסור פרסום הגורף שהוטל על הפרשה. ההחלטה לצמצם את הצו ולהתיר כל פרסום שמקורו בתחקיר עיתונאי עצמאי היא החלטה נכונה ומאוזנת. אנחנו נמשיך לעמוד על המשמר לטובת זכות הציבור לדעת ולמען חופש העיתונות".