ראיון כלכליסט
"טסלה היא חברת אנרגיה, הרכב הוא רק אמצעי. השווי שלה מונע מהייפ"
מנכ"ל ארגון הגג של יצרני הרכב באירופה, אריק מארק הואיטמה, מרוצה מכך שלמרות משבר הקורונה התעשייה לא קרסה. הוא משוכנע שהרגולציה הסביבתית תמשיך לדחוף את התעשייה לכיוון הרכב החשמלי ומסביר למה אינו חושש מתעשיית הרכב הסינית או מהאיום מצד ענקיות הטכנולוגיה
"השנה שעברה היתה רעה, אך לא רעה בעבור התעשייה בכללותה”, מנסה אריק מארק הואיטמה, מי שמוגדר בברנז’ה כ”איש החזק של עולם הרכב המערבי”, להפיח טיפת אופטימיות בראיון ל”כלכליסט”, לסיכום 2020, שנת משבר הקורונה. הואיטמה הוא מנכ"ל ACEA, ארגון הגג של יצרני הרכב באירופה שנחשב כיום לגוף הרגולטורי החזק ביותר בענף הרכב המערבי. ארגון זה מרכז את פעולתם של 15 יצרני הרכב החזקים ביותר באירופה, ובפועל מנהל עבורם את המגעים עם ממשלות ורגולטורים, ומול גופים שעוסקים בכוח אדם.
- אלון מאסק הוא נביא שקר - שמשאיר את כדור הארץ מאחור
- תמשיכו לנשום סולר: טסלה ישראל מסרבת למכור חשמליות למוניות
- חצי מיליארד דולר ב-24 שעות: טסלה היא רק ההתחלה
רשימת החברים בארגון כוללת, למשל, את וולוו, פרארי, פורד אירופה, טויוטה, סטלאנטיס ויונדאי. מועצת המנהלים של הארגון שאליה כפוף הואיטמה, כוללת את מנכ"ל ב.מ.וו אוליבר זיפסה, יו”ר פרארי ג’ון אלקאן, יו”ר יגואר לנד רובר תיירי בולורה, ויו”ר פולקסווגן הרברט דיס. הארגון חולש על 14.6 מיליון עובדים של תעשיית הרכב העולמית, ובפועל עומד מאחורי רוב ההחלטות החשובות שמתקבלות על ידי יצרני הרכב הפועלים באירופה.
צניחה במכירות במגפה
ענף הרכב האירופי ספג פגיעה קשה בשל הקורונה. לפי נתוני ACEA, באירופה נמכרו 9.9 מיליון מכוניות ב־2020, ירידה של 23.7% ביחס ל־2019. “מכירות רכב באירופה צנחו, בין היתר, עקב בעיות אספקה”, מסביר הואיטמה. “בהתחלה היתה לנו בעיית רכיבים מסין, אך בהמשך נרשמה התאוששות. הגל השני נוצר עקב רכישות של אנשים שהיו זקוקים לרכב בשל היעדר תחבורה ציבורית, וכאשר אנשים בחרו לרכוש רכב, הם רכשו בדרך כלל רכב חשמלי בגלל מדיניות התמריצים של מדינות רבות באירופה”.
לדבריו, “המכירות (ב־2020 - ת”ה) ירדו באירופה אך עלו למשל בסין, וכאשר אני מסתכל על יצרני הרכב שחברים בארגון, אני רואה שמצבם אינו גרוע. סטלאנטיס, החברה שהוקמה לאחרונה אחרי איחוד FCA (פיאט) ו־PSA (פיג’ו), היא רווחית. כרגע אני סבור שמרכזי הרווח הבאים יהיו ברכב החשמלי.
"רק בשבוע שעבר הודיעה JLR, החברה־האם של יגואר ולנד רובר, כי היא תייצר בעשור הנוכחי דגמים חשמליים רבים. פורד צפויה להפסיק לשווק באירופה רכבים שאינם חשמליים, וגם חברות אחרות שחברות ב־ACEA, כגון מרצדס בנץ, מבצעות מהלכים בכיוון הירוק. כך גם סבורים המנכ”לים של יצרניות הרכב שעמן אנו עובדים. ומעבר לכך, הרגולציה יוצרת מצב שבו ההשקעות ביצרניות הרכב משתלמות יותר ככל שהן יותר ירוקות. כיום חברות שמממנות הון, מבצעות את הערכת השווי לפי פליטות מזהמים, ולנו זה בהחלט משנה”.
כמי שדן מול הרגולטורים על תקנות איכות הסביבה שנוגעות ליצרני הרכב, תקנות CAFE שנכנסו לתוקף ב־2020, ACEA, כמי שחולש על הארגון שקובע את מדיניות היצרנים, מכיר היטב את תוכניותיהם מבחינה טכנולוגית. תקנות איכות הסביבה פועלות לפי מתווה פשוט: לכל יצרן רכב מותרת פליטת מזהמים בהיקף של 95 גרם בממוצע לקילומטר. אם רכב מזהם מאוד, צריך למכור רכב חשמלי שיאזן זאת. "בתוך חמש שנים מכוניות הנוסעים הקטנות יהיו חשמליות”, אומר הואיטמה. “ברכבי השטח נראה מעבר למימן ולצידו מנוע חשמלי. יש אנשים שעדיין מאמינים בדלק שמופק מאנרגיה סולארית - באנרגיה שמופקת אפילו ממים, אך אלה לא יהיו זמינים לפני 2030".
הקשר הישראלי של ACEA
עבור הואיטמה מדובר בראיון ראשון לתקשורת הישראלית. ACEA החל לעבוד ב־2020 מול איגוד יבואני הרכב הישראלי שמייצג את יבואני הרכב הישירים הפועלים בארץ. יקי אנוך, נשיא האיגוד, אומר כי “החיבור לארגוני הרכב העולמיים כדוגמת ACEA ו־CLEPA יקדם את ענף הרכב המקומי ויתרום לשיתוף ידע וקידום נושאים כמו רכב חשמלי ותחבורה חכמה. העניין העולמי בתעשיית האוטוטק הישראלית הולך וגובר, בישראל מתפתחות הטכנולוגיות המובילות בעולם בתחום הרכב האוטונומי, הגנת סייבר ותחבורה חכמה, והצטרפות ישראל מזמנת הזדמנויות רבות לשוק המקומי”.
מנכ”ל האיגוד חזי שייב אומר כי הקשר “יאפשר דיאלוג פורה בין משרדי הממשלה לארגונים החשובים בענף בעולם בנושאי רגולציה, החלפת מידע והתאמת פרקטיקות שכבר מיושמות באירופה, בישראל”.
לא חוששים מטסלה
הואיטמה לא מופתע לשמוע על כניסת טסלה לשוק הישראלי, אך גם מדגיש כי יצרני הרכב באירופה אינם חוששים מנוכחותה או מן העובדה שמדובר ביצרנית שרכב חשמלי מהווה רק חלק קטן מעיסוקה.
מה דעתך על טסלה. זה הדבר הבא?
"טסלה אינה חברה ב־ACEA אך היא יצרנית מעניינת. רכב חשמלי הוא רכב שקל לייצר, אם כי למיטב ידיעתנו, נשמעו תלונות על איכות הרכב. לדעתי ולדעת יועצינו, חברות אנליסטים כדוגמת מקינזי, טסלה היא חברת אנרגיה והרכבים רק משמשים אותה בתהליך. אני גם מטיל ספק בנושא המשכיות ההייפ בשוק בכל הנוגע לשווי החברה.
"מטבע הדברים, טסלה מעניינת בהיבט הדיגיטלי, כלומר זה של מידע שמתקבל מצרכנים, אך כיום גם ב.מ.וו, פולקסווגן ואחרות שחברות בארגון נערכות לדיגיטציה דומה, וכאן אנו לא מדברים על חברות של שלושה דגמים שכל אחד מהם מוצע עם חמישה־שישה צבעים".
אף שישראל אינה נמנית עם חברות ארגון ACEA, הואיטמה מודע לעובדה שמספר גדול של יצרני רכב סיניים כגון JAC, GAC ואייווייז, החלו בשיווק רכבים בישראל בתקווה לזכות ללגיטימציה מסוימת טרם חדירה לאירופה.
כיצד אתה מתייחס ליצרנים הסיניים?
"כיום גם וולוו מייצרת רכבים בסין ומייצרת היטב. בהיבט זה, מצב התעשייה מזכיר את המצב שבו אייפון מעוצב בקליפורניה אך מיוצר בסין. השווקים כיום הם גלובליים אך קיימים הבדלים. כפי שאני רואה בשוק האירופי, רכבים סיניים עשויים לסבול לפעמים מבעיות מסוימות בתחום האיכות, אם כי יש רכבים שמיוצרים בסין בהתאם לסטנדרט אירופי שחלקם טובים. אך יש לסיניים גם יתרונות - מדובר ברכבים זולים שמאפשרים לאנשים לעבור לרכב חשמלי, ואז הם יעברו לרכב אירופי איכותי.
"כיום קל מאוד לבנות רכב ואני מבין מדוע גוגל ואפל משקיעות בייצור של רכב - רכב הוא עדיין השקעה גדולה ומשמעותית בחייו של אדם לאחר בית. אנו שמחים ומרוצים שיש עוד בחירה וחשים שיצרני הרכב יכולים להתחרות היטב".
אוטונומי? לא כל כך מהר
דווקא תחום אחד חשוב שלגביו הואיטמה ממהר לצנן את ההתלהבות נוגע לרכב אוטונומי, תחום שגרם ליצרני הרכב בשנים האחרונות לצאת בשורה ארוכה של הצהרות על רכב אוטונומי בשנת 2022, שהפכו לרכב אוטונומי ב־2030 ולאחר מכן חזרו ל־2025. בנהיגה אוטונומית מקובל לחלק רכבים לחמש דרגות של אוטונומיה, כאשר בדרגה 5 הרכב אוטונומי לחלוטין, אך לפי הואיטמה, בשנים הקרובות אין טעם לבנות על רכב בדרגה 5.
רכב אוטונומי זה הטרנד הבא בתעשייה. אתה פחות מתלהב מזה.
"בכל שנה רואים שינוי. לפני עשר שנים נטען שבעוד עשור יהיה רכב אוטונומי. אחר כך אמרו בעוד חמש שנים, ואז הלכו אחורה. התעשייה משתנה כל הזמן. המכוניות של גוגל ואפל והעיכובים התמידיים שלהן אלה דוגמאות טובות. היצרנים הבינו כמה קשה לייצר רכב אוטונומי, שלא מתאים לכל מקום ולכל מצב. רכב שנוסע בכביש רטוב מאוד, עמוס בהולכי רגל - סביבה כזו אינה מתאימה לנהיגה אוטונומית וייתכן שלא תתאים לעולם. אך בכביש מהיר או בסביבה נשלטת, זה אפשרי".
לדבריו, "רכב חכם זקוק לכביש חכם, שיודע לדבר איתו ושמתקיימת ביניהם תמיכה הדדית. הדור הבא של הרכבים יהיה באוטונומיה דרגה 3 שתדרוש מעורבות נהג אך הרכב יוכל לעצור באופן אוטונומי אם דעת הנהג מוסחת. המוח והאינסטינקטים האנושיים אינם ניתנים להעברה לתוכנה באופן קל. אך יש חברות - גם בישראל - שנכנסות לתחום זה וזוהי שאלה של זמן, אך זה לא יהיה מהיר כפי שחשבנו לפני שנתיים".