$
בארץ

פרשנות

כישלון במבחן העלות תועלת

ישראל מסיימת שנת קורונה גם עם גירעון ואבטלה גבוהים יותר ממדינות האיחוד, וגם עם תמותה גבוהה יותר ממדינות הייחוס

אדריאן פילוט 07:1901.02.21

מגפת הקורונה כפי שישראל למדה על בשרה בשנה החולפת, יחד עם יתר העולם, היא משבר בריאותי עם נגזרות חברתיות ונפשיות שמתחרה מולו בעוצמותיו רק המשבר הכלכלי שלא היה כדוגמתו מאז מלחמת העולם השנייה. בישראל נחשב המשבר הכלכלי לגדול ביותר שפקד אותה אי פעם. ואם היה חסר נתון שיוכיח את עוצמת הכישלון של ממשלת נתניהו בטיפול במשבר הוא הגיע אתמול בדמות סיכום נתוני האבטלה לשנת 2020 של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס).

 

בשורה התחתונה שיעור האבטלה הממוצע בשנת 2020, לפי החישוב המרחיב, עמד על 17.7%, שהם כ־735 אלף מובטלים. זאת בזמן ששיעור האבטלה הממוצע במדינות ה־OECD עמד בשנה החולפת על כ־7.2% בלבד. אם לוקחים בחשבון שבחודשים ינואר, פברואר ובמחצית הראשונה של חודש מרץ עמד אחוז האבטלה בישראל על 3.7%, מבינים את גודל האסון הכלכלי־חברתי.

 

 

 

אין מאיפה לממן

 

אף שמודל הסיוע לעובדים בישראל שונה משאר מדינות המערב, עדיין נתון האבטלה הרחבה בארץ הוא הגבוה ביותר בעולם המערבי. נתון זה כולל בלתי מועסקים (אנשים שאינם עובדים אבל רוצים לעבוד ומחפשים עבודה), מועסקים שנעדרו זמנית מעבודתם בגלל סיבות הקשורות למשבר הקורונה (כך מוגדרים השוהים בחל"ת) וגם את הלא משתתפים בכוח העבודה שהפסיקו לעבוד בגלל פיטורים או סגירת מקום העבודה ממרץ 2020. בסוף דצמבר נתון האבטלה היה נמוך מהממוצע ועמד על כ־13%, שהם כ־537 אלף מובטלים, אך הסגר האחרון שהוטל בסוף דצמבר, ומתארך נכון לעכשיו לשישה שבועות ויותר, עלול לבשר על חזרה למספרים המבהילים של 2020.

 

מובטלת (ארכיון) מובטלת (ארכיון) צילום: באדיבות שירות התעסוקה

 

הטיפול במספרים הללו אינו בר קיימא. קופת המדינה המרוששת אינה יכולה לממן דמי אבטלה בהיקף של 2.5 מיליארד שקל מדי חודש באופן קבוע. נכון שהאבטלה היא בחלקה "מנהלית", כלומר נובעת מצווי סגירה של מגזרים שלמים: פנאי, תרבות, תיירות והסעדה, אבל כפי שכבר הסבירו פקידי האוצר, כלכלני בנק ישראל ונציגי ה־OECD וה־IMF, אחרי סגר שלישי שמסרב לגווע חלק לא מבוטל מהעסקים לא יחזרו לפעילות.

 

ניתוחים כלכליים מצמידים עלות לתועלת. ממשלת ישראל, בהובלת ראש הממשלה בנימין נתניהו, נכנסה לגירעון עמוק ביותר, מהגבוהים בעולם המערבי (ולפיכך כנראה בעולם כולו) – במטרה לייצב את הכלכלה ובעיקר את שוק העבודה. אבל התוצאות אינן בהתאם. אם הגירעון הממוצע של מדינות ה־OECD עמד על 9% תמ"ג על רקע חבילות הסיוע להתמודדות עם המשבר, דווקא נתניהו ושר האוצר ישראל כץ, שסירבו לאשר תקציב מדינה ולעצב מדיניות כלכלית ברורה והגיונית, הזניקו את הגירעון ל־11.7%.

 

איפה תמונת הניצחון

 

במילים פשוטות, תוכנית הסיוע של ממשלת ישראל עלתה כ־38 מיליארד שקל יותר מהממוצע במערב, ולמרות זאת נרשם שיא במספר המובטלים בישראל. האם זו ההצלחה הכבירה שנתניהו מרבה לדבר עליה בכל הזדמנות? כשמוסיפים לקלחת את התחזיות (שׁהלוואי שלא יתממשו), שלפיהן ישראל תספור 5,000 מתים מקורונה עד אמצע פברואר, כאשר במדינות הייחוס מספר המתים לא עולה על 200 ואף רחוק מאוד מזה (טייוואן 7, ניו זילנד 29, סינגפור 27, איסלנד, 29, קפריסין 197) ומספר ימי הסגר המצטברים הוא מהגבוהים בעולם, עולה תמונה הפוכה בדיוק, תמונת הכישלון.

x