אחרי שבוע של שיבושים: בתי החולים העצמאיים יקבלו מהמדינה 960 מיליון שקל עבור 2021
מדובר בבתי החולים הדסה, שערי צדק, לניאדו, מעייני הישועה ושלושת בתי החולים בנצרת - האנגלי, הצרפתי והמשפחה הקדושה. בניגוד לבתי חולים ממשלתיים או של הכללית, בתי חולים ציבוריים-עצמאיים מתקיימים מהכנסותיהם בלבד
אחרי שבוע של שיבושים בפעילות, מחאה מול משרד האוצר והרבה לחץ על הפוליטיקאים, שבעת בתי החולים העצמאיים - אלו שאינם שייכים לממשלה - יקבלו מהמדינה סיוע בגובה של כ-960 מיליון שקל לכל שנת 2021. מדובר בבתי החולים הדסה, שערי צדק, לניאדו, מעייני הישועה ושלושת בתי החולים בנצרת - האנגלי, הצרפתי והמשפחה הקדושה.
- בתי החולים העצמאיים שובתים: "צריכים 800 מיליון שקל מיד"
- מנהלי בתי החולים הציבוריים הפגינו מול משרד האוצר: "עומדים לקרוס כלכלית"
- בשיא המשבר: קרב על עתיד מערכת הבריאות
ההסכם נסגר לפני שעה קלה, לאחר שברגע האחרון המו"מ הארוך והממושך שוב התפוצץ: כמה דקות אחרי ששר האוצר ישראל כץ פרסם הודעה חגיגית לפיה הוא פתר את המשבר ויתן לאותם בתי החולים 1.2 מיליארד שקל מתקציב המדינה ל-2021, באיגוד בתי החולים העצמאיים פרסמו הודעת הכחשה שלפיה ההסכם לא נסגר והחל ממחר המאבק יוחרף. ואולם כאמור, לפני שעה קלה הודיעו בתי חולים על קבלת 960 מיליון שקל, כאשר הדרישה ההתחלתית היתה לכ-800 מיליון שקל.
בניגוד לרוב שאר בתי החולים, שהם בבעלות ממשלתית או של קופ"ח כללית, לבתי חולים ציבוריים-עצמאיים אין "אבא ואמא" והם מתקיימים מהכנסותיהם בלבד, כשממשלה איננה מחוייבת לסייע להם. בדרך כלל, הבעלים של אותם מוסדות הם עמותות. אותם בתי חולים עומדים על סף קריסה כלכלית בשל אפליה תקציבית מול בתי החולים הממשלתיים.
למרות שאותם בתי חולים הצליחו להשיג סיוע ממשלתי, לא נקבע מנגנון שוויוני שמסייע גם להם. זאת, לעומת סובסידיה של 2 מיליארד שקל לשנה לכלל בתי חולים הממשלתיים - המהווים מחצית ממערכת האשפוז, ולפי דו"ח מבקר המדינה אינם יותר יעילים מבתי החולים העצמאיים שלא זוכים לתמיכה אוטומטית של הממשלה.
גם בתי חולים של הכללית, המהווים כשליש ממערך האשפוז, זוכים לסיוע עוקף באמצעות סיוע לקופת החולים. בשנתיים האחרונות ניסו במשרדי הבריאות והאוצר לקדם רפורמה בנושא אך בהעדר תקציב העניין לא קודם.