עדים לא מתייצבים למשפט של בני שטיינמץ "מסיבות רפואיות"
בקשת פרקליטי שטיינמץ לביטול התביעה בשוויץ בשל היעדר העדים, נדחתה ע"י נשיאת בית המשפט. גם עדת המפתח, רעיית נשיא גינאה לשעבר, לא התייצבה לדיון. התביעה דורשת חמש שנות מאסר לשטיינמץ וחילוט נכסיו בשווי 180 מיליון שקל
לזה התביעה בשוויץ לא ציפתה. מתוך 11 העדים שהיא זימינה למשפטו של בני שטיינמץ, המואשם בעבירות של מתן שוחד של למעלה מ־10 מיליון דולר ומרמה מול הבנקים כדי להשתלט על זכויות כרייה בגינאה בשווי 5 מיליארד דולר, אף אחד לא בא. עד שכן הגיע לשוויץ, לפחות לפי הרישומים בביקורת הגבולות, לא התייצב לדיון באולם A3. עיסמאיל דאו, מקורב לממאדי טורה, אשת נשיא גינאה לשעבר שהייתה היעד לכספי השוחד, לפי התביעה בשוויץ, וכעדת מפתח במשפט בחרה שלא להגיע לדיון, לאכזבת התביעה.
- התביעה בשוויץ דורשת 5 שנות מאסר לבני שטיינמץ אם יורשע בעבירות שוחד
- השופטת: "שטיינמץ ישלם למי שאין לו ניסיון בכרייה?"; סילינס: "באפריקה הכל שונה"
- התובע השוויצרי: "איש הקש אמר שההוראה לשלם היא מלמעלה"; שטיינמץ: "מלמעלה? אולי זה אלוהים"
על פי העיתונאית אנייס פבר, שמסקרת את המשפט מהאולם בז'נבה עבור מספר כלי תקשורת, ובהם "כלכליסט", נשיאת בית המשפט אלכנסדרה באנה, הודיעה במהלך הדיון שדאו קיבל ויזה להגיע לשוויץ מדקר, בירת סנגל. לפי רישומי הרשויות בשוויץ, דאו הגיע לז'נבה, אך לא נרשם במלון שהוזמן לו. בית המשפט שלח שוטרים לחפש אותו במלון, ולא מצאו אותו. לבסוף הודיע עורך דינו השוויצרי שהוא לא יגיע.
סנגוריו של שטיינמץ ביקשו בפתח היום הרביעי למשפט (יום ו'), בסמוך להודעה המפתיעה של השופטים, לבטל את האישומים נגדו. לנהל משפט מבלי לחקור את העדים, טענו עורכי דינו מארק בונאן ודניאל קינזר, זה בלתי אפשרי ומנוגד לכל כללי המשפט התקין. השופטת באנה דחתה את הבקשה והודיעה שבית המשפט מקווה שמישהו מהעדים יגיע הבוקר, עם חידוש הדיונים, ובכל מקרה יינתן לכך משקל בהכרעת הדין. במידה ולא יופיעו עדים, המשפט צפוי להסתיים היום או מחר.
מתוך ארבעה עדים ישראלים שזומנו למשפט - אשר אבידן, מנכ"ל BSGR ובכיר לשעבר במשרד החוץ; אנשי העסקים מיכאל נוי ואבי לב־רן, שותפים בחברת פנטלר שלפי האישומים הייתה צינור השוחד; ואיש העסקים הישראלי עופר קרז'נר, קונסול הכבוד של אוקראינה בישראל - השופטת פירטה שקרז'נר ונוי הודיעו שלא יגיעו "מסיבות רפואיות". מטעמו של קרז'נר לא נמסרה תגובה ל"כלכליסט". את תגובת נוי לא ניתן היה להשיג.
בסופה"ש הודיעה התביעה לביהמ"ש שהיא מבקשת להטיל עונש של חמש שנות מאסר בפועל על שטיינמץ, אם יורשע בעבירות, ולחלט את נכסיו של שטיינמץ בשווי של כ־180 מיליון שקל.
כאמור, ממאדי טורה, רעיית הנשיא לאנסנה קונטה שמת ב־2008, הייתה אמורה לשפוך אור על התשלומים שקיבלה מחברת פנטלר. התביעה הגישה את תמלילי חקירתה וראיות נוספות, למשל הסכם מ־2006 לפיו פנטלר תעניק לטורה בעקיפין 5% מפרויקט עפרות הברזל במכרה בגינאה, שעבר מחברת ריו טינטו ל־BSGR של שטיינמץ. בנוסף, לפי הראיות, הובטחו לה 33% בהון המניות של פנטלר. הסכם שוחד לפי התובע השוויצרי איב ברטוסה. חוזה תיווך עסקי לפי סילינס שאת עדותו פרסמה פבר באתר "כלכליסט".
בעדותו בשבוע שעבר, דחה שטיינמץ כל קשר בינו לבין טורה לטען כי פגש אותה פעם אחת בלבד, ב־2008 במהלך פגישה עם בעלה הנשיא בארמון האומות בבירת גינאה. "אמרו לי שבין הנשים, מאחור, בחצר, הייתה המאהבת של קונטה, ממאדי טורה", סיפר. "זו הייתה הפעם היחידה שראיתי אותה, אבל מעולם לא דיברתי איתה. (...) ממאדי טורה סיפרה הרבה שקרים, במיוחד בקשר לביקורי בגינאה ולגבי התשלומים שקיבלה".
מטעמו של שטיינמץ נמסר: "לאחר שבוע של משפט במסגרתו הוצגו ראיות אפסיות ולא הובאו עדים (...), עומדים עורכי הדין של מר שטיינמץ להציג את עמדתו ביום שני, ולבקש מבית המשפט לזכות את מר שטיינמץ מהאשמות השווא שהופנו כלפיו".