$
בארץ

ועדת החוקה אישרה: הארכה אוטומטית לתוקפם של מגוון אישורים רגולטוריים

לפי המנגנון שאושר בעקבות משבר הקורונה ויוגש כהצעת חוק לקריאה שנייה ושלישית, אישורים שתוקפם עד שנה יוארכו בשלושה חודשים; אישורים שתוקפם משנה ועד שלוש שנים יוארכו בחצי שנה ואישורים שתוקפם שלוש שנים ומעלה יוארכו בשנה

עמרי מילמן 09:2708.01.21

ועדת החוקה אישרה אתמול (ה') לקריאות שנייה ושלישית את הצעת חוק המאריכה אוטומטית את תוקפם של מגוון אישורים רגולטוריים. זאת בהמשך לדחיות שניתנו בעקבות משבר הקורונה בסוף חודש יוני 2020 ועד לסוף ספטמבר 2021.

 

לפי המנגנון שאושר: אישורים שתוקפם עד שנה יוארכו בשלושה חודשים; אישורים שתוקפם משנה ועד שלוש שנים יוארכו בחצי שנה ואישורים שתוקפם שלוש שנים ומעלה יוארכו בשנה.

 

החוק מתייחס למעשה ל"רשות ציבורית" הגדרה הכוללת את הממשלה, משרדי הממשלה ויחידות הסמך שלהן, רשויות מקומיות, תאגידים ציבוריים או ועדות ציבוריות.

 

יו"ר ועדת החוקה יעקב אשר. הארכה אוטומטית יו"ר ועדת החוקה יעקב אשר. הארכה אוטומטית צילום: צביקה טישלר

הפטור ניתן באופן גורף למעט מקרים מסוימים כמו אישורים הנוגעים לשימוש במשאב טבע ולחלוקתו, אישורים הנוגעים לחלוקה של מכסות, אישורים המסדירים ביצוע פעולה חד-פעמית, אישורים המשתנים בצורה ניכרת בכל מועד חידוש ולא ניתן להאריכם טכנית או מהותית, אישורים עונתיים, אישורים שמתלווה לחידושם, קורס ריענון לשמירת כשירות המפוקח, אישורים המבוססים על התחייבויות בין-לאומיות המגבילות את תוקפם, ואישורים שלחידושם נדרש תשלום אגרה בלבד.

 

עוד קובע החוק החדש כי ראש הממשלה יהיה רשאי להאריך תקופה זו בתקופות נוספות של עד 6 חודשים בצו, באישור הממשלה והוועדה הרלבנטית בכנסת, בשל נסיבות משקיות חריגות ובכפוף למצב חירום בשל נגיף הקורונה.

 

במהלך הדיון דרש יושב ראש הוועדה, יעקב אשר כי אותו הסדר יחול גם על עובדי סיעוד. בעקבות דרישה זו נציגת רשות האוכלוסין אמרה כי "אנחנו מסכימים שצריך לבצע איזונים ובענף הסיעוד בוצעה הארכה של שלושה חודשים עד ל-31.3 לעובדים המועסקים בסיעוד מתוך הבנה של הקושי לענף, כך שמי שפג רישיונו בתקופה זו הוא הוארך לשלושה חודשים".

 

עו"ד דוד ימין יועמ"ש מדיניות רגולציה במשרד רראש הממשלה אמר בדיון כי "בתחילת משבר הקורונה שתקף את העולם בהפתעה התעוררה בעיית תפקוד המשק עקב היעדרות עובדים, עסקים סגורים ועוד. מהצד השני, משרדי הממשלה עבדו במצבת כוח אדם חלקית ואחת הבעיות היתה האם יספיקו לאשר את כל האישורים הרגולטוריים - כ-1,000 בהערכה שמרנית. ניסינו לייצר התמודדות רוחבית כדי שלא כל רגולטור יגיע לכנסת לתקנות ספציפיות".

בדיקת קורונה. 1,000 אישורים רגולטורים בדיקת קורונה. 1,000 אישורים רגולטורים צילום: שאטרסטוק

 

לדברי ימין, המתווה הראשון היה בתקנות שעת חירום לתקופה של חודשיים עם הארכה. "חוקקנו בכנסת הוראת שעה שקבעה הסדר של כמה חודשים שכל אישור שפקע במסגרתם הוארך ב-3 חודשים. כעת אנחנו מביאים מסגרת דיפרנציאלית שמבוססת על ההיגיון שמבחינת האינטרס הציבורי ניתן לספוג עד שליש מאורך התקופה המקורית שבה האישור היה בתוקף, כשהתפיסה היא שהמועד לרישיון לא ירד מהר סיני ולא מבוסס על אלגוריתם מתמטי ואפשר להזיז את נקודת האיזון".

 

ימין הבהיר כי יש כמות לא מבוטלת של אישורים שמתחדשים סביב ינואר והדבר יצר עומס להרבה מהרגולטורים. "לכן אפשרנו לשרים להחריג סוגים ספציפיים, ושימרנו את הרעיון שניתן להחריג עסק מסוים מההארכה האוטומטית", הוא אומר. "בנוסף, רגולטור שעובד עם רישיונות של מעל 3 שנים, לא מחדש את כולם באותה שנה וכשהקורונה תיפסק רגולטור כזה צפוי להתמודד לפתע עם עומס כפול של חידושים. לכן אפשרנו באמצעות השר לעבור את הממשלה ואת ועדת החוקה ולדחות את אלו שלא הוארכו עד חצי שנה כדי לייצר ויסות מאוזן. החוק מטפל בכל האישורים הגולטוריים פרטיים ועסקיים כאחד".

x