ועדת החוקה אישרה את החוק להגבלת הפגנות בסגר; עימותים מחוץ לכנסת
הוועדה אישרה לקריאה שנייה ושלישית את התיקון לחוק המסמיך את הממשלה להגביל הפגנות למרחק של קילומטר מהבית בלבד; נציגי הליכוד נסוגו מהדרישה להגביל הפגנות גם אחרי תום הסגר, והצביעו נגד ההסתייגות שהם עצמם הגישו; במקביל: מאות מפגינים מחוץ לכנסת, 4 נעצרו, אחד מהם חשוד בתקיפת שוטרת במקל ופציעה
עדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת אישרה היום בצהריים (שלישי) לקריאה שנייה ושלישית את תיקון החוק שיאפשר הגבלה של ההפגנות במסגרת הצעדים לבלימת התפשטות נגיף הקורונה.
זאת אחרי שהקואליציה לא הצליחה להשלים את תהליך החקיקה לפני יום כיפור. מעט לפני הדיון משכו הח"כים מהליכוד את ההסתייגות שביקשה למנוע את ההפגנות גם אחרי תום הסגר.
- ההפגנה בבלפור: חמישה נעצרו, 150 קיבלו דו"ח
- היועמ"שים נגד התקנות לשעת חירום לאיסור הפגנות - הכדור חוזר לכנסת
- הסגר נכנס לתוקף, הגבלת ההפגנות לא אושרה בכנסת
החוק אושר בכפוף לרביזיה, וצפוי לעלות לאישור מליאת הכנסת כבר הערב. בכפוף לאישור המליאה, החוק ייכנס לתוקפו הלילה בחצות. תשעה חברי כנסת תמכו בחוק בוועדה, שישה התנגדו.
במקביל לדיון מתקיימות הפגנות מחוץ לכנסת בהשתתפות מאות בני אדם. שוטרים התעמתו עם מפגינים שניסו לתלות שלטים על הגדר של אחד ממשרדי הממשלה שמול הכנסת. מהמשטרה נמסר כי חשוד שתקף את אחת השוטרות באמצעות מקל ופצע אותה בפלג גופה התחתון ובידה עוכב לחקירה. בהמשך נעצרו עוד שלושה מפגינים, שלפי המשטרה תקפו פקחי עירייה ושוטרים שהגיעו להסיר שלטים. אחד העצורים הוא תא"ל (במיל') אסף אגמון.
כמו כן שיירת מחאה של כלי רכב יצאה מלטרון והגיעה לירושלים. הם הקיפו את הרחובות הסמוכים לכנסת עם צופרים, ודגלים לאות מחאה. לאורך השיירה חילקה המשטרה קנסות לנהגים בגין עיכוב התנועה על סך 500 שקלים.
"לא היו מעזים להעביר ברוסיה או איראן"
ארגון "הדגלים השחורים" האשים את השוטרים באלימות, ומסר בתגובה לאירוע כי "משטרת נתניהו ממשיכה באלימות חסרת הפשרות שלה נגד כל מי שאינו תומך משטר נתניהו. כחול לבן צריכים להתבונן בתמונות הללו ולהבין את גודל השעה. נתניהו מנסה לרסק באלימות את הדמוקרטיה, זה הזמן לעצור אותו".
חברי הכנסת ניצן הורוביץ (מרצ) ועופר כסיף (הרשימה המשותפת) המשתתפים בדיוני הוועדה, וכן ח"כ יאיר גולן (מרצ), יצאו לנאום מול המפגינים. הורוביץ אמר: "אני יוצא כעת מוועדת החוקה שאישרה עכשיו חוק שלא היו מעזים להעביר ברוסיה ואיראן".
הדיונים בוועדה בכנסת עוסקים בתיקון לחוק הסמכויות המיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה. החוק קובע בין היתר כי הממשלה רשאית להכריז על מצב חירום מיוחד ומסמיך אותה להגביל את היציאה מקום המגורים. התיקון המדובר קובע כי ניתן יהיה להגביל את היציאה ממקום המגורים גם לצורך הפגנה.
בתחילת הדיון הצביעה הוועדה על אלפי ההסתייגויות שהגישה האופוזיציה ודחתה את כולן. אחרי ההצבעות התפתח עימות בין ח"כ אלי אבידר (ישראל ביתנו) לח"כ שלמה קרעי (הליכוד). ח"כ אבידר אמר כי "החוק לא אושר עדיין, ובכל זאת נעצרים מפגינים מחוץ לכנסת בניגוד לחוק". קרעי אמר לו: "הייתי עוצר גם אותך". אבידר השיב: "אתה חבר במשפחת פשע. פושטק קטן. אתה רק עבריין צעצוע".
בהמשך סיפר ח"כ אבידר: "קיבלתי הודעת איום במוצאי שבת, שבו גולש באינטרנט כתב לי שמגיע לי כדור בראש. הוא נעצר, אבל אני לא מתפלא, אחרי שראש הממשלה והשרים מתנהגים כמו חברי ארגון פשע. הורדתם את המדינה הזו לשפלות שאין כמוה".
אף שהליכוד נסוג בו מההצעה, נציגת "ימינה" בוועדה איילת שקד המשיכה לדרוש להגביל הפגנות גם לאחר הסגר. היא אמרה לפני הדיון: "ממשלת ניסנקורן-נתניהו קושרת בין הגבלת ההפגנות לסגר כללי, וכך למעשה דוחפת עשרות אלפים לאבטלה ללא צורך. ניסנקורן לא מוכן להגביל הפגנות בלי סגר מלא. נתניהו לא מוכן לא להגביל הפגנות. המסקנה שלהם: סוגרים הכל כדי שלא יהיו הפגנות. צריך לנתק את הקשר הזה".
אחרי דחיית ההסתייגויות, עבר הדיון לוועדת הכנסת שהתבקשה לאשר את הדיון בהסתייגות של שקד מכיוון שהוגדרה "נושא חדש". על ההסתייגות של שקד הוסיפו להיות חתומים גם נציגי הליכוד, למרות שחזרו בהם ממנה. לבסוף הצביעו נציגי הליכוד נגד דיון בהסתייגות זו בוועדת הכנסת אף ששמם התנוסס עליה.
שר המשפטים אבי ניסנקורן (כחול לבן) כתב אחר כך בטוויטר: "הנסיון המסוכן של הליכוד לאסור על זכות המחאה לכל אורך המשבר - כשל. הגבלות התנועה על הפגנות יחולו רק במהלך סגר מלא. ברגע שירוככו המגבלות על המשק יבוטלו מיד הגבלות התנועה על הפגנות ותפילות".
ח"כ אסנת מארק (הליכוד) הגיבה על הדברים ואמרה בדיון: "ישבנו פה ביום חמישי לילה ואז עוד חצי יום, ואז אנחנו מקבלים פה ציוץ עלוב בטוויטר של שר המשפטים שכתב שהוא הצליח לשמור על זכות ההפגנה בשביל עוד חצי מנדט".
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד שב ומתח ביקורת על הגבלת ההפגנות. "בריאות חשובה, אבל חשוב לא פחות לוודא שהממשלה לא תשתמש בפחדים ובמגיפה כדי למנוע הפגנות נגדה", הוא מסר. "כל השיח על הפגנות ותפילות הוא מסך עשן. הוא נועד להסתיר את המחדל של נתניהו ושל הממשלה כולה בניהול משבר הקורונה. אנחנו נתנגד לחוק ההפגנות בכל הכוח".
הוועדה החלה ביום חמישי את עבודתה בניסיון להשלים את אישור החוק לקראת הצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאה. אולם בשל מחלוקות בקואליציה ומריחת זמן - בין היתר של נציגי הליכוד - לא אושר לבסוף החוק. עד לפני כניסת השבת עוד ניסו בליכוד לקדם יוזמה של אישור תקנות לשעת חירום שבאמצעותן ניתן יהיה להגביל את ההפגנות, אולם הדבר לא התאפשר בשל סירוב של כחול לבן.