לחייבים נמחקים החובות - ולנושים נפתחים תיקים בהוצאה לפועל
מחקר שנערך על ידי רשות האכיפה והגבייה והתמקד בנושים פרטיים שפתחו תיקים בהוצאה לפועל, מצא כי חייבים קיבלו הפטר מחובותיהם, ואולם 55% מהנושים הפרטיים הושפעו כלכלית בגלל ההפטר לאורך שנים
הנושים הפרטיים לא מרוצים: רשות האכיפה והגבייה מפרסמת מחקר חדש על הנושים הפרטיים שהחייבים בתיקים שלהם קיבלו הפטר מחובות.
המחקר חושף כי 55% מהנושים הפרטיים השיבו, כי אי-קבלת הכסף במועד פתיחת התיק בהוצאה לפועל השפיעה עליהם כלכלית, ו-7% שיתפו כי נפתחו כנגדם תיקים בהוצאה לפועל.
- אפקט הקורונה: עלייה של 6% במספר התיקים שנפתחו בהוצאה לפועל ב-2020 לעומת 2019
- הרפורמה בהוצאה לפועל יוצאת לדרך: אושרו הקפאת הליכי גבייה נגד חייבים ופריסת תשלומים
- השופטים וההוצאה לפועל בעד האבות הגרושים: פוסקים להם מחצית ממענק הקורונה
עוד נתון מטריד קשור להשפעה הכלכלית כיום מאי -קבלת הכסף, בחלוף 13 שנים בממוצע ממועד פתיחת התיק. שיעור הנושים המשיבים כי הדבר עדיין משפיע עליהם עומד על 38%.
המחקר נערך על ידי האגף לתכנון ומדיניות ברשות האכיפה והגבייה והתמקד בנושים, וביתר פירוט בנושים שפתחו תיקים בהוצאה לפועל, והחייבים בתיקים אלה קיבלו הפטר בהתאם לתיקון מספר 47 (ספטמבר 2015) ולתיקון מספר 57 (מרץ 2018) לחוק ההוצאה לפועל.
תיקונים אלה הסמיכו את רשמי ההוצאה לפועל ברשות האכיפה והגבייה, בהוראת שעה לשלוש שנים, לדון בבקשת חייב מוגבל למתן הפטר. במסגרת ההליך נושים שסבורים שיש מניעה לתת לחייב הפטר מסיבות שונות או שההפטר יגרום לפגיעה כלכלית משמעותית בהם, רשאים להגיש התנגדות לבקשה.
מהמחקר עולה כי נכון לסוף שנת 2019, הופטרו בהוצאה לפועל 2,232 חייבים במסגרת הוראת השעה. מנהלת המחקר, יולנדה גולן, ציינה, כי הבחירה להתמקד בנושה הפרטי נובעת מהעובדה, כי כאשר אדם אינו משלם את חובותיו לנושיו, אותם נושים חשופים אף הם לפגיעה כלכלית ("אפקט הדומינו"). חלקם אף נכנסים בתורם למערבולת של חובות, ויתרה מכך, יש כאלה ההופכים לחייבים עצמם ובכך נוצר מדרון חלקלק של הסתבכויות כלכליות.
הסיכון לפגיעה כלכלית משמעותית בנושה פרטי גבוה יותר, מאחר שמאחורי הנושה הפרטי, פעמים רבות, ישנה משפחה שיש לפרנס ולתמוך בה. להבדיל, כאשר מדובר בחובות לתאגידים, ובעיקר ככל שמדובר בבנקים או בזוכים אחרים בעלי איתנות ויציבות כלכלית, הפגיעה הכלכלית האפשרית בהם נמוכה יותר.
רוב הנושים הסכימו לקבל גם חצי מהחוב
במסגרת הליך ההפטר נמחקו חובות ל-1,100 נושים פרטיים. המחקר בוצע באמצעות סקר טלפוני למדגם נושים במהלך אוגוסט 2020. 58% מהנושים לא ידעו על סגירת התיק במעמד ביצוע הסקר. 67% לא זכרו את סכום החוב בתיק. בעניין זה חשוב לציין כי בממוצע משך זמן סגירת התיק לתיקים שהשתתפו במחקר, הוא 12 שנים. אף שהסקר התמקד בנושים פרטיים, כפי שהוגדר במסמכי פתיחת התיק, 54% השיבו כי התיק שפתחו בהוצאה לפועל הוא בגין חוב עסקי.
מרבית הנושים (74%) השיבו, כי לדעתם ההפטר לחייב אינו מוצדק ולא הזדהו עם החייב בשל התחושה של חוסר צדק, שכן לתחושתם ההפטר פוטר את החייב מלקחת אחריות על חובו ובכך משאיר אותם ללא סעד. מעטים אף טענו שהם יודעים שהחייב רימה והסתיר מידע רלבנטי במטרה לקבל את ההפטר. תחושת התסכול מהמערכת עלתה אצל כולם עם הטענה שלחייב יש פתרון אבל לנושה אין פתרון, ולכן הוא זה ש"נדפק" מהמערכת.
אשר לשאלה מהו הסכום האידיאלי מבחינת הנושה שהיה מרוצה אילו יכול היה לקבל בחזרה מהחייב, שליש מהנושים השיבו כי היו רוצים לקבל את כל הכסף, כולל ההוצאות והריביות שמתלוות לחוב המצטבר במהלך השנים; ואילו שני שלישים היו מוכנים לקבל עד מחציתו.
בבחינת ההשפעה של אי-קבלת הכסף על הנושה במעמד פתיחת התיק, 55% השיבו כי הדבר השפיע עליהם כלכלית, ו-7% שיתפו כי נפתחו כנגדם תיקים בהוצאה לפועל. נמצא, כי שיעור הנושים שכנגדם יש תיקים בהוצאה לפועל גבוה יותר ועומד על 20%.