השופטים וההוצאה לפועל בעד האבות הגרושים: פוסקים להם מחצית ממענק הקורונה
בשתי החלטות שניתנו אתמול הובהר כי אבות שמשלמים מזונות זכאים למחצית ממענק הקורונה של הילדים; בהוצאה לפועל אף אושר קיזוז שביצע אב מדמי המזונות עבור החלק שלו במענק: "דין המענק להתחלק באופן שווה"
השופטים ורשמי ההוצאה לפועל נותנים רוח גבית לאבות גרושים שמשלמים מזונות ומאפשרים להם לקזז מהמזונות שהם משלמים, מחצית ממענק הקורונה כפי שהופקד עבור הילדים בחשבונותיהן של האמהות.
- הסעיף שנועד להקל על אבות גרושים, יעורר ריבים על מענק הקורונה
- השופטת לגרוש: רוצה להנפיק אג"ח? הבטח את חלקה של פרודתך בחברה
- בית הדין הכנסייתי לאישה יהודיה: רשמי הילדים כנוצרים כתנאי לדיון בבקשת גירושין
המענק הופקד בחודש יולי וגובהו 500 שקל לכל ילד. זוהי הפעימה השנייה של מענק הקורונה, כשקודם לכן בחודש אפריל שולם סכום זהה עבור כל ילד. הפעם, המחוקק ניסה ללכת לקראת האבות ובהוראת השעה שהסדירה את המענק צוינה הזכות העקרונית של אבות גרושים לקבל חלק מהמענק שמופקד לרוב אצל האמהות. עם זאת בחוק לא נקבעו הוראות מפורטות ובפועל ההתנהלות נותרה נסיבתית בכל תיק ותיק.
בשתי החלטות שניתנו אתמול (א') הובהר במפורש שלאבות יש זכות לקבל מחצית מהמענק. בהחלטה הראשונה שניתנה בידי שופטת בית המשפט לענייני משפחה בפתח תקווה, יוכבד גרינוולד רנד היא קבעה כי "מענק הקורונה נועד לסייע להורים במימון ההוצאות. ככל שהאב משלם מזונות הוא זכאי למחצית המענק".
ההחלטה פורסמה בתוך זמן קצר בקבוצת הפייסבוק של עמותת מלוכדים בניהולו של רונן לגזיאל והתקבלה באהדה בקרב האבות, ובפרט לאור העובדה שהשופטת החתומה עליה גרינוולד רנד אינה נחשבת כאוהדת במיוחד כלפי זכויות האבות הגרושים.
הקושי - מול ההוצאה לפועל
אלא שעל אף הנטייה של השופטים להסכים לחלוקת המענק בין ההורים, בפועל הקושי הוא מול ההוצאה לפועל, במצב בו נפתח תיק לגבייה כנגד גבר שקיזז על דעת עצמו את החצי שלו במענק.
לפחות מקרה אחד כזה הגיע השבוע לפתחה של לשכת ההוצאה לפועל בכפר סבא, והרשמת מירלה אהרון ביננפלד פסקה גם כן לטובת האב. את התיק פתחה אישה נגד בעלה לשעבר שמחוייב להעביר לידיה מזונות ילדים בכל חודש וקיזז מאחד התשלומים האחרונים מחצית ממענק הקורונה ששולם בגין קטינים באפריל 2020.
האישה טענה כי לבעלה לשעבר לא היתה זכות קיזוז משפטית כאשר הוא לא הקדים פנייה לבית המשפט לצורך הבהרה וציינה כי לדעתה המענק חוסה תחת תשלומי המוסד לביטוח לאומי וכל עוד לא כתוב בהסכם הגירושין שהקצבה צריכה להתחלק בין ההורים, החייב לא רשאי לקזז את המענק מסכום המזונות.
האב התגונן והגיש וטען שהסכום קוזז מהמזונות כדין. האב הפנה לנוסח של הוראת השעה שהסדירה את המענק שביטא את הזכות של שני ההורים במענק.
הרשמת קבעה כי לאחר שעיינה בטענות הצדדים, מצאה לקבל את טענות החייב. היא כתבה בהתייחסה למהות תשלום המענק: "לא מצאתי כי דין מענק קורונה כדין קצבה, כאשר קצבה הינה קבועה המשולמת באופן רציף, מענק קורונה הוא סכום חד פעמי, ובמקרה דנן, מדובר במענק אשר לא היה צפוי במועד מתן פסק הדין".
"העובדה שהמענק שולם לכל ילד שהיה זכאי לקצבת ילדים, אין בה להפוך את המענק לחלק אינהרנטי מקצבת הילדים. קצבה היא קצבה ומענק הוא מענק" – כתבה הרשמת.
לדברי הרשמת, אין מחלקות בין הצדדים כי הילדים נמצאים במשמורת משותפת. הטענות באשר לגובה ההכנסות של הצד השני וכן הטענות אצל מי שוהים הילדים יותר באופן יחסי, אינן רלוונטיות. על רשם ההוצאה לפועל לפעול על פי הוראות פסק הדין...לפיכך מעת שהצדדים חולקים משמורת משותפת, הרי שדין המענק להתחלק באופן שווה".
לפיכך קיבלה את בקשת החייב והורתה על איפוס החוב בתיק, כך שלא יתנהלו הליכי גבייה נגדו בגין קיזוז חלקו במענק מהמזונות.