$
בארץ

בקשה לייצוגית: עיריית ירושלים איפשרה השתתפות במיזם חתונה שיזמה רק לזוגות שנרשמו לנישואים ברבנות

זוג סטרייטים וזוג לסביות הגישו לבית המשפט המחוזי בירושלים בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד העירייה. זאת, לאחר שהעירייה בחרה שלא לאפשר השתתפות במיזם "מתחתנים בירושלים" באופן שיוויוני. במסגרת המיזם יכלו זוגות לערך טקס חתונה באחד מהפארקים או אתרי התיירות בעיר הפתוחים לציבור, "תוך שהיא מספקת לאותם זוגות חבילת חתונה מכספי ציבור"

קול חתן וקול כלה רק אם התחתנתם ברבנות? זוג סטרייטים וזוג לסביות הגישו היום לבית המשפט המחוזי בירושלים בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד עיריית ירושלים. זאת, לאור טענתם כי למרות שרצו להשתתף במיזם של העירייה "מתחתנים בירושלים" בשל משבר הקורונה, לא התחתנו דרכו כי הם לא נישאים דרך הרבנות.

 

"מתחתנים בירושלים" הוא מיזם של עיריית ירושלים במסגרתו הציעה העירייה לזוגות תושבי העיר ירושלים לערוך טקס חתונה באחד מהפארקים או אתרי התיירות בעיר הפתוחים לציבור, "תוך שהיא מספקת לאותם זוגות חבילת חתונה מכספי ציבור", נטען בבקשה.

 

 

 

הרקע למיזם הוא התפרצות נגיף הקורונה אשר הובילה לסגירת אולמות אירועים ועל הגבלות על קיום אירועים ולמשבר כלכלי משמעותי.

 

חתונה חתונה צילום: Pexels

 

במסגרת הבקשה שהוגשה באמצעות עוה"ד חגי קלעי, גאיה הררי-הייט, אורלי ארז-לחובסקי ואור קרבקי נטען כי בשל משבר הקורונה " לא התאפשר לזוגות רבים המעוניינים בכך לערוך את טקס הנישואים במתכונת בה ביקשו לקיימו. נסיבות אלה הובילו רשויות מקומיות רבות ובהן גם עיריית ירושלים, להציע לזוגות תושבי העיר לקיים את הטקס ברחבי העיר, ללא תשלום וכן לקבל סבסוד מכספי ציבור לחלק מעלויות הטקס. מדובר ביוזמה מבורכת. ואולם, בניגוד לרשויות אחרות, עיריית ירושלים החליטה לאפשר השתתפות במיזם רק לזוגות שנרשמו לנישואים בארץ – דהיינו רק לזוגות הטרוסקסואליים שנישאים בנישואים אורתודוכסים באמצעות הרבנות" (בכל הנוגע ליהודים). עוד נטען כי "דרישה זו הדירה זוגות שאין להם כל אפשרות להינשא בארץ – ובהם זוגות להט"בים, חסרי סיווג דתי, בני דתות שונות או יהודים שיהדותם לא מוכרת על ידי הרבנות , וכן זוגות שבשל השקפת עולמם בחרו להינשא מחוץ לרבנות".

 

בבקשה נטען כי אחד מהזוגות שהגישו הבקשה לאישור ייצוגית הגיש קודם לכן עתירה בעניין לבית המשפט לעניינים מנהליים. היועץ המשפטי לממשלה התייצב להליך והבהיר כי מדובר במדיניות מפלה וכי אין להציב תנאי להקצאת משאבים ציבוריים בדמות רישום נישואין ברבנות. בית המשפט הורה על החזרת המיזם לדיון נוסף בעירייה. "ואולם, חרף עמדתו הנחרצת של היועמ"ש סירבה העירייה לתקן את דרכיה ובחרה שלא לאפשר השתתפות במיזם באופן שיוויוני. העירייה בחרה לבטל כליל את המיזם חודש שלם לפני המועד המקורי בו תוכנן להסתיים, רק כדי שלא תיאלץ לנהוג בשיוויון כלפי כל תושביה, ללא הבדל דת, השקפת עולם ונטייה מינית. מובן כי אין בהפסקת האפליה במבט צופה פני עתיד כדי לתקן את נזקי העבר", נטען.

 

במסגרת הבקשה טענו הזוגות שמודרו מלהשתתף ולהתחתן במיזם כי "חשו עלבון עז והשפלה בשל כך שאינם יכולים להינשא בעיר מגוריהם".

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה : "התביעה טרם התקבלה בעירייה. לכשתתקבל - נגיב בהתאם בבית המשפט".

x