$
בארץ

מנהלי קופות החולים נגד משרד הבריאות: "תנו לחסן בשקט"

קופות החולים אחראיות ליעילות מבצע החיסונים ובכל זאת משרד הבריאות אינו משתף אותן בכמויות החיסונים ובלוחות הזמנים להגעתם. שינויי מדיניות לגבי מספר חיסונים שיעברו מהקופות לבתי החולים מקשים על התכנון עוד יותר. בישראל מצויות כ־3.8 מנות חיסון שיספיקו ל־1.9 מיליון מחוסנים

אדריאן פילוט 06:4630.12.20

כ־3.8 מיליון חיסונים המספיקים ל־1.9 מיליון ישראלים – זה המספר המוערך של חיסונים נגד קורונה, כולם מחברת פייזר, הקיימים נכון לאתמול במלאי של מערכת הבריאות לפי דיווח של מנכ"לי קופות החולים. כ־1.4 מיליון יחוסנו באמצעות קופות החולים, 188 אלף על ידי בתי החולים הגדולים (איכילוב, רמב"ם, שיבא), 100 אלף קשישים יחוסנו במסגרת תוכנית "מגן אבות" (שמתמקדת בעיקר בדיור מוגן) ועוד 100 אלף חיילים יחוסנו על ידי צה"ל. אתמול פרסם משרד הבריאות מקבץ נתונים לציבור על מבצע החיסונים אולם מדובר בפרסום נקודתי כאשר המשרד אינו מעדכן לא רק את הציבור אלא גם את קופות החולים שנושאות במרבית נטל החיסונים - מה צופן העתיד.

 

מתחסנת בת"א מתחסנת בת"א צילום: אביגיל עוזי

 

כל מנהלי קופות החולים קובלים על הסודיות שעדיין אופפת את מבצע החיסונים ומקשה עליהם. "ישנה אי־ודאות לגבי כמות החיסונים וקצב המבצע: האם וכמה מנות מגיעות הים או מחר? זה נתון שמשפיע מאוד כי אנו צריכים לתכנן אתרים, כוח אדם, שרשרת קירור, זימון תורים. כמה תורים אני פותח לשבוע הבא? איפה? להרחיב תורים? לגבי ימים מסויימים קיבלנו שלושה עדכונים שונים ממשרד הבריאות. אתה לא רוצה בשום פנים ואופן להיות במצב של ביטול תור. זה לא מעניין את המבוטח כמה מנות הבטיחו לך. הוא כבר דמיין את האור בקצה המנהרה", אומר ל"כלכליסט" חיים פרננדס, מנכ"ל קופת חולים לאומית, שלה הוקצו חיסונים ל־104 אלף מבוטחים.

 

"מלאי רק לעוד שבוע"

 

פרופ' אהוד דודסון, מנכ"ל קופת חולים כללית, אומר כי "לפי מה שאני שומע, אין הבטחה כרגע לחיסון ל־9 מיליון ישראלים אבל כן יש הבטחה כזו ל־4 מיליון, כאשר לי הבטיחו כ־1.6 מיליון מנות שמכסות 785 אלף מבוטחים. החיסונים האלה או שכבר נמצאים או שיגיעו - אינני יודע כי הכל תחת הסכמי סודיות. אני מתנהג כאילו יש חיסונים וככה אני מכין את מערכות כללית, מרפאות ומוקדים. כאילו אין מחסור אף שהצורך שלי הוא ל-880-850 אלף מבוטחים. כלומר קצת חסר לי בשוליים כדי לסיים עם הקבוצה הראשונה של בני 60 ומעלה", הוא אומר. 

 

 

לדבריו, "כל יום מזינים מנה יומית. אנחנו כבר חיסנו, נכון לאתמול, כרבע מיליון ישראלים כאשר רק בשבת האחרונה חגגנו את המחוסן ה־100 אלף. לכן, עוד חצי מיליון מובטחים אצלי. אם אני מחסן בקצב של 50 אלף ליום, יש לי חיסונים 10 ימים קדימה. אני גם נערך כבר למנה השנייה: כלומר לחסן את אלו שכבר קיבלו מנה ראשונה ואת אלו שלא קיבלו. יש לי 120 מתחמים ו־600 עמדות חיסון".

 

גם מנכ"לית מאוחדת סיגל רגב־רוזנברג מתריעה כי יש לה מלאי רק לעוד כשבוע: "כרגע נוכל לזמן עוד 7-5 ימים של תורים. מקווה שיגיעו עוד חיסונים בעוד שבוע ונוכל להמשיך. אם יהיו עוד, אנו יכולים להגביר את הקצב". למאוחדת הוקצו חיסונים ל־147 אלף מבוטחים.

 

בעקבות הצלחת המבצע שמנהלות קופות החולים, שכבר הצליחו לחסן ביום אחד, שלשום, כ־83 אלף מבוטחים ואחראיות לחיסונם של 75% מכלל המחוסנים, העומדים בראשן דורשים שלא להעביר חיסונים לבתי החולים ולחסן אך ורק דרך הקופות. "הממשלה החליטה בשכל רב להשתמש בכלי שנקרא קופות החולים כדי לחסן. זו היתה החלטה מצוינת, זה נושא פירות, אין תקלות. לכן, כדאי להתנהג בהתאם לפתגם 'אם זה לא שבור – אל תתקן את זה', ולתת לנו לעבוד. "מגן אבות" צריכים להיות בראש הפירמידה וחלקם יחוסנו במחלקות הפנימיות במהלך אשפוז. אבל בתי חולים לא צריכים את כל הכמויות הללו כי כבר חיסנו צוות רפואי. יש קהילה. תנו לנו להמשיך לעבוד", אומר פרננדס.

 

מנכ"ל כללית אהוד דודסון, מנכ"לית מאוחדת סיגל רגב־רוזנברג ומנכ"ל לאומית חיים פרננדס מנכ"ל כללית אהוד דודסון, מנכ"לית מאוחדת סיגל רגב־רוזנברג ומנכ"ל לאומית חיים פרננדס צילום: עמית שעל חגית גורן

 

רגב־רוזנברג מחזקת את דבריו ומביעה התנגדות מוחלטת לקיצוץ כלשונה במספר החיסונים לקופות והעברתם לבתי חולים. "ישראל מצליחה בגלל הדבר המדהים הזה שיש לה – קופות החולים – המהוות תשתית נהדרת לטיפול באוכלוסייה בקהילה בכל מצב, כולל חיסונים. זו הצלחה ולכן אני מתנגדת לקיצוץ ולהעברה לבתי חולים", היא אומרת. לדבריה, חיסון בבתי חולים הוא "חיסון בלי מעקב וזיקה לתיק הרפואי של המחוסן וזה כשל חמור, כאשר חיסון המקורבים שובר לחלוטין את מדיניות התעדוף לפי אמות המידה הרפואיות". בכל זאת, רגב־רוזנברג טוענת כי בתי חולים יכולים להוות מוקד חיסון "בתיאום עם הקופות כך שהזימון ועדכון התיק הרפואי ינוהלו כמו שצריך".

 

"אחד על חשבון השני"

 

"בכל הקופות החיסונים יגמרו בשבוע הבא. אנחנו לא מקבלים ממשרד הבריאות תשובות לגבי העתיד. לכולנו יש פחות או יותר מספר זהה של 'ימי חיסון' עתידיים בקנה והמדינה מודעת לזה. הדבר הנכון לעשות זה לתת יותר חיסונים לקופות ולנתב את המלאי הלאומי של החיסונים אלינו ולא לבתי החולים. הרי יש בתי חולים שיש להם מספר חיסונים כמו של קופת חולים וזה חסר היגיון. מדובר על בתי חולים במרכז ולכן עלול להיווצר מחסור דווקא בפריפריה", אומרת ד''ר מירי מזרחי־ראובני, ראש חטיבת הבריאות במכבי ומספר 2 בארגון. לדבריה, "הקופות פרוסות בכל רחבי הארץ, ומכירות את המטופלים. זה הדבר הנכון לעשות כדי לאפשר לכלל האוכלוסייה להתחסן בצורה בטוחה וללא התקהלות. רק בקופה יש רצף טיפולי, תיק רפואי, מידע רפואי". מזרחי־ראובני מתארת חסרון נוסף במצב של ריבוי מוקדי חיסון: "הציבור לוחץ על תורים. אז אדם יכול לקבוע 3 תורים – אחד בקופה ועוד שניים בבתי חולים, ללכת לאחד מהם ולא לבטל את היתר. הדבר תופס תור למישהון אחר שנאלץ להמתין".

x