$
בארץ

ראיון כלכליסט

יו"ר ביג מרכזי קניות: "עובד שיסרב להתחסן - לא עובר אצלי את הדלת"

איתן בר זאב מדגיש בראיון לכלכליסט כי "לא אפטר אותו, אבל גם לא אכניס אותו למשרד"; "אנחנו 9 חודשים בתוך הדבר הזה כי לא מטפלים בדברים נקודתית, ואז מורידים פצצה של טונה על זבוב וסוגרים את כל המדינה, או שפותחים את הכל בפראות ואין אכיפה"

במהלך משבר הקורונה, כשהתנהלו דיונים סוערים סביב פתיחת מרכזי הקניות - לא פעם המרכזים זכו לכינוי הגנרי "ביגים" מצד מקבלי ההחלטות. "טוב לנו כשמשתמשים בשם ביג כשם גנרי למרכזי קניות, מעבר לזה שעכשיו נהיה סגורים ועבור כולנו הסיטואציה מחורבנת, לא רק שלי. החוויה שלי כיו"ר ביג דומה לחוויה של כל אזרחי ישראל", אומר איתן בר זאב, יו"ר ביג מרכזי קניות. "הנאום של זאב אלקין משבוע שעבר תמצת את הסיטואציה שלנו בקליפת אגוז: אנחנו מנוהלים על פי אינטרסים של אדם אחד".

 

אלקין לא חף מאינטרס פוליטי כשאמר את מה שאמר. 

"אבל הוא תמצת את הדברים בצורה טובה, בין אם מתוך אינטרס ובין אם לא".

 

 

הסיטואציה מחורבנת כי יש עלייה תלולה בשיעור התחלואה. זה מחייב נקיטת צעדים.

"אני לא אפידמיולוג, לא יודע לשקלל את האיזונים בין הבריאות לכלכלה, ואני לא מדבר מהתסכול בשל הסגירה הצפויה של מרכזי הקניות בסגר, אלא בגלל הניהול הרשלני. הייתי מפטר את כולם ומשליך את המעורבים למקום שבו הם לא יכולים לעשות יותר שום נזק".

 

 

על מה הכעס? אנחנו בתוך מגיפה עולמית.

"אנחנו 9 חודשים בתוך הדבר הזה כי החרדים מתקהלים, הערבים בחתונות, כי נוסעים לדובאי או כי המגיפה עוברת במעליות – לא שמים את האצבע ומטפלים נקודתית, ואז בבת אחת מורידים פצצה של טונה על זבוב וסוגרים את כל המדינה, או שפותחים הכל בפראות ואין אכיפה. אי אפשר להשתלט על זה שלא יעשו חתונות? אם היה מחבל בחתונה אני מבטיח לך שהיו נכנסים, עוצרים הכל ומבצעים מעצר. אם היו רוצים להפסיק את ההתקהלויות של החרדים – היו עוצרים את זה. בנסיבות שנוצרו ברור שצריך לעשות סגר, ועוד לפני שבועיים. לדעתי לפני שבועיים זה לא שירת מטרות פוליטיות, כי לא היה ניתן להתחסן מול מצלמות הטלוויזיה".

 

תעברו את הסגר?

"לשמחתי אנחנו, בניגוד לעסקים קטנים, עסק גדול עם יכולת שרידות גבוה. סובלים אבל נדע לעבור את זה. אני לא מוטרד ברמה הקיומית. אני מדבר מהכאב של המדינה המסכנה הזאת, ועל האנשים שיצטרכו לשאת בצלקות של האירוע הזה לאורך הרבה זמן, ומתוך מחשבה שהיה צריך לנהל את זה אחרת לגמרי: לטפל בגורמים שמייצרים הדבקה בצורה רצינית, לקבל החלטה הגיונית מאינטרס נקי שמייצר אמון באוכלוסייה, ומרגע שהתקבלו החלטות הגיוניות – תאכפו אותן, אם זה קשור לחרדים, ערבים, אשכנזים – לא מעניין אותי. מדינה שיודעת להתמודד עם מדינות ערב צריכה לדעת להתמודד עם כמה כפרים ערביים או שכונות בבני ברק".

 

"מרגע שיחסנו פה את כל האוכלוסייה מעל גיל 60 - אין סיבה לסגור את המדינה"

 

ישראל הביאה חיסונים די מהר, קצב החיסון פה מהיר. סיבה לאופטימיות?

"כן. רואים את האור בקצה המנהרה. מרגע שיחסנו פה את כל האוכלוסייה מעל גיל 60, סטטיסטית אין סיבה לסגור את המדינה, כי אז הסיכון נמוך מספיק על מנת שאפשר יהיה לקחת אותו. בסך הכול יש פה מערך רפואי די טוב. אנשים נהרגים בכבישים, ולמרות שיש הרוגים כל שנה - עדין נוסעים על כבישים. בנקודה מסוימת צריך לקבל פה החלטה שיכול להיות שיהיו חולים, אבל צריך לפתוח הכל ולחיות עם זה. אין סיבה לא לחזור למתכונת חיים נורמלית בצורה לא פרועה, וכדי להתחסן צריך לתת תמריץ חיובי: אם משהו לא מתחסן בשלב שבו אפשר להתחסן פשוט כי הוא לא רצה, נניח שלושה חודשים קדימה מהיום, מי שאין לו פספורט ירוק - אני לא מכניס אותו לנתב"ג, לא מכניס אותו לשום מרכז מסחרי, מסעדה, בית קולנוע, תיאטרון, מוזיאון, שום מקום ציבורי וגם לא מכניס אותו למקום העבודה שלו. לא מוכן להתחסן? אם המעסיק שלך מוכן להעסיק אותך מרחוק - תעבוד מהבית".

 

עניין של אחריות חברתית?

"חד משמעית. יש פה עניין שנקרא זכויות הפרט מול זכויות הרוב. הזכויות שלי ושל האחרים להיות בריאים ובטוחים במקום העבודה שלנו. לכן אני מרשה לעצמי להגיד שאם יהיה לי עובד שיכול היה להתחסן אבל לא רצה להתחסן – הוא לא עובר את הדלת. אני לא מפטר אותו אבל אני לא מכניס אותו למשרד, לנתב"ג או לשום מרכז קניות. יש לך עקרונות זה בסדר, אבל ברגע שהחלטת – לך עם זה עד הסוף, שזה גם לקחת את המגרעות של הסיכון שלקחת על עצמך, וזה אומר לא ללכת למקום ציבורי שיש בו אנשים. רוצה לא להתחסן ולהתבודד - אני מכבד את זה".

 

יו"ר קבוצת ביג איתן בר זאב יו"ר קבוצת ביג איתן בר זאב צילום: צפריר אביוב

 

התחסנת?

"התקשרתי בחמישי, חיכיתי שעה שעה וארבעים דקות על הקו בשביל לקבוע תור, ובשלישי עמדתי בתור כאחד האדם והתחסנתי עם אשתי. אני מרגיש מצוין".

 

בכובעו השני בר זאב הוא גם יו"ר חברת הנדלן אפי נכסים שפועלת באירופה. חברת מרכזי הקניות הפתוחים בראשותו מעוניינת לעלות לאחזקה של 70% באפי נכסים על מנת להפוך לבעלת השליטה היחידה בחברה (ביג וחברת מגה אור השתלטו על חברת "אפי נכסים", לשעבר אפריקה נכסים, במסגרת הסדר החוב של אפריקה).

 

אתם מחזיקים ב-23% ממניות אפי נכסים , הגשתם הצעת רכש דרמטית לעוד כ-47%. מחזיקי אפי נכסים מצפים לשיפור ההצעה.

"הצעת הרכישה בתוקף עד ה-4.1. היא כפופה לאישור רשות ההגבלים העסקים ולאישור רשות המיסים (כשמשחלפים מניות רשות המיסים נדרשת לתת אישור שזה לא אירוע מס, שלא ייגבה מס במועד השחלוף אלא בזה של מימוש האחזקה, מ.מ). כששני האישורים יגיעו אלינו, כעבור 3 ימי עסקים, תוקף ההצעה יפוג. מרגע שנתנו הצעה המניה עלתה. זה נקרא אוויר חם. ברור שמרגע שנתתי הצעה כולם מצפים שהיא תהיה המנוע של העלאת המחיר, ולכן המחיר של אפי עלה. מי שעושה הנחות כאלה צריך לקחת גם בחשבון שיכול להיות שלא נשפר את ההצעה ושאם היא לא תתקבל האויר החם יצא והמניה תתפורר. אבל זה הכול ספקולציות. כל מי שעושה ספקולציות לוקח סיכון".

 

למה להגדיל אחזקות באפי נכסים זה אטרקטיבי לכם?

"כי אני צריך להחליט - או שאני נוסע קדימה או שאני נוסע אחורה. או שנגדיל משמעותית את האחזקות שלנו באפי ונעשה את כל המאמץ ליצור סינרגיה ויתרונות למיזוג הזה כדי להתקדם, כי אני לא רוצה לסחוב את העגלה הזאת רק על הגב שלי כל הזמן. אנחנו רוצים להגיע להחזקה של 70% מהחברה כדי לתת ביטוי לפוטנציאל שגלום בחיבור איתנו. אם זה יקרה נוכל לנהל את זה כמו שצריך. היתרונות בחיבור החברות גדולים בדירוג האשראי, ביצירת יכולת המיקוד – הרבה דברים טובים יכולים לקרות בחיבור. אם המחזיקים של אפי יחשבו אחרת - הכול בסדר, לא קרה כלום".

 

ניסיתם להשתלט עם מגה אור על דסק"ש של אי.די.בי, יחד עם מגה אור שבבעלות צחי נחמיאס, שרכשה את השליטה?

"לא. זו לא יוזמה שלנו. העיתונים כתבו שרצינו. בין זה לבין המציאות לעיתים יש חלל. אנחנו שותפים של מגה אור בשמונה מרכזים מסחרים. הם עוסקים בלוגיסטיקה בעיקר, ואנחנו במרכזי מסחר. היחסים ביננו טובים, אנחנו שותפים טובים, אבל הם לא השותפים היחידים שלנו. אנחנו יודעים גם לעשות דברים לבד".

x