רוב החשמל הופך לפרטי. לא בטוח שכל הציבור ייהנה מכך
לכלכליסט נודע כי לפי משרד האנרגיה, 2021 תהיה שנת המפנה במשק. אולם בגלל התפרקות הממשלה, החיסכון בחשבון החשמל עלול להידחות
שנת 2021 עשויה להירשם כשנת מפנה היסטורית במשק החשמל הישראלי: מידע שגובש בימים האחרונים במשרד האנרגיה וברשות החשמל והגיע לידי "כלכליסט" מעלה כי במהלך השנה הבאה רוב ייצור החשמל במשק ייעשה לראשונה מקום המדינה על ידי גורמים פרטיים.
- חברת החשמל מחליפה את המונים, הצרכנים יוכלו לעבור בין ספקי החשמל
- לא, אתם לא באמת תראו כאן מכוניות ירוקות
- חברת החשמל השלימה את מכירת תחנת הכוח ברמת חובב; יותר מ-40% מהייצור בידיים פרטיות
נכון להיום רוב ייצור החשמל במשק עדיין נמצא בידי חברת החשמל. החודש הושלמה מכירת תחנת הכוח ברמת חובב לידי קבוצת שיכון ובינוי ואדלטק, כך שנתח השוק של חברת החשמל בתחום הייצור נע סביב 58%.
בסוף 2020 או לכל המאוחר בתחילת 2021 צפויה להיכנס לעבודה תחנת הכוח של חברת IPM בבאר טוביה, וכן מתקני ייצור חשמל מאגירה שאובה (מים) ומתקנים סולאריים גדולים אחרים, מה שיוביל לכך שלאורך 2021 רוב החשמל כבר יהיה בידיים פרטיות.
אם מוסיפים למשוואה את העובדה שבמהלך שנה הבאה חברת החשמל צפויה למכור את תחנת הכוח השלישית שלה, תחנת "חגית" שליד יקנעם, אזי המסקנה היא שבמהלך השנה הבאה המשק ישלים רשמית את המהפכה של ניתוק המונופול המיתולוגי של חברת החשמל, על ועד העובדים שלה, מתחום ייצור החשמל בתחנות הכוח הממשלתיות. מה שיישאר בידי החברה הוא המונופול על הולכת החשמל ותחרות על האספקה ללקוחות הקצה.
תחנות הכוח הפרטיות מכרו עד היום חשמל מוזל רק ללקוחות מובחרים, ונאסר עליהם למכור חשמל לציבור הרחב. מדובר במכירה של חשמל בהנחה של כ־10% מתעריף החשמל הרשמי, חיסכון שאם היה מגיע לכלל הציבור משקלו בכיס הוא חיסכון של 600—500 שקל לשנה לכל משק בית.
אלא שהתפרקות הממשלה עלולה לדחות את גלגול פירותיה של המהפכה בייצור החשמל לכיסו של הציבור הרחב. כדי שכלל הציבור ייהנה מהרפורמה יש להשלים במהלך שנה הבאה שני תנאי סף. הראשון הוא השלמת התחרות באספקת החשמל.
כזכור, בתחילת 2021 יצא לדרך הפיילוט של רשות החשמל לתחרות באספקה, במסגרתו 40 אלף בתי אב יוכלו להתקשר עם מונה חשמל חכם, לספק חשמל אלטרנטיבי, וליהנות מהנחת תעריף כאילו משק הבית שלהם הוא אחד ממפעלי התעשייה הגדולים בישראל. ככל שהפיילוט יושלם בהצלחה, רשות החשמל כבר הצהירה שהיא תפתח את השוק לתחרות מלאה כך שכל משק בית יוכל לדלג בין יצרני החשמל השונים ולהשיג את התעריף הזול ביותר.
התנאי השני לגלגול פירות הרפורמה הוא השלמת עבודתה של יחידת ניהול המערכת. זו נעקרה החודש מחברת החשמל ותהפוך בחודשים הקרובים לחברה ממשלתית פעילה. תפקיד העיקרי שלה יהיה לנהל את סחר החשמל במדינה ולקבוע עבור כלל השוק את המחיר הכי טוב שתחנות הכוח יציעו לציבור. חברת ניהול המערכת השלימה בשבועות האחרונים גיוס מימון ראשוני של כחצי מיליארד שקל, ומה שחסר לה היא מערכת בילינג ארצית וגיבוש כללי רגולציה לסחר בחשמל.
ככל ששני תנאי הסף הללו לא יושלמו בתוך 24-12 חודש, פירות הרפורמה בתחום המסחר בחשמל יישארו מנת חלקם של צרכני החשמל הכבדים בלבד, שייהנו מתעריף חשמל זול, לעומת משקי הבית שימשיכו לשלם מחיר מלא ומפוקח.