חברת החשמל מחליפה את המונים, הצרכנים יוכלו לעבור בין ספקי החשמל
החברה מתכננת להחליף את מוני המחוגה למונים דיגיטליים בפרויקט שעלותו כ-300 מיליון שקל שצפוי להסתיים בשנת 2024. שוק אספקת החשמל ייפתח לתחרות וצרכנים יוכלו לבחור מי היצרן שיספק להם חשמל
חברת החשמל פרסמה בחמישי האחרון את המכרז הענק להחלפת מוני החשמל שמוצבים בכל הארץ. בכוונת החברה לבצע את ההסבה ממונה "מחוגה" שמותקן כיון בארון החשמל של חלק נכבד מהלקוחות למונה דיגיטלי בעל רשת תקשורת עצמאית, עם יכולת קריאת הצריכה של משקי הבית בזמן אמת ומרחוק.
- חברת החשמל השלימה את מכירת תחנת הכוח ברמת חובב; יותר מ-40% מהייצור בידיים פרטיות
- חובות משקי הבית הוכפלו, וחברת החשמל תאפשר ללקוחות פריסת חובות
- חברת החשמל בימי הקורונה: הרווח עלה ל-1.8 מיליארד שקל
בכוונת החברה להתחיל עם ההסבות בקיץ 2021 ולאחר בחירת זכיין, ולהשלים עם הסבת כמיליון מונים תוך כשלוש שנים. עלות המכרז עשויה להגיע לעד 300 מיליון שקל, תלוי אם חברת החשמל תזדקק לכמות גבוהה של מונים חד-פאזי או תלת-פאזי - כלומר מונה שמסוגל לטפל בצריכת חשמל גבוהה יחסית.
פרויקט המונים החכמים נכנס לתוקף לפני כארבע שנים, עם פיילוט מקומי של כ-40 אלף משקי בית באזור השרון. לפני כשנה, במסגרת הרפורמה בחברת החשמל, ניתחו את הפעילות של המונים החכמים והגיעו למסקנה שניתן לפתוח את שוק אספקת החשמל לתחרות, כלומר לאפשר למשקי הבית וללקוחות שונים להעביר את חשבון החשמל שלהם מייצרן חשמל אחד לשני, בדומה לפעולה שמתבצעת היום בשוק הטלפוניה הקווי או הסלולר.
כפי שנחשף בכלכליסט, לפני כשנה יצא השימוע הרשמי של רשות החשמל לנושא, והוא הושלם בשבועות האחרונים כאשר מועד תחילת האסדרה (הרגולציה) בתחום מכוונת לרבעון הראשון של 2021. בכירים במשק החשמל מזכירים כי החודש הושלמה מכירת תחנת הכוח ברמת חובב מחברת החשמל לידי קבוצת שיכון ובינוי ואדלטק, מה שיצא מציאות לפיה קרוב ל-40% מייצור החשמל נמצא בידיים פרטיות. עם השלמת מכירת תחנת הכוח באתר "חגית" במהלך 2021, והמכירה העתידית של אתרי "אשכול" באשדוד ורידינג בת"א במהלך 2022-2023, חברת החשמל תחדל מלהיות מונופול בתחום ייצור החשמל ונתח השוק שלה יירד לרף של כ-35% בלבד.
למרות המהפכה בתחום, משקי הבית לא נהנו ממנה עד היום כיוון שהחשמל המוזל שייצרו תחנות הכוח הפרטיות נמכר לגופים עסקיים בלבד, שזכו להנחה רשמית של עד 10% מהתעריף. כאמור, במסגרת הרפורמה בחברת החשמל נפתח גם מקטע האספקה לתחרות, כך שמשקי בית יוכלו לבחור מי ימכור להם חשמל יותר זול מהתעריף הממשלתי, ואליו לעבור. ברשות החשמל מעריכים שתפתח תחרות בתחום, כיוון שאין הגבלה בהיקף ההוזלה ותחנת כוח פרטית שמחזיקה בעודפי ייצור יכולה תיאורטית להציע ללקוחות הנחה גבוהה של עשרות אחוזים בתעריף החשמל החודשי. הנושא היחיד שנותר פתוח הוא מי ישלם את עלות הסבת המונה. מדובר בהוצאה כספית נמוכה יחסית וחד-פעמית של פחות מ-200 שקל, כאשר אחת האפשרויות שעלו בשיחות עם משרדי הממשלה והרגולטורים היא לחלק את העלות באמצעות תעריף החשמל העתידי ובפריסה של כמה שנים, כך שהתוספת החודשית תסתכם בכמה שקלים בודדים למשק בית.
המונים החכמים הם מונים שקוראים את נתוני האנרגיה באופן רציף ונקראים מרחוק ממרכז ניהול המניה של חברת החשמל, אוגרים את המידע ומחוברים בתקשורת דו-כיוונית. באמצעות ניטור הנתונים, חברת החשמל תוכל לדעת כמה חשמל לספק לכל שכונה או עיר, מהם מאפייני הצריכה (למשל - יותר חשמל בצהרים, פחות בערב) ולווסת את אספקת החשמל הארצית. המידע יהיה חשוף לשחקנים שונים בתחום, והם יוכלו להציע ללקוחות חשמל בתעריף מוזל. עופר בלוך, מנכ"ל חברת החשמל, מסכם ש"מדינת ישראל מצטרפת למועדון יוקרתי של המדינות המתקדמות בעולם ומשיקה את הפרויקט שיספק בעתיד מידע בזמן אמת וכלים לניהול חכם של משק החשמל הביתי והעסקי".