ממשיכה להידבק - ורצה להתחסן: ישראל לעומת העולם, רגע לפני הסגר השלישי
בעוד מספר שעות נחזור שוב להתנהל - בפעם השלישית מאז פרוץ משבר הקורונה - תחת הגבלות של סגר. בנקודת הזמן הזו, וכאשר העולם כולו עומד למעשה בפתחו של גל שלישי ועוצמתי של תחלואה, ראוי לבדוק: האם ההתמודדות של ישראל עם הקורונה - בכל הקשור לפן הרפואי שלה - הייתה מוצלחת יחסית למדינות אחרות, או לא? ובכן, זה תלוי
היום (א') ב-17:00 יכנסו לתוקפן ההגבלות החדשות ויחל הסגר השלישי בישראל, עקב העלייה החדה שנרשמה בתחלואה בשבועות האחרונים. התחלואה בעולם, ובפרט באירופה, גדלה אף היא לאחרונה בקצב מסחרר: 6 מתוך 10 המדינות המובילות בתחלואה בעולם הן אירופאיות, כאשר גרמניה נכנסה לאחרונה לרשימה.
למעשה ניתן לקבוע שהעולם נכנס לגל שלישי, שאף עשוי להיות עוצמתי יותר מקודמו בשל גילוי המוטציה החדשה בבריטניה, שנחשבת למדבקת בקצב גבוה יותר. גילויים של מיקרים ראשונים של המוטציה בישראל הובילו לנקיטת מדיניות בידודים אגרסיבית יותר מאשר בעבר, וגם בעולם לא מקלים ראש בנושא: דוגמא טובה לכך היא יפן שסגרה את גבולותיה לכניסת זרים עם גילויים של מקרים ראשונים של המוטציה.
- למרות הגדרתה כ"אי ירוק": 15% תפוסה בלבד במלונות אילת בנובמבר
- המוטציה בבריטניה מצדיקה את סגירת השמיים
- הנתון המעודכן: המשק התכווץ ב-2.8% מתחילת השנה
כך, רגע לפני הסגר השלישי בישראל ראוי לבחון: האם ההתמודדות של הממשלה עם הקורונה, לפחות בכל הקשור לפן הרפואי שלה, הייתה מוצלחת ביחס לעולם או לא? האם ההגבלות שהמדינה מטילה על ישראל עוזרות בצמצום התחלואה? והאם אנחנו כאזרחים יכולים לסמוך על המדינה שהיא עושה ככל יכולתה על מנת לצמצם את הפגיעה בבריאות שלנו?
בשביל לענות על השאלות האלו נעשתה השוואה בין ישראל למדינות העולם בארבעה מדדים: תחלואה למיליון תושבים, תמותה למיליון תושבים, ביצוע בדיקות למיליון תושבים וחיסונים לכל 100 תושבים. כדי למנוע הטיות שנובעות מגודל אוכלוסייה במדינה או ממספר חולים נמוך, סוננו מדינות עם מספר חולים נמוך מ-10,000 חולים ומדינות שגודל האוכלוסייה בהן נמוך ממיליון תושבים. בסך הכל כללה ההשוואה 118 מדינות.
1. תחלואה למיליון תושבים: מקום 13
את בחינת התחלואה למיליון תושבים ניתן לחלק לשניים: מספר החולים שהתגלו מפרוץ המשבר עד כה, ומספר החולים הפעילים כיום. נכון לשעות הבוקר היום (א') התגלו בישראל כ-400 אלף חולים מאומתים סה"כ. במונחים אבסולוטיים מדובר במספר לא גבוה יחסית לעולם: לשם השוואה, ב-17 מדינות התגלו יותר ממיליון חולים מאומתים. אולם ביחס לגודל האוכלוסייה מצבה של ישראל לא מזהיר, והיא ממוקמת במקום ה-13 בעולם במספר החולים לכל מיליון תושבים עם 43,451 חולים.
כאשר בוחנים את מספר החולים הפעילים כיום, ישראל נמצאת במקום יחסית טוב יותר: כיום ישנם 35,525 חולים פעילים, מספר שמעמיד את ישראל במקום ה-38 בעולם. ביחס לגודל האוכלוסייה מצבה של ישראל חמור מעט יותר, והיא במקום ה-28 בעולם עם 3,862 חולים פעילים לכל מיליון תושבים.
2. תמותה למיליון תושבים: מקום 46
בכל הנוגע לתמותה הרי שמצבה של ישראל טוב מאוד, והיא ממוקמת במקום ה-46 במספר הנפטרים לכל מיליון תושבים עם 349 נפטרים. בסך הכול עד כה נפטרו מהנגיף 3,210 בני אדם ושיעור התמותה בישראל עומד על 0.8% - מהנמוכים בעולם. לשם השוואה, המדינה הובילה בשיעור התמותה היא מקסיקו, עם שיעור תמותה של 8.9%. באיטליה ובריטניה, שתי מדינות שחוו התפרצויות חמורות ביותר, שיעור התמותה עומד על 3.5% ו-3.1% בהתאמה.
בדומה לשאר העולם, רובם המוחלט של המתים בישראל, כ-79%, היו בני ובנות יותר מ-70. יחד אם זאת, לאור התמותה הנמוכה בישראל, נדמה כי שילוב של מדיניות ממשלתית, תוכנית "מגון אבות ואימהות" להגנה על דיירי בתי האבות, הסברה נכונה ואחריות אישית של האזרחים הצליחו לבודד ככל הניתן את אוכלוסיות הסיכון ולהגן עליהם.
3. בדיקות לכל מיליון תושבים: מקום 5
עד כה בוצעו בישראל כ-7.5 מיליון בדיקות קורונה, מספר שמעמיד אותה במקום החמישי והמרשים בעולם במספר בדיקות למיליון תושבים עם 811,687 בדיקות. ממשלת ישראל השכילה לעשות כשרכשה מספר רב של בדיקות בחודשים הראשונים של ההתפרצות, שהיוו כלי מרכזי בהתמודדות עמה. כמו כן, המדינה הקימה מערך בדיקות הכולל מרכזי "בדק וסע" ושל מד"א, מערך בידוק ביתי לאנשים שאינם יכולים להגיע לבדיקה ומערך מעבדות שכולל 42 מעבדות (לא כולן פעלו במקביל) של קופות החולים, בתי החולים הממשלתיים ומעבדות פרטיות. מדובר במערך מעבדות מרשים שהלך וגדל בהתאם למצב התחלואה.
למרות זאת, נתוני משרד הבריאות חושפים כי בפועל, רק 3.1 מיליון היו למעשה הבדיקה הראשונה לחולה. כלומר, 58% מבדיקות שנעשו הן בדיקות חוזרות שנעשו לחולים מאומתים, בדיקות חוזרות שנעשו לאחר תוצאה גבולית או בדיקות החלמה. במקרים לא מעטים מספר בדיקות ההחלמה שנועדו לקבוע האם חולה מאומת הבריא יכול לנוע בין 3 ל-10 בדיקות. המשמעות האמיתית היא שמספר הבדיקות למיליון תושבים שנועדו לנטר ולעקוב אחרי התפשטות הנגיף הוא נמוך הרבה יותר מזה שלעיתים מתגאים בו. אולם, כיוון שאין בנמצא מידע על מדיניות הבדיקות של מדינות אחרות בעולם, לא ניתן לבצע השוואה שתשקף את מקומה האמיתי של ישראל.
חשוב לזכור כי מספר הבדיקות אינו משקף בהכרח את איכותן או שימוש נכון בכלי הבדיקות. כ-106 אלף בדיקות (1%) נלקחו, אך נפסלו או שלא בוצעו. כמו כן, על פי נתוני משרד הבריאות 92% מהבדיקות שנעשו עד כה יצאו שליליות. האם מדובר בעדות למציאות בשטח או ביצוע בדיקות בישובים הלא נכונים, או לאנשים הלא נכונים?
4. חיסונים לכל 100 בני אדם: מקום 2
אין ספק כי ההצלחה הגדולה ביותר של ישראל עד כה קשורה לחיסונים. ישראל השקיעה מאמצים ומשאבים גדולים מאוד על מנת להשיג חיסונים, ובכמות גדולה. למעשה, כיום רק 14 מדינות החלו בתהליך חיסונים של אזרחיהן, וישראל נמצא במקום השני במספר החיסונים לכל 100 בני אדם עם 5 חיסונים (ההשוואה המתבצעת כאן היא ביחס ל-100 בני אדם, בעקבות המספר הנמוך של החיסונים שניתנו עד כה).
ישראל מחסת נכון לעכשיו בקצב מהיר מאוד, כאשר מספר החיסונים הממוצע שניתנו השבוע עומד על 40 אלף ביום. ביום הראשון לחלוקת החיסונים ניתנו 7.7 אלף חיסונים וביום החמישי 74.1 אלף חיסונים – עלייה של 862%, שהתמתנה רק בגלל סוף השבוע.