$
דעות

דעה

המוטציה בבריטניה מצדיקה את סגירת השמיים

ללא סגירה הרמטית של השמים שמונעת בעיקר מישראלים נוספים לצאת לחו"ל, התפשטותה של הקורונה בישראל תהיה רחוקה מלהסתיים. מתחילת נובמבר התגלו 1,447 חולי קורונה שחזרו מחו"ל

דורון ברויטמן 19:5820.12.20
קריאתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, לסגור את השמים לזרים, מוצדקת לאור גילוייה של המוטציה החדשה של הקורונה בבריטניה. הגדיל לעשות נתניהו כשקרא לסגור את הטיסות מכל העולם פרט לחזרתם של ישראלים שנמצאים כרגע בחו"ל. נתניהו צודק: ללא סגירה הרמטית של השמים שמונעת בעיקר מישראלים נוספים לצאת לחו"ל, התפשטותה של הקורונה בישראל תהיה רחוקה מלהסתיים.

 

 

התחזית הזו אינה נובעת מפסימיות גרידא: על פי משרד הבריאות, מאז תחילת נובמבר ועד היום, התגלו 1,447 חולי קורונה ששהו בחו"ל. חשוב להבהיר כי למשרד הבריאות אין את היכולת לפלח את מדינת המקור בה נדבקו החולים מכיוון שלא ניתן לדעת האם החולה נדבק בישראל, יצא לחו"ל וחזר או שמא נדבק בחו"ל.

 

לאור זאת, משרד הבריאות מסווג את מקור ההדבקות בחו"ל כאשר מתקבל PCR חיובי עד 7 ימים מרגע הנחיתה. על פי הנתונים, המדינה בה שהו מספר החולים הגבוה ביותר היא תורכיה – 343 חולים – אשר מהווים 1.4% מכלל הנוסעים למדינה בתקופה הזו.

 

מתחסנים נגד קורונה בבריטניה מתחסנים נגד קורונה בבריטניה צילום: איי אף פי

 

 

בתחילת דצמבר, החליטה מדינת ישראל כי תורכיה תהפוך למדינה אדומה. זאת לאחר שבמהלך חודש נובמבר עלה המספר הרשמי של החולים בתורכיה ב-1217%. המספר כנראה אף גבוה יותר לאחר שהתברר לאחרונה כי תורכיה לא דיווחה את מספרי התחלואה הנכונים וגרעה מהם חולים שלא פיתחו תסמינים. נכון להיום (א'), ולאחר תיקון הדיווחים, תורכיה נמצאת במקום השישי בעולם במספר החולים עם למעלה מ-2 מיליון חולים.

 

אי הדיוקים בדיווחים מתורכיה מלמדים כי לא תמיד ניתן לסמוך על נתונים ממדינות אחרות. לכן על הממשלה מוטלת האחריות למנוע כניסה של מקרים מיובאים (חולי קורונה שנדבקו בחו"ל) לשטחה ולעצור את התפשטות הקורונה בישראל כתוצאה מכך. התנהלותה של הממשלה עד כה בכל הנוגע לקביעת מדיניות הטיסות היה מבולבל, לא עקבי ופעמים רבות קביעת המדינות כאדומות לא תאם את קצב התפשטות הנגיף באותן המדינות. מדוע למשל ישראל מאפשרת להכניס אליה אנשים מארה"ב – המדינה עם מספר הנדבקים הגבוה ביותר בעולם עם יותר מ-7 מיליון חולים פעילים וכ-320 אלף מתים עד כה מהנגיף?

 

כיצד ייתכן שישראל מאפשרת להמוני ישראלים לצאת לאומן, אף על פי שאוקראינה בעצמה סירבה לקבל אותם בעבר? הדיווחים על נסיעות לאוקראינה בחנוכה לא פחות ממבהילים לאור העובדה כי ההתפרצות במגזר החרדי היא הגבוהה ביותר. בפעם הקודמת, לאחר ראש השנה, התגלו חולי קורונה בלא פחות מ17 טיסות שחזרו מבלארוס ואוקראינה ועל פי הנתונים של משרד הבריאות מאז תחילת נובמבר התגלו בישראל 131 חולים ששהו באוקראינה.

 

נתב"ג נתב"ג צילום: שאול גולן

 

.בנוסף, אין טעם לראות בזרים שנכנסים לישראל כבעיה העיקרית: בחודש נובמבר האחרון 58.9 אלף ישראלים יצאו מישראל, ופרט ל-3,800 ישראלים שמתגוררים בחו"ל, השאר חזרו. לעומת זאת, רק כ-15 אלף תיירים נכנסו לישראל באותו החודש. הסיכוי שאזרח ישראלי יביא את הקורונה לישראל גבוה בהרבה מהסיכוי שתייר יעשה זאת. ההנחה כי הנגיף מבדיל בין "זרים" ל"אזרח ישראלי" או ש"זרים" גורמים להתפשטות של הקורונה יותר מאשר "אזרחים ישראלים" היא שגויה ביסודה.

 

מי שחושב שאזרחים ישראלים לא מתערבבים עם זרים בעת שהותם בחו"ל או ששומר על כללי הבידוד שנהוגים בארץ גם במדינות בהן יש התפרצות של קורונה (כן, גם אם היא נחשבת לירוקה) טועה אף הוא. כדאי גם לזכור שיציאה של ישראלים לחו"ל וחזרתם לישראל הייתה המקור הראשוני להתפרצותה של הקורונה בישראל.

 

 

 

 

 

אלו הסומכים על אמינותם ומחויבותם החברתית של אזרחי ישראל כדאי שיחשוב פעמיים. לאחרונה דווח בחלק מכלי התקשורת על "קומבינה" שחלק מהטסים לחו"ל עושים על מנת להימנע מבידוד. כך, נוסעים חלק מהישראלים למדינות אדומות אך חוזרים בטיסת קונקשיין ממדינות ירוקות ובדרך זו עוקפים את המגבלות. ללא פיקוח מעמיק של הרשויות ובקרת הגבולות רבים מהם מצליחים להימנע מגזרת הבידוד.

 

אומנם, רובם המכריע של הישראלים אינו פועל בצורה כזו. על פי נתוני משרד הבריאות מאז תחילת נובמבר ועד היום כ-84 אלף ישראלים נכנסו לבידוד לאחר שהגיעו מחו"ל. בין אם הם נכנסו לבידוד כתוצאה מכך שדיווחו כי היו במגע עם חולה מאומת ובין אם הם שבו ממדינה אדומה - מדובר ב-84 אלף חולים פוטנציאלים. האם יש מי מהם שהפר את חובת הבידוד? שאלה לגיטימית לאור נתוני רשות הגבייה והאכיפה לפיהם בחודש נובמבר האחרון ניתנו 1,000 דוחות בגין הפרת בידוד. חשוב להבהיר שאין אינדיקציה ברורה מי מבין מפירי הבידוד הם כאלו שחזרו מחו"ל ומי לא. ניתן להניח שלא כל מפירי הבידוד הם ישראלים ששבו מחו"ל, אך יהיה זה תמים לחשוב שאין ביניהם כאלו.

 

הנתון החשוב ביותר שמעיד על הצורך בשינוי מדיניות הוא הקשר ישיר בין מספר הנכנסים לישראל ממדינה מסוימת לבין מספר החולים שהגיעו ממנה. חמש המדינות שמהם הגיעו הכי הרבה חולים: תורכיה (343), ארה"ב (182), אוקראינה (131), איחוד האמירויות (111) ויוון (105) הן גם חמש המדינות שאליהן טסו הכי הרבה ישראלים במהלך נובמבר אוקטובר. לא תמיד יש לממשלה הרבה מה לעשות בעניין, אך בכל הנוגע ליציאה לחו"ל היא יכולה להגביל לפרק זמן מוגדר טיסות למדינות או אזורים נגועים מטעם שמירת בריאות הציבור. הגדרתן כמדינות אדומות והאיום בבידוד אינו מספיק כנראה.

x