חברות פונות לקבלת קדימות בחיסון, תמרוץ כספי לעובדים להתחסן
חברות רבות מעודדות את עובדיהן להתחסן לקורונה, והמנהלים אף פועלים כדי שאנשיהם יקבלו קדימות, למשל בתחום המדטק ובחברת החשמל. שרי התרבות והבריאות דנים בדרכים להחזיר את עולם התרבות לפעילות, אחרי חודשים של השבתה
חיסוני הקורונה כבר כאן, וכעת ישראל נערכת למבצע חיסונים גדול ומורכב. אחת המורכבויות הגדולות תהיה בקושי לשכנע ולעודד אנשים להתחסן. במגזר העסקי יש כבר מי שהחלו להיערך לכך, ובימים האחרונים עולות יוזמות שונות לעידוד החיסון.
- החיסונים נחתו בישראל, מה עכשיו?
- נתניהו ואדלשטיין סימנו תאריך ויעד לחיסון הראשון: "ערוכים ל-60 אלף חיסונים ביום"
- משרד הבריאות סיכם עם מודרנה: מספר החיסונים שיסופקו ב-2021 יגדל פי שלושה ל-6 מיליון
חברת החשמל, שמעסיקה כ־11.5 אלף עובדים, פנתה למשרד הבריאות בבקשה לקבלת הנחיות לביצוע החיסון, כשנקודת המוצא היא שכל עובדיה יתחסנו מהר ככל האפשר. לפי יו"ר החברה יפתח רון טל, "יש בחברה תחומים קריטיים להמשך הפעלה תקינה של משק האנרגיה. המנהלים והעובדים, כמה מאות, המשתייכים לקבוצה זו, מחוייבים בעדיפות גבוהה לחיסון. כדי לתת דוגמה אישית, מנהלי חברת החשמל ואני בראשם, יהיו מוכנים בכל רגע נתון לקבל את החיסון".
אגד, שמעסיקה כ־5,000 עובדים - רבים מהם נהגים שבאים במגע עם אנשים - תעודד חיסון. באשר לנהגים שיסרבו להתחסן, השיבו באגד כי יחכו להוראות משרד הבריאות: "נעודד עובדים ונהגים להתחסן, אולם חשוב לזכור כי כל עובד רשאי לפעול על פי צו מצפונו ולא נוכל לחייב אף אדם לנהוג בניגוד לרצונו". ברכבת ישראל, שמעסיקה כ־4,000 עובדים, בוחתנ ההנהלה כיצד לקדם את נושא החיסונים בקרב עובדיה.
עובדי הקופות יהיו בקבוצת המתחסנים הראשונה
בקופות החולים נערכו מבעוד מועד למבצע חיסון והם הראשונים שיתחסנו, כבר ביום ראשון. מנהלי הקופות ערכו סקרים בתוך הקופות ומעודדים חיסון תוך דגש על חשיבותו. כלל מנכ"לי הקופות הודיעו כי הם יהיו הראשונים שיתחסנו. עם זאת, אין חובה או תמריץ - שכן מדובר בשתי פעולות אסורות על פי חוק.
מעסיקים מסוימים כבר פועלים להכניס את עובדיהם לרשימת הראשונים שיקבלו את החיסון. לידי כלכליסט הגיע מכתב של ירון יצהרי, מנכ"ל מדטרוניק בישראל, המכהן גם כיו"ר איגוד מדטק הישראלי, שבו הוא פונה לפרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש בבקשה לתעדף את עובדי חברות הטכנולוגיות הרפואיות, ש"מתפקדים הלכה למעשה כאנשי צוות במערכת הבריאות, לרבות בתי החולים", כתב יצהרי.
המכתב מגיע בעקבות פניות עובדי החברות למעסיקים בבקשה לקבל את החיסון ראשונים, שכן רבים מהם נחשפו לקורונה בחודשים האחרונים בבתי חולים, ולא מעטים אף נאלצו לשהות בבידוד כתוצאה מחשיפה לחולים מאומתים. "בתעשייה שלנו אין צורך לתמרץ את העובדים לקבל חיסון, הבקשות מגיעות מהעובדים", ציין יצהרי, "אנחנו גם מוגדרים כמפעלים לשעת חירום ומרגישים כבשר מבשרה של מערכת הבריאות".
ישראל נחשבת למרכז עולמי בתחום המכשור הרפואי וטכנולוגיות רפואיות ובתעשייה זו מועסקים אלפי עובדים. מדטרוניק לבדה מעסיקה קרוב ל־1,000 עובדים בישראל בחברות ציוד רפואי שרכשה כאן לאורך השנים, כגון מזור וגיוון אימג'ינג. עם החברות הגדולות והמוכרות בתחום, נמנות למשל לומניס, טבע מדיקל, איתמר מדיקל, נובוקיור, כמו גם הנציגויות המקומיות של חברות ענק כמו פיליפס, סימנס ו־GE ומדטרוניק. מדובר בעיקר בעובדים שמגיעים על בסיס קבוע לבתי חולים כדי לתת תמיכה למכשור רדיולוגיה, הליכים כגון צנתורי לב והליכים שמערבים מסתמי לב ושתלים.
בתעשייה האווירית מתכוונים לעודד את 16 אלף עובדיה להתחסן. בחברה בודקים אפשרות לקיים חיסונים במתקני החברה בשיתוף הקופות, כדי שהחיסונים לקורונה יהיו זמינים לכלל העובדים. בחברה סיימו לאחרונה את חיסוני השפעת השנתיים לעובדים, השנה בכמות גדולה מתמיד. לא תהיה חובה לעובדים או למבקרים להתחסן.
במיטב דש מתמרצים כספית את העובדים כדי שיתחסנו
מי שכבר נקט יוזמה לעידוד העובדים להתחסן הוא מנכ"ל בית ההשקעות מיטב דש אילן רביב. במהלך אירוע הדלקת נרות שנערך באמצעות זום, רביב בישר כי מי שיתחסן יקבל 500 שקל בונוס. "זה מגיע מצורך עסקי", אמר, "אנחנו, כמו הרבה חברות, רוצים לחזור כמה שיותר מהר לשגרה... אני מרגיש שזו האחריות שלי כמעסיק לעשות זאת. התמריץ הוא הכלי הנכון... אנחנו יודעים להניע את העובדים שלנו על ידי תמריצים. אנחנו עושים כל הזמן כשאנחנו רוצים שהם ימכרו יותר וכו'".
במשרדי התרבות והבריאות מתחילים לחשוב על היום שאחרי החיסון ובפגישה שנערכה בין השרים חילי טרופר ויולי אדלשטיין, דנו במודל מתחמי תרבות ירוקים. בפגישה הוחלט כי לאחר תחילת מבצע החיסונים הנרחב, יקודם מודל מתחמי תרבות ירוקים שיוכלו להתחיל לפעול בהתאם למצב התחלואה ולאור קצב התקדמות החיסונים. כמו כן תיבחן אפשרות להתחיל ניסוי למודל עוד קודם לכן.
בפגישה בה נכחו גם הפרויקטור אש וראש שירותי בריאות הציבור שרון אלרעי־פרייס, סוכם כי עולם התרבות יהיה מהראשונים שיעבוד במודל של כניסה למי שיחזיק בדרכון ירוק, ועיתוי הפעלתו יקבע בהמשך ועל פי מצב התחלואה. התכנית תופעל בהתאם למתווה שיגובש ויסוכם על שני המשרדים בקרוב.
בכתיבה השתתפו: סופי שולמן, ליאור גוטמן, מאיה נחום שחל, חזי שטרנליכט, אדריאן פילוט ואודי עציון