דעה
יש להקפיא את מבצע ההתחסנות עד הבחירות
עמדת חיסון בכל קלפי יכולה לתת מענה מצוין לצורך לחסן במהירות וביעילות את מרבית האוכלוסייה. ועד שזה יקרה - יש להכין היטב ולדרבן את הציבור לקראת מבצע ההתחסנות נגד קורונה
אני מאוד בעד הליכה לבחירות בחודש מרץ או מאי. ממש לא בגלל הפוליטיקה – אלא בגלל הקורונה. בעצם, יהיה כאן רווח כפול - כאזרחים אחראים נוכל להשפיע דרמטית פעמיים ביום אחד: גם על מי שימשול בנו וגם על מי שיחייה לצידנו – אחרי הבחירות.
הקלפי הנה מקום אידיאלי להצבת שני פרגודים בבחירות לכנסת ה-24: מאחורי זה מקרטון, בצבעי הדגל, נקיים את חובתנו האזרחית - נצביע כדי להשפיע. מאחורי השני, מבד לבן, נקיים את חובתנו האזרחית השנייה ונתחסן כנגד נגיף הקורונה, כדי להציל חיים ואת המשק.
- החיסונים נחתו בישראל, מה עכשיו?
- נתניהו ואדלשטיין סימנו תאריך ויעד לחיסון הראשון: "ערוכים ל-60 אלף חיסונים ביום"
- ה-FDA: החיסון של פייזר מספק הגנה "חזקה" אחרי קבלת המנה הראשונה
עמדת חיסון בכל קלפי יכולה לתת מענה מצוין לצורך לחסן במהירות וביעילות את מרבית האוכלוסייה, גם אם לא יחולו בשל מגפת הקורונה שינויים בלוגיסטיקה של ההצבעה (כגון: הארכת יום הבחירות ליומיים).
בבחירות האחרונות הצביעו בממוצע ב- 10,891 קלפיות ברחבי הארץ. 593 אנשים. כלומר: 40 מצביעים לשעה. בישראל כ- 9,000 רופאים בפנסיה, וכ-50,000 אחיות פעילות, שברובם יהיו בשבתון וניתן לגייס מהם פי כמה מן הנדרש למאמץ הלאומי. פעולת החיסון (זריקה לשריר בזרוע) לוקחת (כולל תיעוד, צמר גפן ופלסטר) פחות מדקה. וישנם יתרונות נוספים: כמעט כל הקלפיות ממוקמות בבתי ספר, מרכזים קהילתיים או מוסדות שיש בהם מקרר, בו ניתן לשמר בתנאים ראויים את החיסונים; הקלפיות מאובטחות; זיהוי המצביע יעיל (ראו ערך מיעוט זעום של זיופים) ומתקיים בכל מקרה, מה שיחסוך זמן בהשוואה לכל מערך אחר. החיסכון הכספי של התחסנות ביום שבתון – יהיה אדיר, בכל קנה מידה.
והחשוב מכל: כדי להשיג הגנה קהילתית מפני הקורונה – הנקראת "חיסון עדר" – נדרשת התחסנות של כ- 70% מן האוכלוסייה. בבחירות האחרונות שיעור המצביעים בקלפי היה 71%. בינגו! וזה עוד לפני שחוסנו – בנפרד – התלמידים בני פחות מגיל 18 ו....הימאים.
אז להקפיא הכל עד הבחירות? ממש לא. רק את מבצע ההתחסנות ההמוני. עד לחודש מרץ לפנינו עוד עבודה עצומה: את 270,000 (3% מהאוכלוסייה) מנות החיסון הראשונות, שהובטח כי יגיעו בשבועות הקרובים, אפשר ליעד על פי המלצת ארגון הבריאות העולמי לחיסון עובדי מערכת הבריאות ועובדי מערכות תמיכה קהילתיות. האתגר כאן גדול ואינו לוגיסטי: רק 47% מעובדי מערכת הבריאות הסכימו להתחסן כנגד שפעת אשתקד. באוכלוסייה הכללית שעור ההתחסנות היה 17%. המסר ברור: יש להכין היטב ולדרבן את הציבור לקראת מבצע ההתחסנות נגד קורונה. ראוי להסביר לאנשים כי אין חשיבות למתי יגיעו החיסונים הראשונים לישראל, אלא למתי יתחסנו אחרוני הישראלים, שיַקְנוּ לכולנו 'חסינות עדר'. אין לי בעיה עם כך שהמסר הזה יאמר בבהירות רבה במעמד יחצני מצולם של קברניטי המדינה המתחסנים ראשונים בזה של "פייזר", "מודרנה", "ספוטניק" או כל חיסון קורונה אחר, אבל אסור להטעות. גם ככה אמון הציבור על הפנים. יהיה נחמד אם כל המפלגות שירוצו בבחירות יוסיפו (וולונטרית) לתעמולת הבחירות שלהן 30 שניות של מסר אפקטיבי, המעודד התחסנות.
מה יקרה עם אלה שלא יוכלו להגיע להתחסן בקלפי?
לפני ימים אחדים נכחתי בשני דיונים ראשוניים על אודות ההיתכנות של הפעלת "סיירת חיסונים", שתגיע לבתי אזרחים וותיקים. 35% מהם ענו בסקר שפורסם באחרונה כי הם אינם יוצאים מהבית. הם לא באים (מפחד מפני הקורונה) להתחסן כיום בקופת החולים שלהם כנגד שפעת, או לטיפולים הכרחיים, הם גם לא יגיעו להצביע בבחירות. הם כן ישמחו להתחסן בביתם כנגד הקורונה יחד עם עובדת הסיעוד הזרה. זו יוזמה שמבקשת לחבר בין פיקוד העורף, קופות החולים, הרשות המקומית והמנהלים הקהילתיים בשכונות בירושלים והיא עשויה להמריא מהר לרמה הארצית, שכן המודל עושה שכל לגבי עשרות אלפי אזרחים ותיקים.
אני לא מתרשם שמובנת דיה המשמעות של "מנת החיסון השנייה"; זו שחייבים להזריק בחלק מן החיסונים לקורונה כעבור כחודש. בישראל של 2021 זה יכול ליפול מצוין על "יום השבעת הממשלה" החדשה. הנה רעיון: שוב יוזמנו 6.5 מיליון אזרחים לאותן קלפיות, שיפעלו משעת סיום הלימודים ויהיו בהן עתה 5 או 10 פרגודים לבנים ואחיות נמרצות. כל מי שיגיע לקבל את מנת החיסון השנייה (שבלעדיה החיסון לא יעיל) יזוכה אוטומטית ב-180 שקל בחשבונו בביטוח לאומי. מי שיבוא גם עם כל חמשת ילדיו – יזוכה בסכום כפול ולמי שיש ששה ילדים ויותר - והם יחוסנו עימו – יקבל סכום משולש. העלות-תועלת לאוצר ודאית: הסכום יוחזר לקופת המדינה בפחות משבוע אחד של משק פעיל ומועיל ובהעדר תחלואה קשה, מוות ועומס במחלקות הקורונה.
החיסונים עוד לא כאן, ועד שזה יקרה: פשוט לעטות מסכה.
ד"ר ינון שנקר הוא מומחה בתוכניות התערבות קהילתיות בבריאות הציבור ומניעת קורונה