המגפה הכלכלית: 286 אלף משפחות בישראל חיות בחרפת רעב
לפי דו"ח העוני האלטרנטיבי של ארגון "לתת", 420 אלף משפחות נכנסו למצוקה כלכלית בגלל הקורונה; כ-400 אלף ילדים חיים באי ביטחון תזונתי חמור; מעמד הביניים הצטמצם ביותר מ-15%
שיעור העוני בישראל גדל בעקבות משבר הקורונה מ-20% מהמשפחות ל-29% - מ-580 אלף משפחות ל-850 אלף. כך עולה מדו"ח העונה האלטרנטיבי שמפרסם הבוקר ארגון "לתת". הגדרת העוני של "לתת" רחבה יותר מזו של הביטוח הלאומי. 422 אלף משקי בית חדשים נקלעו למצוקה כלכלית בעקבות הקורונה.
- שיעור ניצולי השואה שחיים בעוני עלה ל-70%
- במשבר הקורונה, פחות משנתיים מובילות ממעמד הביניים לעוני
- גל האבטלה הופך לגל של עוני
עוד ממצאים קשים מאוד בדו"ח: מעמד הביניים, שנחשב למרכיב חיוני ביציבותה של מדינה, הצטמצם ב-15.5%. 286 אלף משפחות משפחות חיות בחוסר ביטחון תזונתי חמור, כלומר בחרפת רעב, לעומת 34 אלף לפני הקורונה.
"לתת" בניהולו של ערן וינטרוב, הוא ארגון גג ובנק מזון ארצי של 180 עמותות מקומיות לסיוע לנזקקים. הוא מפרסם היום גרסה מורחבת של דו"ח העוני האלטרנטיבי השנתי שלו כדי לבחון את היקף ועומק המצוקה הכלכלית שיצר משבר הקורונה בישראל. המחקר, שנערך בשיתוף מכון ERI, מתבסס על סקר שנערך בקרב מדגם מיצג של 1,350 איש בני 18 ומעלה במהלך חודש אוקטובר, כלומר במהלך הסגר השני וביציאה ממנו. הוא בדק הכנסה, תנאים לקיום בכבוד ודיווח עצמי על מצוקה.
422 אלף משקי בית חדשים במצוקה
הגדרת העוני של הארגון כאמור, רחבה משל הביטוח הלאומי שכן היא כוללת לא רק משפחות מתחת לקו העוני אלא גם משפחות שענו בחיוב על שלושה משישה מאפיינים של מצוקה, דוגמת אי החזרת חובות וויתור על תרופות.
422 אלף משקי בית חדשים נקלעו למצוקה כלכלית בעקבות הקורונה. שיעור משקי הבית במצוקה כלכלית עלה מ-24.1% טרום המשבר ל-39% בזמן המשבר. כמי שנמצא במצוקה הוגדרו עניים וכן מי שדיווחו בסקר על מצוקה ונמצאים מחת לחציון ההכנסה. שיעור משקי הבית המדווחים על מצוקה כלכלית חמורה, גדל פי שלושה מלפני המשבר מ-3% ל-10%.
29% מעמד הביניים, שכאמור הצטמצם בשישית, ירדו לפחות רמה במדרג הכלכלי (חלקם ירדו בתוכו). 38% ממעמד הביניים הנמוך ירד למעמד הנמוך או אל מתחת לקו העוני. 80% מהמשפחות העובדות החיות בעוני נפגעו תעסוקתית בעקבות משבר הקורונה - פוטרו, הוצאו לחל"ת או שמשכורתם או משרתם צומצמו.
עוד עלה מהדו"ח, ש-395 אלף ילדים חיים באי ביטחון תזונתי חמור. כך עולה מסקר ביטחון תזונתי שערך "לתת", באמצעות מכון rotem ar לצורך הדו"ח בספטמבר בקרב מדגם מיצג שלל 500 בני 18 ומעלה. הדו"ח מציין כי "שיא המשבר עוד לפנינו ונראה כי משפחות נוספות עתידות לסבול מאי ביטחון תזונתי וגם לפנות לסיוע במזון מגורם חיצוני".
50.7% מהאוכלוסייה הכללית העידו על פגיעה כלכלית חמורה בעקבות המשבר, בהשוואה ל-19.6% בלבד שהעידו על פגיעה חמורה בתחום הבריאותי. מספר המשפחות המדווחות על מצב כלכלי טוב התדרדר מ-45% טרם המשבר ל-23%.
8% מנתמכי "לתת" נדבקו בקורונה
הדו"ח כולל פרק שבדק את המצב בקרב נתמכי הסיוע של "לתת" ונעשה בשיתוף מכון rotem ar. שיעור המשפחות שנותרו ללא מפרנס בקרב נתמכי "לתת" כמעט הוכפל זינק מ-26.5% ל-50.5%. 8% מנתמכי "לתת" נדבקו בקורונה עד חודש יולי, פי 23 משיעור האוכלוסייה הכללית (0.33%) שנדבקה באותה תקופה. הדו"ח מסביר כי "אוכלוסיות מוחלשות מתגוררות בדירות קטנות, לרוב ללא חצר או מרפסת, ובסביבה צפופה - ועל כן סיכון ההדבקה בקרבן גבוה במיוחד".
נשיא המדינה ראובן ריבלין, שהדו"ח הוגש לו הבוקר אמר ש"זהו דו"ח קשה, כואב, מהקשים שקראתי. הדו"ח מראה כיצד משבר הקורונה הפך ממשבר בריאותי למשבר כלכלי וחברתי רחב ועמוק. לצד הפגיעה הממשית במעמד הביניים, מתברר שהאוכלוסיות הכי הפגיעות, סובלות בצורה הקשה ביותר. מאחורי כל מספר, יש שם, אדם, שהם ללא גב כלכלי, ללא תמיכה, בחשש מתמיד, חלקם רעבים. הדו"ח חושף, בצורה פשוטה ובהירה, את משבר האמון והשבר הפנימי שאנו חווים בימים אלה בינינו לבין עצמנו, ברמה החברתית והלאומית".
מנכ"ל לתת ערן וינטרוב: "עוצמת המספרים והמהירות בה גדלו הפתיעו גם את הארגון. אנחנו חשבנו שהנראה את זה רק ב-2021. זה מראה שבעשירונים התחתונים קל מאוד לרדת אל מתחת לקו העוני אבל קשה מאוד לעלות לחזרה. יש פה רעידת אדמה מאוד גדולה. התחלנו במגפה בריאותית ועברנו למגפה חברתית כלכלית. ההתכווצות של מעמד הביניים פוגעת בחוסן החברתי. חייבים להפנות משאבים לסיוע למאות אלפי אנשים. אבל אין תשובה ממשלתית. הם עסוקים בפוליטיקה ואין תקציב".