$
בארץ

משרד האוצר: פועלים לתקן את התקציב ההמשכי לשנת 2021

ממלא מקום הממונה על התקציבים, יוגב גרדוס, דיבר בוועדת הכספים בדיון בנושא פיקוח על התקציב, "אנחנו מתכוונים להגיש את התקציב לממשלה לאישור בימים הקרובים". סגן היועמ"ש: "התקציב ההמשכי הוא פתרון נוח אבל זה מצב מאוד בעייתי מבחינה משטרית"

עמרי מילמן 13:1830.11.20

"שום דבר לא יכול להחליף תקציב בסופו של דבר, לא משנה איזה מנגנונים תאשרו, תמיד ייווצרו עוד בעיות, כי תקציב המדינה זו דרך המלך. התיקון עובד בצורה טובה, הוא פתר הרבה בעיות שנתקלנו בהם במהלך השנה, הוא עדיין לא מושלם ומה שצריך לעשות זה לאשר בהקדם את תקציב המדינה ל-2020, הוא יוגש לממשלה ולאחר מכן הוא יבוא לאישור הכנסת", כך אמר היום מ"מ הממונה על התקציבים, יוגב גרדוס, במסגרת דיון בוועדת הכספים בנושא פיקוח על התקציב בו ניסו חברי הכנסת להבין מה יקרה במצב בו לא יהיה תקציב מאושר ב-1 בינואר לשנת 2020 ולשנת 2021.

 

 

 

בפתח הדיון שאלה היועצת המשפטית של ועדת הכספים שגית אפיק, את נציגי האוצר "יצרנו מודל חדש (תוספת חריגה של 11 מיליארד שקל לתקציב ההמשכי - ע"מ) הבאתם סכום ותוכנית לעניין התקציב לשנה זו, איך מיישמים אותו, איך זה עובד, איך זה מתקדם? אם לא יעבור תקציב 2020, ה-1 חלקי 12 של 2021 יהיה בהתאם לתקציב 2019, לא יהיו קופסאות קורונה ולא דברים נוספים".

 

יוגב גרדוס, מ"מ הממונה על התקציבים יוגב גרדוס, מ"מ הממונה על התקציבים צילום: דוברות משרד האוצר

 

בתשובתו אמר גרדוס כי "אנחנו מתכוונים להגיש לממשלה בימים הקרובים לאישור את התקציב, ואז הוא יגיע לכנסת. ההצעה תתבסס רובה ככולה על מה שאישרתם פה, שהיא בסיס לתקציב 2020, עשינו כבר דיון, התקציב כבר הוצג לציבור, יהיו שינויים פה ושם, אבל לא משמעותיים, האישור צריך להיות ב-3 קריאות עד ה-23 בדצמבר. יש פה תאריך קשיח, במשך הזמן נדון איתכם".

 

היועץ המשפטי של משרד האוצר, אסי מסינג חשף כי במשרד האוצר עובדים כעת על תיקון חקיקה שאמור למנוע השבתה של משרדי הממשלה במקרה של תקציב המשכי נוסף. לדבריו, "2021 תתחיל בוודאות בתקציב המשכי. לזה יש מספר בעיות שלצורך ההתמודדות כבר הכנו הצעת חוק שהיא בעבודת המטה של משרדי האוצר והמשפטים, מניח שהעבודה תושלם בשבוע הקרוב. צריך להתמודד במספר בעיות קיימות – ראשית ככל שלא יאושר תקציב 2020, הבסיס לתקציב ההמשכי ל-2021 יהיה התקציב של 2019 (397 מיליארד שקל-ע"מ) פלוס מדד של 19 ו-20, ללא קופסאות הקורונה. במידה שיאושר תקציב 2020 הבסיס ללא תיקון חוק היסוד, לתקציב 21 יהיה מה שאושר ל-2020 (412 מיליארד שקל-ע"מ) פלוס מדד. העברת עודפים עצמה ניתן לבצע רק שמאושר תקציב, לכן גם לכך יש תקציב, העברת עודפים מ-19 ל-20 שיאושר תקציב, והעברתם לשנת 21, זו עוד סוגיה".

 

עו"ד אסי מסינג עו"ד אסי מסינג צילום: דוברות משרד האוצר

 

סגן היועץ המשפטי לממשלה מאיר לוין התייחס לשינויים שבוחנים כעת בתקציב ההמשכי ואמר כי "כרגע התקציב ההמשכי שמתבסס על הצמדה למדד ולא משקף אפילו את הגידול הדמוגרפי. יש בו קושי, לכן יש לתת ביטוי לדברים האלה, אבל אי אפשר יהיה למתוח את הגבולות של קלות התקציב ההמשכי לכך שזה לא יכאב, אחרת נמצא עצמנו בהארכות של תקציב המשכי, והתקציב ההמשכי יהיה פתרון נוח וזה מצב מאוד בעייתי מבחינה משטרית. הפתרון שהממשלה תביא בפני הכנסת תקציב. נצטרך לעשות איזון".

 

בנוגע לעתירה שהוגשה נגד הממשלה על הארכת התקציב ההמשכי אמר כי "כפי שאמרנו לבית המשפט: הקשיים אי אפשר להקל בהם ראש, אבל לטעמנו הם לא מהווים עילה להתערבות משפטית, הוראת שעה לא אמורה לשמש תיקון לחוקי יסוד, אבל סברנו שבנסיבות של הימשכות תקציב המשכי ומנגנוני הבקרה שכן נקבעו, אין מקום להתערבות. מצד אחד צריך שהממשלה תוכל לספק שירותים בתקופה של תקציב המשכי, מצד שני לאפשר לכם בתקציב עתידי לקבוע את סדרי העדיפויות. תיקון קבוע של התקציב ההמשכי שיהפוך אותו לנוח מידי, עלול להפוך אותו לכלל ואת התקציב הקבוע לפחות תדיר. בנסיבות הפוליטיות, בהקשר הקורונה, חשבנו שעם כל הקשיים, הפתרון שיושם כאן, לא מצריך התערבות שיפוטית. זה היה נכון למשבר, אבל הרעיון לשכתב את זה הלאה, צריך בחינה מאוד משמעותית. זו לא השיטה, השיטה היא תקציב.

 

גרדוס הציג את לוח הזמנים הנדרש מוועדת הכספים שנראה כמעט בלתי אפשרי. לדבריו "תיקון קבוע לחוק יסוד משק המדינה שמסדיר את ההמשכי צריך להיות מאושר עד סוף השנה בכל אופן, ותיקון שמוסיף את קופסאות הקורונה לתקציב 21 צריך להיות מאושר גם אם התקציב מאושר או לא. אלה תיקונים כבדים, חוץ מזה תצטרכו לדון בתקציב 20, ואנחנו כממשלה נצטרך לעבוד על תקציב 2021 שצריך להיות מוגש לממשלה באמצע דצמבר ולכנסת עד אמצע ינואר.

 

במהלך הדיון תקף סמוטריץ את הסיכום הראשוני - פשרת האוזר שהביא לכך שבפועל נדחה אישור תקציב 2020 והביא את המשק הישראלי לפלונטר הנוכחי ואמר "עשינו מעשה שהוא הזניה של חוקי היסוד, המערכת הפוליטית משחקת בתוכם, לקחנו את הבסיס הכי עקרוני של המערכת הדמוקרטית ושיעבדנו אותו לצורך פוליטי רגעי של השחקנים הפוליטיים, אם היה לנו קצת כבוד, יש מסגרת של חוקי המסגרת, בתוכם תעשו מה שאתם רוצים. אחד מהם שאם לא מאשרים עד 31 במרץ תקציב, זה שאישרנו דחייה של 120 יום היא החטא הקדמון. חייבים להביא תקציב ואם לא הולכים לבחירות". לדבריו מאחר וברור שנתניהו לא יביא לאישור תקציב 2021 אסור לקואליציה לאשר את תקציב 2020 בנפרד, שכן אז הבעיה של שנת 2021- התקציב ההמשכי רק תועצם לתקופה ארוכה יותר.

x