$
בארץ

מאפיית מרחבית מקריית שמונה נערכת לפיטורי 120 עובדים

משרד הביטחון, המהווה נתח עיקרי מפעילות החברה, יצא במכרז חדש בו זכתה בנתח קטן. מנהל התפעול: "בידי משרד הבטחון היכולת למנוע הפיטורים, אם יעשה שימוש בסמכותו, להעניק למאפיה 30% מהמכרז, על רקע מיקומה באזור עדיפות לאומית"; משרד הביטחון: "ההצעה של המאפייה במכרז היתה גבוהה בלמעלה מ-15% מהצעות מתחרות"

נורית קדוש 12:2729.11.20

מאפיית מרחבית שבקריית שמונה, נערכת לסגירת המאפיה הוותיקה ולפיטורי 120 העובדים. זאת, לאחר שמשרד הבטחון, לקוח מרכזי המהווה כמחצית מפעילות החברה, יצא במכרז חדש, בו זכתה בנתח קטן. בשיחה עם כלכליסט אמר גלעד אהרונסון, מנהל התפעול של המאפייה: "בידי משרד הבטחון היכולת למנוע פיטורי 120 עובדים, אם יעשה שימוש בסמכותו, להעניק למאפיה 30% מהמכרז, על רקע מיקומה באזור עדיפות לאומית". עובדי המפעל, יצאו הבוקר להפגין, בנסיון לשמר את מקום עבודתם.

 

מאפיית מרחבית הפועלת מזה 40 שנה בצפון, שימשה בעשור החולף, ספק כמעט יחיד של לחם לצה"ל. לטענת החברה, עלייה בתשומות הייצור, הפכה את הפעילות להפסדית ובעקבות כך, ביקשו בעלי המפעל בשנה שעברה שלא לממש את האופציה שהיתה בידיהם במכרז, להאריכו בשנה נוספת. על רקע זה, יצא משרד הביטחון במכרז חדש, בו זכתה מרחבית בכשליש בלבד, כשהספק המרכזי שנבחר, הוא מאפיית ברמן.

 

קריית שמונה. 120 עובדים צפויים לאבד את עבודתם קריית שמונה. 120 עובדים צפויים לאבד את עבודתם צילום: עמית שעל

 

אבדן האספקה לצה"ל, צפוי להותיר את מרחבית ללא אפשרות להמשיך להעסיק את העובדים ועל רקע זה, נעשו פניות לשר הבטחון בני גנץ. "פנינו למשרד הביטחון ולבני גנץ בדרכים שונות בחודשים האחרונים ולא זכינו למענה". במרחבית מבקשים שהמשרד יעשה שימוש בכוחו לקבוע כי 30% מהאספקה, תבוצע על ידי מאפיה באזור עדיפות לאומית ובמקביל, שמשרד האוצר יתמוך במאפייה, שאינה יכולה לספוג עוד את ההפסדים. "המדינה מתעלמת מכך שתשומות לייצור לחם עלו ולכן, יש צורך שמשרד האוצר יתמוך וישלים את הפער שנוצר. מדובר על כסף קטן של מיליוני שקלים בודדים וזה הרבה יותר זול למדינה, מתשלום דמי אבטלה וביטוח לאומי ל- 120 עובדים". אמר אהרונסון.

 

מנתונים שפרסם משרד הכלכלה לפני כשנתיים עולה כי מקטעי ייצור הלחם ושיווקו לשוק הקמעונאי הם בעלי מאפיינים אוליגופוליים, כאשר שוק זה נשלט על-ידי שלוש הקבוצות הגדולות: אנג'ל (כ-40%), ברמן (כ-28%) ודווידוביץ-מרחבית (כ-20%). אלו מחזיקות במאפיות בשותפויות או בעלויות צולבות, כאשר המאפיות הקטנות לא מהוות תחרות משמעותית. בהקשר זה יש לציין כי בשנת 2012 הוגש כתב אישום חמור נגד 19 נאשמים ובהם 8 מאפיות שונות. הפרשה נחשפה בחקירה סמויה שניהלה רשות התחרות בתחילת 2010, שהפכה לחקירה גלויה ולשורת מעצרים באמצע אותה שנה.

 

בכתב האישום טענה הרשות כי המאפיות הנאשמות ובהן מאפיית מרחבית- דוידוביץ, שמצאו את עצמן בתחרות עזה על כיסו של הצרכן, החליטו לסיים את התחרות הזו דרך ביטול מבצעים וחלוקת שוק הלחם, בעיקר בבירה ירושלים, לגזרות. לפי כתב האישום, כל מאפייה קיבלה שטח מוגדר ואת הלקוחות שבאותו השטח כאשר הוסכם ביניהן כי לא יעשה כל ניסיון מצד המאפיות המתחרות לפלוש לשטח הגזרה ולחטוף את הלקוחות. התוצאה, לפי רשות ההגבלים, היתה עליית מחירים ופגיעה בתחרות. על חלק מהנאשמים הוטלו עונשי מאסר בפועל.

 

ממשרד הבטחון נמסר בתגובה: "מינהל הרכש במשרד הביטחון השלים לאחרונה מכרז ארצי לאספקת מוצרי מאפה לחיילי צה"ל בשלושה אזורים (דרום, מרכז וצפון). טרם היציאה למכרז, המתחייב בחוק, התקיימו מספר שיחות הסברה כולל הבהרות לשאלות ספקים כמו גם מתן תשובות מטעם נציגי מנהל הרכש למנהל המאפייה וראש העירייה. כמו כן, במכרז ניתנה עדיפות של 15% למפעלים מאזורי עדיפות לאומית כדוגמת המפעל המדובר. לצערנו הרב, וחרף הניסיונות שנעשו לפי חוק, כדי לסייע למאפיה, ההצעה שנמסרה על ידה לאזור הצפון והמרכז, היתה גבוהה בלמעלה מ-15% מהצעות מתחרות. משרד הביטחון כגוף ממשלתי, מחוייב בקיום הליכי מכרז כדין".

x