ישראל נבחרה למדינה הטובה בעולם עבור נשים יזמיות
כך לפי מדד נשים יזמיות של מאסטרקארד לשנת 2020. ישראל טיפסה בשלושה מקומות מהדירוג בשנה שעברה והדיחה את ניו זילנד מהפסגה; מאיה גורה: "בתור יזמת את עדיין מקבלת השקעות מגברים שיישבו אצלך בבורד ולכן את תמיד במיעוט"; לפי הדו"ח מגיפת הקורונה השפיעה על נשים באופן לא פרופורציונלי כאשר 87% מבעלות העסקים טוענות שהושפעו לרעה
- דו''ח: סטארט-אפים אמריקאים המובלים בידי יזמיות מהווים רק 6.7% מגיוסי ההון
- יזמיות בזמן משבר הקורונה
- "להיות אישה בין גברים זה אתגר"
מן המדד עולה כי נשים יזמיות ברחבי העולם הושפעו ממגפת הקורונה באופן לא פרופורציונלי, כאשר 87% מנשים בעלות עסקים טוענות שהושפעו לרעה. מבין הגורמים לכך הוא ייצוג נשי רב במקומות עבודה דווקא במגזרים שנפגעו הכי קשה מההאטה הכלכלית, לצד הלחץ הגובר של אחריות הטיפול בילדים.
המדד בודק מה מניע את הנשים להצלחה, באילו שווקים יש את ריכוז העסקים הגבוה ביותר בבעלות נשים, מהם התנאים האופטימליים להצלחה ושגשוג, ומהם הגורמים המרכזיים העוזרים לקידום נשים. המדד מבוסס על שלושה אינדיקטורים מרכזיים: קידום נשים, נכסי ידע בשילוב גישה למקורות מימון ותנאים סביבתיים של יזמות.
לפי הדו"ח, ישראל זכתה לראשונה בבכורה הודות לתמיכה מוסדית ממוקדת בעסקים קטנים ובינוניים (SME), והצבת יעד שאפתני להכפיל את מספר היזמיות בתוך שנתיים. עוד מציינים בדו"ח כי הושקו בארץ תכניות מיועדות המתמקדות במימון וקידום הזדמנויות לנטוורקינג. ישראל זכתה גם לניקוד גבוה בקטגוריית ידע וגישה פיננסית ותמיכה בסביבת היזמות. "נשות העסקים זוכות לתמיכה מצד תכניות ממשלתיות ומיזמים בצורת מענקי מחקר ופיתוח, מימון לחברות סטארט – אפ והזדמנויות לנטוורקינג", נכתב בדו"ח. כמו כן, סקר מצא כי הנשים בישראל יותר חדורות מטרה מגברים לניצול הזדמנויות עסקיות לשיפור העצמאות והגדלת הכנסות.
"זה לא מפתיע שישראל דורגה במקום הראשון במדד כי יש לנו את הכי הרבה יזמים ביחס לאוכלוסיה אבל המצב קצת יותר מורכב. בצד היזמים יש בישראל תמיכה מאוד גדולה של קהילת ההון סיכון ושל יזמות ההייטק, בטח יותר מאשר במדינות אחרות כי אנחנו גם מרוכזים באיזור אחד וגם הרבה מאיתנו מכירים אחד את השני", אומרת מאיה גורה, יזמת סדרתית שמאחוריה כבר שלושה אקזיטים. "יש פה המון אקסלרטורים עם הרבה אנשים שכבר עברו את התהליך ומנחים אותך בצורה מקצועית בהתבסס על הטעויות שעשו בעבר. מצד שני, בתור יזמת כשאני נכנסת לאתרים של קרנות הון סיכון ומסתכלת על השותפים והמנהלים של הקרן עדיין כל התמונות הן של גברים. אין שם רבגוניות בטח שלא 50% נשים. כתוצאה מזה בתוך יזמת את מקבלת השקעה מגברים ולכן רוב הסיכוי שמי שיישב אצלך בבורד הם גברים ולכן את תמיד במיעוט. זה עולם שעדיין נשלט על ידי גברים. יותר חשוב מזה, נשים באות עם רעיונות מכל העולמות. חלקן למדו בטכניון ויש להן רעיונות בתחום הטכנולוגיה ואחרות מגיעות עם רעיונות מתוך תחומים שהן מזהות בהם צורך ביומיום כמו חינוך או אימהות , תחומים שיש בהם צורך עבור 50% מהאוכלוסיה אבל כשמציגים את זה לגברים בחדר זה סוג רעיונות שלא עובר. זה מצמצם אותנו כי בסופו של דבר טכנולוגיה אמורה לפתור לנו את הבעיות אבל רעיונות נמדדים לפי עומק הטכנולוגיה ולא לפי הבעיה או הצורך".
את העשירייה הראשונה בדירוג של מאסטרקארד סוגרות פולין, בריטניה, קנדה, שבדיה, אוסטרליה וספרד. עבור ספרד, שבדיה ופולין זו הפעם הראשונה בה הן מתברגות בין העשר הראשונות. מנגד, סעודיה, איראן, מצרים, אלג'יריה ובנגלדש דורגו כמדינות עם התנאים הקשים ביותר המוצבים בפני היזמיות.
בישראל, גם בדירוג "תמיכה בחברות קטנות ובינוניות" של נשים חל זינוק מהמקום ה-42 בשנת 2019, למקום הראשון בעולם בשנת 2020, וזאת בין היתר בזכות יוזמה של רשות החדשנות ששמה לעצמה יעד להכפיל במהלך השנתיים הקרובות את מספר הנשים היזמיות במדינה. מן המדד עולה כי ישראל מדורגת גבוה מאוד גם במונחים של "תמיכה בגורמים יזמיים" (מקום 9), זמינות כוח אדם מיומן והכלת כישלונות עסקיים.
"נמשיך להשקיע משאבים רבים על מנת להצמיח יזמות נשית, לייצר תפקידים חדשים בחברות סטארט-אפ שיאוישו על ידי נשים ולהגדיל את מספר היזמיות והעסקים המנוהלים על ידי נשים. במרץ 2019, רשות החדשנות השיקה מסלול תמיכה ייעודי לסטארט-אפים שהוקמו על-ידי נשים. במסגרת המסלול, הרשות מספקת מענק למו"פ למיזמים בשלב ההזנק שהוקמו על ידי נשים. התנאים בהם צריכים לעמוד המיזמים הניגשים למסלול התמיכה לנשים זהים לאלו של שאר מסלולי הרשות, אך המענק מוגדל. מאז השקת המסלול, ניכר גידול במספר המגישות וגידול באחוז האישורים", אומר ד״ר עמי אפלבום, יו״ר רשות החדשנות והמדען הראשי במשרד הכלכלה והתעשייה.
נתונים מה-Global Entrepreneurship Monitor, מקור המחקר העולמי היחיד שאוסף נתונים על יזמות ישירות מן היזמים, מצביעים על עלייה של 31.9% בכוונה להקים בישראל עסק בשלוש השנים הקרובות, בקרב האוכלוסייה הבוגרת והלא יזמית. מדובר באחוז הגבוה ביותר שנרשם במחקר ה- GEM ב-11 השנים האחרונות. מגמה זו נפוצה במיוחד בקבוצות המיעוטים ובקרב נשים.
בדו"ח מצוין כי החברה הישראלית מעריכה מאוד יזמות במיוחד כשמדובר בהפגנה של חדשנות וכישרון. ישראל פיתחה את עצמה בשנים האחרונות כמרכז בינלאומי חשוב לסטארט-אפים, במיוחד בתחום ההייטק, עם המספר הגבוה ביותר של סטארט-אפים לנפש ברחבי העולם. ההישג העצום הזה נוצר כתוצאה מ-3 גורמים עיקריים: מענקי חדשנות מטעם הממשלה לסטארט-אפים ופיתוחים טכנולוגיים; העיר תל אביב היא מהמובילות בעולם כמיקום הפופולרי ביותר בהייטק לסטארט-אפים; ובכך שישראל היא אחת מהמובילות בעולם במונחים של הוצאות במחקר ופיתוח כחלק מהתוצר (GDP).
הקורונה גם כהזדמנות
אמנם הדו"ח של MIWE לשנת 2020 קובע כי נשים הושפעו לרעה יותר מגברים ממשבר הקורונה אך יש גם כמה נקודות אור. לפי הדו"ח מדיניות התמיכה של מדינות שונות - החל מהקלות על חברות קטנות ובינוניות, סבסוד שכר לעובדים ועד סיוע כספי לחברה יכולה להיות אפקטיבית במיוחד בכל הנוגע לקידום נשים. המגיפה העולמית יכולה אם כך להוות זרז להתקדמות של נשים בעולם העסקי, ואף להיות הזדמנות לתיקון ההטיה המגדרית הקיימת.
לדוגמא, תקופת הקורונה העצימה נשים כמנהיגות המהוות השראה והדגישה את היכולת של נשים להוביל מהלכים אפקטיביים בתנאים בלתי אפשריים. למשל מנהיגות בעולם כמו ראש ממשלת ניו זילנד, ג'סינדה ארדרן, או קנצלרית גרמניה אנגלה מרקלה, הפגינו הצלחות ניכרות בהתנהלות בעת משבר הקורונה, במקביל להקניית ביטחון, אמון ויצירת רוגע בקרב האזרחים במדינות שלהן.
כמו כן, לפי הדו"ח נשות עסקים כבר מפגינות הסתגלות לעולם העסקי ועולם העבודה החדש, למרות חסמים נרחבים שחוו בעבר. 42% מהנשים כבר עברו למודל עסקי דיגיטלי ו-34% כבר זיהו הזדמנויות עסקיות חדשות מאז פרוץ משבר הקורונה.