$
בארץ

התעשיינים: "העדפה של רכש מקומי תייצר עוד 37 אלף משרות - ותוסיף למשק 11 מיליארד שקל"

לפי נייר עמדה שהגישה התאחדות התעשיינים לממשלה, זאת במידה ותחול החובה על רשויות מקומיות, תאגידים עירוניים, קופות חולים ובתי החולים של קופות החולים. התוספת לפדיון המקומי - כ-11.2 מיליארד שקל; האוצר והממונה על התחרות מתנגדים להצעה, בשל החשש שיישומה ירחיק ספקים בינלאומיים ויביא לעליית מחירים

עמרי מילמן 17:2218.11.20

העדפת רכש כחול לבן תביא לפי הערכת התעשיינים תוספת משרות של 37 אלף משרות נוספות במשק, כך עולה מנייר עמדה של התאחדות התעשיינים.

 

הניתוח מתבסס על ההנחה שהצעתם לפיה תחול חובת העדפת ייצור מקומי גם על רשויות מקומיות, תאגידים עירוניים, קופות חולים ובתי החולים של קופות החולים. החוק היום, מאפשר בחירה של ספק מקומי אם המחיר שהוא מציע גבוה בעד 15% מהמחיר הנמוך במכרז של הספק מחו"ל.

 

 

הוצאות הממשלה על רכש עומדות על 170 מיליארד שקל בשנה. לפי הניתוח של התעשיינים אם יאומצו אותם מהלכים התוספת לפדיון מקומי תעמוד על לפחות 11.2 מיליארד שקל ותוסיף 12.3 אלף משרות ישירות ו-24.6 אלף משרות עקיפות.

נשיא התאחדות התעשיינים ד"ר רון תומר נשיא התאחדות התעשיינים ד"ר רון תומר צילום: יוסי אלוני

 

 

הפשרה שמנסים כעת לקדם התעשיינים מול משרדי הממשלה היא כי חובת העדפת הייצור המקומי שתחול גם על קופות חולים והשלטון המקומי, תאפשר לספקים המקומיים להשוות את ההצעה שלהם להצעה של הספק הזול יותר מחו"ל.

 

נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר אמר ל"כלכליסט" כי: "אם הצעת המחליטים שתסדיר בחוק את הרחבת העדפת תוצרת הארץ, תסוכל על ידי גורמים במשרד האוצר, זו תהיה יריקה בפרצופם של 1.6 מיליון עובדים ישירים ועקיפים בתעשייה הישראלית. מבחינת משרד האוצר אסור לבצע העדפה בשום מקום, אבל כל העולם נוהג אחרת.

 

"מ-2016 טראמפ העביר את ארה"ב לרכש מקומי וביידן מיישר קו. בעקבות הקורונה הצטרפו אליו מדינות נוספות כמו מדינות האיחוד האירופי ודרום קוריאה. רק אצלנו משרד האוצר מעביר מסר חד משמעי שיעשו הכל כדי לא לתת העדפה ליצרנים ישראליים ובעיני זו בושה. במקום שמשרד האוצר יעשו הכל כדי לייצר עוד מקומות תעסוקה ולהגדיל את הצמיחה, הם הורסים את התעשייה המקומית, מגדילים את האבטלה ומעבירים את מקומות העבודה לטורקיה".

 

 

מיכל הלפרין, הממונה על התחרות מיכל הלפרין, הממונה על התחרות צילום: אלכס קולומויסקי

 

במשרד האוצר מתנגדים להצעה בכל תוקף ומעלים חשש כי מהלך כזה ירחיק ספקים בינלאומיים מהשוק הישראלי מה שיביא לעליית מחירים, שתושת על הציבור ותפגע ביעילות השירותים הציבוריים.

 

במשרד האוצר נשענים גם על עמדה של ה-OECD, לפיה בתקופה נוכחית יש להימנע ביתר שאת מצעדים אלו, זאת מכיוון שבזמני משבר צמצום ההיצע מגביר את זעזועי המשבר, מקצין את פערי המחירים, מגביר חוסר-ודאות בשוק המקומי ומצמצם את יכולת הסתגלות השוק לתנאי המשבר, ובכך גם מעכב את ההתאוששות.

 

הממונה על התחרות מיכל הלפרין התנגדה גם היא למהלך וכתבה למ"מ מנכ"ל משרד רה"מ כי "הדבר צפוי לפגוע בתחרות באופן ממשי". עוד הוסיפה כי "העלאת החסמים לתחרות זרה צפויה להעלות, לעתים בצורה משמעותית, את עלויות המדינה במאמצי הרכש ומיזמי התשתית הנעשים לטובת הציבור. הנזק כתוצאה מיישם ההצעה אינו מוגבל להעלאת המחיר הישירה הצפויה, אלא גם כולל פגיעה בעסקים הבינוניים והקטנים, העלולים להידחק מהתחרות ואף פוגעת ביכולתם לפתח יכולות נוספות כתוצאה מחבירה לגורמים זרים".

x