$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

התעשיינים מתנגדים לרפורמת התקנים: לא תחסוך 420 מליון שקל

התאחדות התעשיינים הביעו בפני הממונה על התקציבים, שאול מרידור, התנגדות חריפה לסעיף בחוק ההסדרים שאמור להביא להקלה משמעותית בייבוא מוצרים החייבים בתקן, וזאת על ידי החלת התקינה האירופית; טוענים כי הדבר לא יועיל ליוקר המחיה, יגרום ליבוא מוצרים מסוכנים ולא מפוקחים ויחמיר את המשבר הכלכלי

עמרי מילמן 12:4121.07.20

במסמך שהעבירה התאחדות התעשיינים לממונה על התקציבים במשרד האוצר, שאול מרידור, בנוגע לחוק ההסדרים היא הציגה התנגדות חריפה לסעיף בחוק שאמור להביא להקלות משמעותיות בייבוא מוצרים החייבים תקן ואף להביא לחיסכון של 420 מיליון שקל בשנה לצרכנים.

  

 

לפי הסעיף המוצע בחוק ההסדרים, הפיקוח על ייבוא המוצרים יעבור להיות זה הנהוג באיחוד האירופי. כלומר על סמך תקנים רשמיים שיותאמו לתקנים האירופיים, יבואנים יוכלו להכניס לארץ מוצרים ויושם דגש גדול יותר על הפיקוח והאכיפה בשווקים עצמם.

 

שאול מרידור שאול מרידור צילום: אוראל כהן

 

אלא שבמסמך תקיף שהעביר נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר למרידור כתב כי "אנו מתנגדים להצעת האוצר לפתיחה מלאה של שערי ישראל ליבוא מוצרים המחייבים עמידה בתקן רשמי. מדובר בהצעה קיצונית ופופוליסטית המתיימרת להסיר חסמי סחר ולהילחם ביוקר המחיה אך לא רק שבינה לבין יוקר המחיה אין דבר, אלא שהשלכותיה משמעותיות והרסניות הן לצרכן הישראלי והן לתעשייה הישראלית. למעשה, כל יבואן באשר הוא יוכל לייבא לישראל כל מוצר ללא כל בדיקה ופיקוח. לא בדיקה, לא תעודות על עמידה בתקן אלא הצהרה בלבד".

 

התעשיינים מתריעים כי השיטה באיחוד האירופי "יצרה קושי למנוע כניסה של מוצרים מסוכנים, לא תקניים, ממדינות שלישיות מחוץ לשוק המשותף. כך למשל רק בשנת 2018 פרסם האיחוד 2,257 אזהרות חמורות על מוצרים המסוכנים והלא תקניים . שיובאו לשוק האירופאי. בין 2017-2013 האיחוד הודיע על יותר מ- 25 אלף אזהרות חמורות".

 

עוד הוסיפו כי "האבסורד הוא כי המדינה מחייבת יצרנים מקומיים בתחומים שונים, לסמן מוצריהם בתו תקן תחת השגחת מכון התקנים (פיקוח שנתי שוטף של מכון התקנים בעלויות גבוהות הכולל בהכרח בדיקות מעבדה מספר פעמים בשנה). לעומתם, היבואנים פתורים. כעת היבואן במוצרים מסוכנים אלה, לא רק שלא יידרש בתו תקן אלא אף לא בבדיקה בכניסה ארצה".

 

אלא שבאופן אירוני באותו המסמך מביעים התעשיינים תמיכה באסדרה המוצעת בענף התמרוקים שכוללת למעשה גם כן מעבר ממשטר של רשיונות לבקרה עצמית (תחת פיקוח ואכיפה) וכן במהלך דומה בנוגע לענף המזון. אמנם הפיקוח והאכיפה במוצרים הללו ייעשה על ידי משרד הבריאות אך העיקרון הוא אותו עיקרון.

 

תומר מסר ל"כלכליסט" כי "לא ייאמן שבמציאות של קרוב למיליון מחוסרי עבודה, מה שמניע את הממשלה זה איך לעודד עוד יבוא על חשבון מקומות תעסוקה בישראל. להצעה להסיר כל מנגנון בדיקה ממוצרים מיובאים אין שום מקום בכל מציאות ובטח במציאות של עודפי ייצור בכל העולם ובשיאה של מלחמה על הישרדותו של המשק הישראלי. ההתנגדות להצעה היא מקיר לקיר ואנו מצפים שהממשלה תמשוך את ההצעה המסוכנת הזו מסדר היום ותמקד מאמץ בחיזוק התעשייה וייצור מקומות תעסוקה".

x