מנדלבליט לנתניהו וגנץ: אין הצדקה לעיכוב במינוי הבכירים בשירות הציבורי
היועץ המשפטי לממשלה כתב לרה"מ ולשר הביטחון כי המחסור במינויים קבועים פוגע ביציבות של שירות המדינה. "אבקשכם לפעול ללא דיחוי לקידום מינויי קבע", כתב מנדלבליט
- היועמ"ש פרסם את הסדר ניגוד העניינים של נתניהו: ללא מינויים במערכת אכיפת החוק
- מקורבי נתניהו מחזקים אחיזה במינויים ציבוריים
- מי יישבר ראשון בקרב המינויים?
"אי נקיטת צעדים בהקדם לביצוע המינויים הולכת ומעצימה את הפגיעה הקיימת כבר עתה בתפקוד ויציבות שירות המדינה, ולכן אבקשכם לפעול בלא דיחוי, לקידום מינויים קבע למשרות הבכירות בשירות המדינה, לרבות קיום בהקדם האפשרי, של הדיון בממשלה, בקשר להצעות החלטה של המינויים שהם ההליך הסתיים", כתב מנדלבליט.
"במצב דברים זה שבו לא מקודמים המינויים האמורים, מבלי שניתן למיטב ידיעתי טעם ענייני לכך, מעורר קושי משפטי משמעותי. הקושי המשפטי הולך ומתעצם לנוכח ריבוי התפקידים שאינם מאויישים דרך קבע, מהותם של תפקידים אלה, חשיבותם ופרק הזמן שחלף מאז הקמת הממשלה.
מנדלבליט ציין כי הוגשו מספר עתירות לבג"ץ בגין אי איוש המשרות הללו, ואחת מהן קבועה לדיון בשבוע הבא. "ככל שלא יחול שינוי במצב הדברים המתואר, יקום קושי רב להגן על התנהלות הממשלה, בהליכים המשפטיים האמורים".
"בחלוף כמעט חצי שנה מאז הורכבה הממשלה , משרות בכירות רבות עודן מאויישות בדרך של מינוי זמני, לרבות משרות מרכזיות בעלות אופי של שמירת סף. ברשימה זו מנויות משרות מנכ"לים של משרדי הממשלה (מנכ"ל למשרד האוצר, מינויו של שימי בראון למנכ"ל משרד המשפטים ושל הוד בצר למנכ"ל משרד רה"מ החילופי-צ"ז), מפכ"ל המשטרה, נציב שירות בתי הסוהר, החשב הכללי במשרד האוצר, הממונה על אגף התקציבים באוצר, מנהלי רשויות ממשלתיות שונות, מדענים ראשים של משרדי הממשלה, ועוד. בחלק גדול מהמשרות הפנויות, הליך האיתור הנדרש לצורך איושן הקבוע, טרם החל, ובאחרות הליך המינוי הושלם, אולם הצעת ההחלטה על המינוי אינה מועלית על סדר היום של הממשלה לצורך דיון בה. זאת כשלמיטב ידיעתי לא הוצגה הצדקה עניינית להימנעותה של הממשלה מאיוש משרות בכירות אלה".
מנדלבליט ציין כי בין היתר הוגשו עתירות נגד מינויים קבועים למשרות מנכ"ל משרד רה"מ (בתפקיד מ"מ המנכ"ל מכהן תקופה ארוכה רונן פרץ), מנכ"ל משרד המשפטים, מנכ"ל הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו (מ"מ המנכ"ל הוא ניר שווקי), ויו"ר מועצת שידורי הכבלים והלוויין.
הוא הדגיש כי "המניעה הכללית של דיון בממשלה בהצעות למינוי משרות בכירות, בהיעדר הצדקה עניינית לכך, אינה עולה בקנה אחד עם החשיבות, הגלומה באיושן הקבוע, של משרות בכירות בשירות המדינה, ויתירה מכך הדבר עלול כאמור לפגוע ביציבותו ובתפקודו התקין של שירות המדינה כולו בעת הזו". עוד הדגיש כי המפלגות הודיעו לבג"ץ לפיה המינויים הבכירים יבוצעו מקץ 100 ימים להקמת הממשלה שהוקמה ב-17 במאי 2020.
יצויין שרה"מ נתניהו מעכב מאז אוגוסט 2020 את מינויים בממשלה של בראון ובצר, בשל חוסר רצונו למנות מנכ"ל למשרד המשפטים שבתוקף תפקידו חבר בוועדת איתור לבחירת פרקליט המדינה. שר האוצר ישראל כץ ביקש להביא ביום ראשון האחרון את מינויו לממשלה של יהלי רוטנברג כחשב הכללי אבל נתקל בסירובו של גנץ, עקב העיכוב במינויים של בצר ובראון. כץ מסרב למנות מ"מ לחשכ"ל.
לאחר חוות הדעת של היועמ״ש, שר הביטחון גנץ הנחה את שר המשפטים אבי ניסנקורן להאיץ את הליך מינוי פרקליט המדינה במסגרת ועדת האיתור ולהביא אותו בהקדם לאישור הממשלה. גנץ קורא גם לשר לבטחון הפנים אמיר אוחנה למנות בהקדם מפכ״ל למשטרה ולקדם את כל המינויים התקועים הבכירים בשירות המדינה.
״המדינה זקוקה כעת ליציבות ולתפקוד מלא. אסור לעכב מינויים באופן שיפגע במתן המענה לאזרחי ישראל".