$
בארץ

מועצת רשות המים אישרה הוזלה בתעריפים למשקי הבית, התעשייה תשלם יותר

בעקבות השינויים במבנה התעריפים צפויה העלות השנתית למשק בית לרדת ב-150 שקל - כלומר, כ-12 שקל בחודש; טרם אישור ההחלטה התחוללה מהומה בדיון, בשל העובדה שמי שיסבסד את ההוזלה הזו הם ענפי התעשייה והמלונאות - שישלמו עבור צריכת המים השוטפת שלהם תוספת של כ-3%

ליאור גוטמן 14:3522.10.20

מועצת רשות המים אישרה היום (ה') שינוי במבנה תעריפי המים, שיוביל להוזלת העלות החודשית של משקי הבית. עם זאת, לא מדובר בהוזלה גבוהה - והעלות השנתית צפויה לרדת בעקבותיה ב-150 שקל למשק בית, כלומר כ-12 שקל לחודש. מנגד, מי שיסבסד את ההוזלה עבור משקי הבית הם ענפי התעשייה והמלונאות, שישלמו עבור צריכת המים השוטפת שלהם תוספת של כ-3%.

 

 

מונה מים מונה מים צילום: צביקה טישלר

 

תעריף המים נקבע פעמיים בשנה, בינואר וביולי, לאחר שרשות המים משקללת את השינויים בכל חציון - לרבות השקעות נדרשות במשק המים, עלויות חברת המים הלאומית מקורות והוצאות נגזרות (כמו למשל חשמל). תעריפי המים לצרכני המים הביתיים הם מדורגים: מדרגה ראשונה לכמות מים בסיסית – כלומר עד 3.5 מ"ק לכל נפש בכל חודש ולא פחות מ-7 מ"ק ליחידת דיור – לה תעריף ראשוני ונמוך יחסית. כל כמות מעבר מחייבת את הצרכן בתשלום גבוה יותר. לטענת רשות המים תקופת הסגר הובילה לעליית הביקוש במשקי הבית, כאשר העלייה בצריכת המים בחודשים מרץ-יוני בבתים נאמדת ב-5% עד 14%.

 

החלטת רשות המים, שמגיעה לבקשת שר ההשכלה הגבוהה והמשלימה ושר משאבי המים זאב אלקין, היא להעלות את המכסה הראשונית של משקי הבית לרף של 4 מ"ק לנפש. אלו שילמו עד היום 7.38 שקל למ"ק עבור המכסה הבסיסית, ו-13.46 שקל למ"ק עבור כל צריכה שמעבר.

 

מי שיסבול מהשינוי הם כאמור ענפי התעשייה, שישלמו יותר. מדובר בהגדלת הוצאות העסקים דווקא בתקופה של משבר כלכלי בשל הקורונה וירידה בהכנסות. התאחדות התעשיינים ואיגוד לשכות המסחר פנו בעבר לרשות המים וביקשו לגלגל את ההתייקרות לתאגידי המים שמופעלים ברשויות.

 

לכלכליסט נודע שבמהלך הדיון התחוללה מהומה כאשר חלק מנציגי המועצה כלל לא רצו לאשר את הבקשה בשל חשש מהפגיעה בתעשייה. נציגי האוצר הסבירו שההחלטה תייטיב בעיקר עם המעמד הבינוני והגבוה, כיוון שהעשירונים התחתוניים כלל לא מגיעים למכסת הצריכה הנמוכה (3.5 מ"ק לחודש לכל תושב), ולכן זה לא משנה אם נותנים כזו הנחה או לא. השורה התחתונה של ההצבעה הפתיעה גם את ותיקי הענף, לאחר שהסתיימה באישור של שני נציגים בלבד - משרד הפנים ומשרד משאבי המים - כאשר חמישה נמנעו מהצבעה: יו"ר המועצה גיורא שחם, נציגי משרדי האוצר, החקלאות והגנת הסביבה, ונציגת הציבור.

 

בסביבת התעשיינים עשויים להילחם בהחלטה בכלים משפטיים נוכח הטענה שהסבסוד החדש משית עליהם עלויות חדשות דווקא בתפקות משבר. מה שיוכל להמתיק במעט את רוע הגזרה היא ההוזלה המסתמנת בתעריף החשמל בינואר הקרוב, שישפיע לחיוב על הורדה נוספת של תעריף המים לכלל הצרכנים, תעשייה ומשקי בית כאחד.

 

השר אלקין מסר: "מדובר במהלך צודק. אין סיבה שמשפחות רבות ישלמו מחיר כבד על החלטה שאין להם שליטה עליה. אזרחים רבים נשארו בבתים כשההכנסה שלהם נפגעה, ושמערכת החינוך סגורה בחלקה וגם ילדיהם נותרו בבית. באופן טבעי הם צורכים יותר מים, ואין סיבה שהיקף המים במחיר מסובסד לא יעלה. אני מברך את מועצת רשות המים שקיבלה את ההחלטה הנכונה, אך יחד עם זאת אני מצר על כך שרשות המים - בניגוד לעמדתי - בחרה לייקר את התעריף הגבוה ב-3% מבלי שיש להם את הנתונים המלאים על צורך לעשות זאת - וזאת בניגוד להחלטות דומות שהתקבלו בעבר".

 

מהתאחדות התעשיינים נמסר בתגובה: "חוסר היכולת של שר המים למצוא דרך לממן את רעיונותיו מבלי לחבל בעסקים הקורסים מצביעה על ניתוק ואטימות. אנחנו במשבר הכלכלי החמור ביותר במאה השנים האחרונות. זה הזמן לסייע לעסקים להוציא את המשק מהמשבר ולא להקשות עליהם בייקור תעריפים. היינו מצפים משר המים לתת דוגמא אישית ולממן את ההצעה שלו באמצעות פירוק משרדו המיותר".

  

גלית חזקיה-הרשקוביץ, דוברת נשיאות המגזר העסקי, בשימוע שהתקיים היום ברשות המים: "המגזר העסקי בעד הוזלת המים לצרכנים גם בשוטף ולא רק בעת הזאת, אולם הדבר לא יכול לבוא על חשבון העסקים בישראל. הכוונה להטיל זאת על העסקים בישראל, בשעתם הקשה ביותר, מנותקת מהמציאות. הטיעון שמשק המים הינו משק סגור היא טעות ביסודה, שכן, חלק מהרווחים של תאגידי המים העירונים נכנסים לקופת העירייה ולא חוזרים להשקעות בתחום המים. כמו כן, כאשר המדינה רוצה לתמוך או להשקיע באופן זמני או מקומי היא יודעת לעשות זאת מתקציב חיצוני. ההטבה לצרכן היא זעירה לעומת גודל הפגיעה בעסקים. אנו דורשים מהשר אלקין לדאוג לעסקים כפי שהוא דואג לצרכנים ולהילחם על כך שהדבר לא יבוא על חשבון העסקים כדי למנוע פגיעה קשה יותר במגזר העסקי".

 

מאיגוד לשכות המסחר נמסר: "משהו השתבש בחשיבה של ממשלת ישראל. כנראה ואנו נמצאים במצב של טירוף מערכות. הממשלה פועלת נגד עצמה. הממשלה הציבה מטרה מרכזית שחשיבותה אינה מוטלת בספק לכל אדם בישראל והיא חיזוק המגזר העסקי, כשעשרות מיליארדים זורמים מהאוצר אל העסקים, אך גוף ממלכתי הכפוף לשר מקבל החלטה להעלות את תעריפי המים לעסקים.

 

"האם באמת יש שרי ממשלה שאינם מבינים שהמטרה המרכזית היום היא הורדת האבטלה ויצירת מקומות עבודה? מקומות עבודה אלה לא ייווצרו ברשות ממלכתיות אלא במגזר העסקי. בהתנגשות הערכים הקיימת היום בין הוזלות לציבור או הוזלות למגזר העסקי, יש להעדיף הוזלות למגזר העסקי משום שהוא זה המייצר מקומות עבודה והוא זה שיוכל להוריד את רמת האבטלה חסרת התקדים במדינה".

x