מקבלים דמי אבטלה ומחפשים עבודה או רוצים לפתוח עסק? אלו הזכויות המגיעות לכם
מה שולל זכות לדמי אבטלה? וכיצד מחושבת הזכאות למי שיצאו פעמיים לחל"ת? שאלות ותשובות בנוגע לאבטלה, חל"ת ופתיחת עסק שעלו בשבועות האחרונים בקבוצת "הקורונה והכיס" של כלכליסט
עם פרוץ משבר הקורונה, אצל אנשים רבים התעוררו שאלות רבות בנושאים כלכליים שונים. לשם כך הקים כלכליסט את קבוצת הפייסבוק "הקורונה והכיס", בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע רב בנושאים הנוגעים לזכויות עבודה, פנסיה, פיננסים והתנהלות כלכלית נכונה.
ריכזנו עבורכם שאלות ותשובות בולטות בנוגע לזכויות במצב בו מובטלים או עצמאים מעוניינים למצוא עבודה נוספת - תחום עיסוק שכיח בקבוצת "הקורונה והכיס" בשבועות האחרונים - ובנושאים רלוונטיים נוספים.
- הגרוש שבתלוש: על מה מנהלים מו"מ בכניסה למקום העבודה
- הצעת חוק: תתאפשר עבודה בהיקף שבועי של 67 שעות
- לקראת הסגר השני - שאלות ותשובות בנושאי עבודה, חל"ת והתנהלות כלכלית נכונה
1) אני בחל"ת מאז מרץ, מצאתי עבודה אחרת, ואני חוששת. אם העבודה לא תתאים ואפוטר או אתפטר – האם אוכל להמשיך לחתום אבטלה? או שעלי להמתין?
במרץ, כאשר יצאת לחל"ת, הגשת תביעת אבטלה לביטוח לאומי. התביעה בתוקף מתחילת החודש בו הגשת אותה – למשך שנה. במהלך השנה הזו, אם תתחילי עבודה חדשה ולא תמשיכי בה מכל סיבה, תוכלי להמשיך לנצל את הזכאות לאבטלה על פי התביעה המקורית, מבלי לעמוד שוב בתנאי האכשרה הנדרשים לקבלת אבטלה.
2) הייתי בחל"ת במרץ, עזבתי ומצאתי עבודה אחרת בשכר גבוה יותר. כעת המעסיק החדש שלי הוציא אותי שוב לחל"ת - על פי מה יחושבו דמי האבטלה שלי?
כל עוד יש תביעה פתוחה למשך שנה מהגשתה, דמי האבטלה ינתנו לפי התנאים שהיו בעת הגשתה. כלומר, גם אם השכר אצל המעסיק החדש גבוה יותר מהשכר אצל המעסיק הקודם, דמי האבטלה ינתנו על פי השכר המקורי, וגם אם השכר אצל המעסיק החדש נמוך יותר מהמעסיק הקודם, דמי האבטלה יינתנו על פי השכר המקורי.
3) מצאתי עבודה, אבל השכר נמוך יותר מדמי האבטלה שאני מקבל. אני מרע את מצבי אם אני הולך לעבוד?
במקרה כזה עושים חישוב של דמי האבטלה היומיים להם אתה זכאי, והשכר היומי הממוצע שלך. אם השכר נמוך מדמי האבטלה – תקבל השלמה עד לגובה דמי האבטלה.
4) המעסיק הוציא אותי לחל"ת שוב, כעת, בפעם השלישית. האם יש הגבלה על מספר הפעמים שהוא יכול להוציא אותי לחלת?
כעיקרון, מנגנון החל"ת מבוסס על הסכמה. כלומר, כל עוד יש הסכמה בין העובד למעביד אין הגבלה על מספר הפעמים בהם ניתן להוציא לחל"ת.
5) אני בחל"ת מתחילת יוני, ומקבל דמי אבטלה. לאחרונה חשבתי לפתוח עסק. האם זה שולל את זכאותי לאבטלה? צריך לקחת בחשבון שבחודשים הראשונים ככל הנראה לא יהיו לי הכנסות.
זה לא שולל, אך משפיע. כאשר אתה פותח את העסק, ההכנסה שלך מחושבת על בסיס שנתי – ללא ייחוס לחודשים ספציפיים. כלומר – רק אחרי קבלת שומה סופית ממס הכנסה על אותה שנת מס, יהיה ניתן לקבוע מהם דמי האבטלה שמגיעים לך. גם במקרה זה מחשבים הכנסה יומית ממוצעת, ומפחיתים מהזכאות היומית לדמי אבטלה להם אתה זכאי לפי הנתונים האישיים שלך.
6) יש לי מעסיק שלא מוכן להוציא אותי לחל"ת, אבל הילדים שלי בבית ואין מסגרות. אפשר לצאת לחל"ת בכל מקרה בגלל הצורך לטפל בילדים?
לא. יציאה לחל"ת דורשת את הסכמת המעסיק.
7) יש לי ביטוח מנהלים משנת 1995, וכאשר יצאתי לחל"ת, ביקשתי להמשיך להפקיד לריסק זמני (תשלום עבור מרכיבי הביטוח שבפוליסה – חיים ואבדן כושר עבודה). אמרו לי שלא ניתן. האם זה נכון?
ריסק זמני בביטוחי מנהלים ללא ניתוק המעסיק מהפוליסה אפשר לבצע רק בפוליסות משנת 2004.
8) יש לי עסק, ואני מעוניין לשלם לעובדים שלי מענק של 30% משכרם, על מנת שלא יפגעו בתקופת החל"ת. האם זה אפשרי?
תשלום מעסיק בתקופה בה עובד מקבל דמי אבטלה נחשב להכנסה שתקוזז מדמי האבטלה שהוא מקבל.
9) אנחנו מחפשים לחסוך בתקופה זו, ובין היתר שקלנו מעבר לרכב חשמלי. מה דעתכם? האם אכן מדובר בחיסכון?
רכב חשמלי זו אפשרות טובה על מנת לחסוך 15-20 אלף בשנה (כתלות בהיקף השימוש ברכב). למעשה לא משלמים על דלק, ועלות הטיפולים כוללת בלמים וצמיגים פעם בשנתיים. מנגד, עוד אין מספיק עמדות טעינה ומחיר הרכב גבוה יחסית (אחרי 4 שנים מחזירים את עלות הדלק). גם טווח הנסיעה סובב סביב 300 ק"מ (זה לא אמור להפריע לרוב הלקוחות).
הדור הבא של הרכבים החשמליים יהיה כבר תחליף אמיתי, וייתכן גם שכדאי לשקול רכב היברידי: עם מנוע וסוללה יחד. רוב הנסיעות היומיות למרחק של עד 25-30 ק"מ נעשות בכוח סוללה, ומעבר לזה נעשה שימוש במנוע רגיל.
יש לכם שאלות בנושאי זכויות עבודה, זכויות עצמאיים, פנסיה, משכנתאות, ביטוחים, הלוואות והתנהלות כלכלית נכונה? בואו לשאול אותנו בקבוצת "הקורונה והכיס" של כלכליסט.