פרשנות
החוק שיעודד את נתניהו להאריך את הסגר
ועדת החוקה אישרה לקריאה שנייה ושלישית את התיקון לחוק המסמיך את הממשלה להגביל הפגנות למרחק של קילומטר מהבית בלבד. את השלכות החוק החדש אפשר כבר לראות הלכה למעשה - בממשלה שוקלים כבר כעת להאריך את הסגר בעוד שבועיים עד 25 באוקטובר 2020. והמשמעות - המשך ההגבלות על ההפגנות
האישור שהעניקה בצהריים ועדת חוקה חוק ומשפט לתיקון "חוק הקורונה" לצורך העלאתו להצבעה בקריאה השנייה והשלישית - מעודד בעצם את רה"מ בנימין נתניהו להאריך את הסגר וכתוצאה מכך, יימשך האיסור על עריכת הפגנות מעבר ל-1,000 מטר מהבית. ככל שהממשלה תחליט על הארכת הסגר, הפועל היוצא מכך יהיה שיימשכו ההגבלות על עריכת ההפגנות. החוק ייכנס לתוקפו הלילה בחצות (בכפוף לאישור המליאה) ובמועד זה תיכנס לתוקף הכרזה סטטוטורית על "מצב חירום מיוחד" כפי שמוצע בחוק.
- ההפגנה בבלפור: חמישה נעצרו, 150 קיבלו דו"ח
- היועמ"שים נגד התקנות לשעת חירום לאיסור הפגנות - הכדור חוזר לכנסת
- הסגר נכנס לתוקף, הגבלת ההפגנות לא אושרה בכנסת
לפי החוק, הממשלה תוכל להכריז על "מצב חירום מיוחד בשל נגיף הקורונה" למשך שבוע, אם שוכנעה בהתפשטות רחבה של הנגיף הגורמת לפגיעה חמורה בבריאות הציבור ובתנאי שתקנות הסגר עומדות בתוקף; את ההכרזה תוכל הממשלה להאריך לתקופות נוספות של שבוע עד סה"כ 21 ימים, והיא תובא לוועדת החוקה בסמוך להחלטה על ההארכה, והוועדה תוכל לבטל את ההכרזה בדיעבד; הממשלה באישור ועדת החוקה יכולה להאריך את ההכרזה לתקופות נוספות של שבועיים כל עוד תקנות הסגר בתוקף.
הממשלה נענתה לדרישת יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר, לפיה גם ב"מצב חירום מיוחד" שיוכרז בעת סגר לא ניתן יהיה למנוע לחלוטין תפילות, הפגנות או טקס דתי, אך ניתן יהיה לקבוע הגבלות על ההתקהלות בהם, לרבות הגבלה על מספר המשתתפים; כמו כן ב"מצב חירום מיוחד", ניתן יהיה להגביל את היציאה של אדם להפגנה עד למרחק המותר ליציאה ממקום המגורים, העומד בתקנות הנוכחיות על 1,000 מטר מהבית.
יצויין כי נתניהו מתכוון לפעול לפיזור הכנסת ב-23 בדצמבר 2020, נוכח אי אישורו של תקציב המדינה לשנת 2020 בקריאה השנייה והשלישית. המשמעות היא שבחירות יערכו ב-17 במרץ 2021. את השלכות החוק החדש אפשר כבר לראות הלכה למעשה - בממשלה שוקלים כבר כעת להאריך את הסגר בעוד שבועיים עד 25 באוקטובר 2020. והמשמעות - המשך ההגבלות על ההפגנות.
9 ח"כים תמכו בחוק: חברי הכנסת יעקב אשר (יהדות התורה) והח"כים טלי פלוסקוב, עמית הלוי, עוזי דיין (הליכוד), איתן גינזבורג, עינב קאבלה, מיכל וונש, תהלה פרידמן (כחול לבן), מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
6 ח"כים התנגדו: יואב סגלוביץ', מאיר כהן (יש עתיד תל"ם), אוסאמה סעדי, וליד טאהא, (הרשימה המשותפת), אלי אבידר (ישראל ביתנו) וניצן הורוביץ (מרצ).