$
מחפשי עבודה

פוטרתם? כך תדעו אם הקורונה היא רק תירוץ

לצד מעסיקים שהיו מוכרחים לפטר עובדים על מנת לשרוד את התקופה הקשה, היו גם כאלה שבמהלך המשבר ביצעו פיטורים אסורים: עובדים מבוגרים או וותיקים שבמקומם העסיקו צעירים או נשים בטיפולי פוריות שלא הורשו להגיע לעבודה מ'חשש לבריאותן'. מדריך

מעין מנלה 17:2229.09.20

מאז הסגר הראשון לצד מעסיקים שנקלעו לקשיים ונאלצו לפטר עובדים כדי לשרוד, היו גם כאלה שניצלו את המצב ל'ניקוי אורוות' או לפיטורי עובדים שבימים אחרים קשה ואף אסור לפטרם. המעסיקים מצידם טוענים שהם מבצעים שינוי ארגוני או התייעלות, כפי שאכן מעסיקים רבים נאלצו לעשות, אבל במקרים מסויימים התגלה בדיעבד שבפועל במקום העובד הוותיק נכנס עובד צעיר שהעסקתו זולה יותר.

 

כך למשל קרה למשל לעובד בן 63 שפוטר, בטענה של שינויים ארגוניים לאור מגיפת הקורונה וצמצום, אחרי שבין קק"ל להסתדרות נחתם הסכם קיבוצי המאפשר לקק"ל פיטורים של חלק מסויים מהעובדים על רקע מגיפת הקורונה. "במקרה הזה, בצעד נדיר בית הדין לעבודה החליט להשיב את העובד לעבודה לאחר שפוטר בטענה לצמצומים בשל מגיפת הקורונה. מפסיקת בית הדין עולה כי פיטורים ללא נימוק רלוונטי הם פיטורים שלא כדין -קק"ל "זגזגה" בטענותיה ביחס לפיטורים והציגה גרסאות סותרות. ביה"ד לעבודה קובע כי בפיטורי צמצום יש לבחון אם מדובר בשיקול מערכתי או שיש גם טענות על איכות עבודתו של העובד. מאחר שלא הועלו טענות נגד העובד ספציפית מדובר בפגם בפיטורי המבקש. מאחר ומדובר בהליך זמני הרי שמדובר בפגם לכאורה והנושא יתברר במסגרת ההליך העיקרי", אומרת עו"ד חמוטל בנו, העוסקת בדיני עבודה, מייצגת תיקים בטענות אפלייה תעסוקתית.

 

לדבריה מדובר במהלך נדיר ביותר במיוחד מאחר שהפיטורים נעשו על רקע הסכם קיבוצי. בית הדין הכריע כי היה על קק"ל בכל זאת להראות כי פיטוריו הספציפיים של העובד היו בשל כשליו, וזאת מאחר שהיה לה שיקול דעת ביחס לעובדים המפוטרים מבין כלל העובדים אצלה. חריגות החלטה היא גם בכך שבמקום סעד כספי הוחלט על השבת העובד לעבודתו.

 

במקרה אחר בית הדין לעבודה מנע פיטורים של מדריכי תוכנית קרב מגע שהועסקו על ידי החברה למתנסים נוכח היתכנות הפסקת פעילות של תוכניות חינוך משלימות והורה לנהל שיח ומשא ומתן. במקרה של עמותת גרין נט-מחזור וטיפול בפסולת מנע בית הדין פיטורי צמצום בעקבות הקורונה ללא הליך משא ומתן או היוועצות עם ארגון העובדים.

 

מעסיקה אחר אסר על עובדת שנמצאת בטיפולי פוריות להגיע לעבודה לאחר שדרשה לשמור על הנחיות משרד הבריאות בקשר לעטיית מסיכה. המעסיקה אמרה לעובדת שהיא לא מעוניינת לקחת את הסיכון והיא לא יכולה להורות לעובדים לעטות מסיכה ולשמור מרחק בכל רגע. מקרה אחר בו טיפלה עו"ד בנו היה של עובדת שהוצאה לחל"ת בטענה שהיא מבוגרת ולא רוצים לקחת עליה סיכון והביאו מישהי צעירה במקומה.

 

פיטורים על רקע משבר הקורונה הפכו להיות עניין שבשגרה, אבל אם פיטרו אתכם, איך תדעו אם 'הקורונה' היא רק תירוץ ? ניסינו בעזרת עו"ד בנו לנסח כמה כללי אצבע שיסייעו לכם להבין אם הפיטורים באמת היו קשורים למשבר:

 

עו"ד חמוטל בנו עו"ד חמוטל בנו צילום: סטודיו ספירלה

1. האם היו טענות לבקש לביצוע עבודתך?

במידה והיו טענות מצד המעסיק הנוגעים לביצוע עבודכם עוד טרם ההחלטה לפיטורים, האם מדובר בטענות מצודקות או ניסיון להיאחז בטענות נגדך על מנת לנסות להצדיק פיטורים משוללי הצדקה? במקרים של חשד, ולו הקל ביותר, של פיטורים מפלים גם אם נפל פגם בביצוע העבודה הפיטורים פסולים במידה ובמסגרת השיקולים המעסיק הושפע ממרכיב הקשור בחוקי השיוויון (היותכם הורים, בהריון, בטיפולי פוריות, גילכם, מוצא או מראה חיצוני).

 

2. "שינוי ארגוני" - לא מילת קסם

אם נמסר לכם במהלך שימוע כי יש שינוי ארגוני או צמצומים בשל מגיפת הקורונה, אתם צריכים לשאול את השאלות הבאות: מי מלבדך זומן לשימוע? האם התפקיד התייתר? האם הייתה הפחתה בהכנסות או ברווחים של החברה? האם אכן המצב השתנה או שרק רוצים להביא מישהו צעיר וזול יותר אחרי שסללתם את הדרך לשם?

כך, גם אם מפטרים אותכם כי אתם "יקרים מידי" צריכה להידלק לכם נורה אדומה. פיטורים על רקע גיל הם אסורים ופיטורים על רקע שכר גבוה בשל וותק בעת שהתפקיד אינו מבוטל אלא נענס לתפקיד עובד צעיר וזול יותר - נחשבים לפי בית הדין לעבודה פיטורים על רקע גיל.

 

במקרה של פיטורים על רקע צמצום  חשוב לבחון האם אכן רווחי החברה קטנו? האם עושים הפחתה רוחבית? אם התפקיד שלכם אינו מבוטל ולוקחים מישהו אחר - זוהי הדלת המסתובבת

 

פיטורים, אילוסטרציה פיטורים, אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק
3. האם אתם שייכים לקבוצה 'פגיעה'

האם הפיטורים מבוצעים על רקע פגיעות מסויימת שלכם? על רקע גיל מבוגר, על רקע הריון או טיפולי פוריות, על רקע היותכם בעלי מוגבלות, האם הפיטורים התרחשו בסמוך להודעת בעניין הריון או היעדרות בשל סיבה מוצדקת כמו טיפולי פוריות, טיפול בילד או הורה או מחלה?

בנסיבות בהן חל חוק עבודת נשים, כשהעובדת בהריון או בטיפולי פוריות, חובה לבקש היתר מהממונה הרלוונטית, לפני כל פגיעה בתנאי העסקה או כמובן פיטורים. גם במקרים אחרים בהם חלים חוקים הנוגעים לשוויון זכויות בעבודה או לאנשים מוגבלות חובה על המעסיק להוכיח שלא הפלה, וזאת אם לא הוכיח שאכן נפל פגם מהותי בעבודה. עם זאת, מרבית הפניות לפיטורי נשים בהריון או בטיפולי פוריות מאושרים על ידי הממונה.

 

הסיבה לפיטורים לא רשומה בזימון לשימוע

יש מקרים שבהם הפיטורים מתרחשים על רקע פעולה של עובדים שקשורה להתערבותם בהתנהלות של המעסיק כלפיהם, או בהקשרים של תלונה על הטרדה מינית, התנכלות, חשיפת שחיתויות, פעולה הקשורה להתארגנות עובדים או תלונה על הרעה בתנאי העסקה. האם הפיטורים קשורים להתנהלות מוצדקת שלכם שהכעיסה מישהו?

במקרים כאלה חשוב לבחון את השאלות הבאות:

האם התנגדתם להרעה בתנאים או ניסיתם להוליך מהלך בנושא כולל יצירת ועד?

האם בסמוך לפיטורים יזמת מהלך של התארגנות עובדים או התלוננת על פגיעה בתנאי העסקה?

האם הגשתם תלונה או התלוננתם על כל דבר שהוא בסמוך לפיטורים?

 

האם הפיטורים הם בגלל הקורונה?

שימוש במונחים כמו "שינוי ארגוני" או "צמצומים" וכן אי שביעות רצון מהעבודה שהיא אינה אותנטית, אלא באה להסתיר מניע אחר לפיטורים, שאינו חוקי, הם דגל אדום בבחינת הפיטורים, במיוחד בתקופה זו. בנוסף, בתקופה זו, כאמור, יש מעסיקים שמפטרים עובדים הפגיעים יותר לנגיף או מונעים מהם להגיע לעבודה. "למעסיק אין זכות לטעון כי עובדים מבוגרים מסכנים את עצמם ולפטרם או להוציאם לחל"ת בגין כך. אם העובד או העובדת מעוניינים להגיע לעבודה - צריך לספק להם סביבת עבודה בטוחה בהתאם להנחיות משרד הבריאות", אומרת בנו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x