משרד האוצר: עלות הסגר תעמוד על 12-11 מיליארד שקל
הערכת הכלכלנית הראשית, שירה גרינברג, מתייחסת לתקופה שבין ראש השנה ועד סוף החגים; לפי בנק ישראל, עלות הסגר תעמוד על 10 מיליארד שקל, והיא נובעת מהשבתת שליש מהתוצר במשק; זאת לעומת רבע בסגר הקודם; החישובים לא כוללים תשלומי מדינה לעסקים ולמובטלים
הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שירה גרינברג, פרסמה היום (ו') כי להערכתה עלות הסגר הנוכחי תעמוד על כ-11-12 מיליארד שקל. מאחר שהתקנות שאושרו הבוקר, ריככו משמעותית את ההגבלות ההרמטיות שהציגו ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש המל"ל מאיר בן שבת לקבינט הקורונה ביום רביעי האחרון, ירדה משמעותית ההערכה המקורית שעמדה על 35 מיליארד שקל.
- הסגר נכנס לתוקף, הגבלת ההפגנות לא אושרה בכנסת
- עוד מקומות עבודה ייפתחו, משלוחים ממסעדות יפעלו: המדריך המלא לסגר המקוצץ
- קבינט הקורונה קבע: אלו מקומות העבודה שיוכלו להישאר פתוחים בזמן הסגר
לפי גרינברג, עלות זו משקפת את עלות הסגר, מיום החלתו לפני ראש השנה, כשהוגבלו עסקים מקבלי קהל ונסגרה מערכת החינוך, וכוללת את התקנות במתכונתן הנוכחית כפי שאושרו הבוקר עד תום סוכות. אולם באוצר מזהירים כי "כל הארכה של משך זמן הסגר לאחר תום סוכות, תחייב עדכון של עלות הפגיעה בתוצר".
במקביל חטיבת המחקר של בנק ישראל ערכה ניתוח ראשוני לעלות הסגר הנוכחי והשפעתו על הפעילות הכלכלית ממנו עולה כי עלות הסגר שהחל היום ועד לצאת סוכות, תקופה בה כמות ימי העסקים מוגבלת על רקע חגי תשרי, היא כ-10 מיליארד שקל.
לפי בנק ישראל, משמעות המגבלות הנוכחיות כפי שאושרו מביאות לאי-פעילות כלכלית של כשליש מהתוצר של המשק (32% במונחי תוצר) לעומת אי פעילות של כרבע מהתוצר בסגר הקודם במרץ-אפריל (מבוסס על ממוצע אי פעילות בחודש אפריל שעמד על 25%). בבנק ישראל מדגישים כי מדובר בהערכת העלות הישירה בלבד בתקופת הסגר ושאליו תתווספנה עלויות עקיפות ומתמשכות כתוצאה מהפגיעה בפעילות. לפי חישוב חטיבת המחקר, עלות סגר בהיקף הנוכחי משמעה אובדן תוצר של כ-9 מיליארדי שקל לכל שבוע נוסף, אם יימשך הסגר אחרי סוכות.
כאשר ניתוחי בנק ישראל ומשרד האוצר בוחנים את הפגיעה בתוצר הם מעריכים בכמה הפעילות של המשק תצטמצם, אולם לא לוקחים בחשבון את העלייה בתשלומי המדינה לעסקים ולמובטלים שתעלה בעוד כמה מילארדי שקלים.