בלעדי לכלכליסט
סמי קצב ופלסן סאסא רוכשים מפעל רכב צבאי ביוון
הישראלים התחייבו להשקיע במפעל ELVO כ-150 מיליון דולר בשנים הקרובות. על הפרק גם מגעים למכירת 200 אלף רובי תבור של IWI שבבעלות קצב ליוון, שתקבל אפשרות לייצרם ולייצא ללקוחות אחרים
היחסים הביטחוניים בין ישראל ליוון ממשיכים להתהדק, על רקע המתיחות הגוברת בין יוון וטורקיה.
- המדינה תחזיר לסמי קצב 100 מיליון שקל
- בעלי מספנות ישראל מכוונים גבוה בהנפקה
- יוון במגעים לרכישת טילים והשבחות מטוסים מישראל
לפי פרסומים ביוון, איש העסקים סמי קצב ומפעל הרכב הממוגן פלסן של קיבוץ סאסא בצפון עומדים לרכוש יחד את מפעל הרכב הצבאי היווני ELVO מידי ממשלת יוון. המפעל שהוקם ב-1972 כבר קיים בעבר שיתופי פעולה עם פלסן, ונמצא בשנים האחרונות בקשיים, מה שהוביל להחזרתו לשליטת ממשלת יוון.
לכלכליסט נודע כי במסגרת העסקה, שטרם נחתמה, ישלמו קבוצת SK שבשליטת קצב ופלסן כמה מיליוני דולרים עבור המפעל, אך התחייבו להשקיע בו בחמש שנים הקרובות סכום של 150 מיליון דולר. ממשלת יוון תישאר עם 21% מהמניות.
קצב מתמחה בהשבחת מפעלים ביטחוניים בקשיים, כפי שעשה עם IWI שרכש מתעש, ומספנות ישראל שרכש מהמדינה ביחד עם שלומי פוגל ושלמה שמלצר ז"ל. לפלסן אמורה הרכישה לסייע בחדירה לשוק האירופי ובעסקאות יצוא למדינות נוספות, עם ייצור מקומי של הרכבים הממוגנים שלה, השבחה ופיתוח מוצרים חדשים למפעל הוותיק. בקבוצת SK ובפלסן לא הגיבו הערב לידיעה.
בנוסף עומדת על הפרק עסקת נשק קל גדולה ל-IWI עם ממשלת יוון. צבא יוון מעוניין לרכוש כ-200 אלף רובי סער חדשים, והתבור הישראלי מתמודד במכרז מול רובים מגרמניה וצרפת, לאחר שמוקדם יותר השנה זכה להזמנה גדולה מהודו. היוונים התרשמו מהכלי הישראלי בניסויים שערכו, ומהאפשרויות לרכוש במקביל כלי נשק קל נוספים מהמגוון של IWI.
הישראלים גם הסכימו לפתוח קו ייצור לתבור ביוון, שיוכל אף לייצא את הכלי, במתכונת דומה לפסי ייצור נוספים של הכלי בעולם. כאן אין עדיין זכייה מובטחת בעסקה, כאשר קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ונשיא צרפת עמנואל מקרון מעורבים אישית בקידום רובי הסער מארצותיהם, מהלך שראש הממשלה בנימין נתניהו טרם ביצע.
לפי פרסומים ביוון חיל האוויר המקומי מגלה עניין בראמפייג', טיל אוויר קרקע מהיר ואורך טווח מתוצרת אלביט והתעשייה האווירית. הטיל שמשוגר ממרחק של 150 ק"מ נועד לחמוק ממערכות גילוי ויירוט של האויב, והיוונים רואים בו פתרון לאפשרות שיאלצו להתמודד עם מערכת ההגנה האווירית הרוסית המתקדמת S400, שרכישתה בידי טורקיה היתה אחד הגורמים לקרע שלה עם ארה"ב.