מעקב כלכליסט
משבר? תשלום הפנסיות הבלתי חוקיות יימשך
הליכוד וש"ס הצביעו בדיון בוועדת הפנים בעד המשך ההטבות הלא חוקיות לנבחרי ציבור ודחו הצעת פשרה של יו"ר הוועדה מיקי חיימוביץ' להפסיק את התשלומים בהדרגה. כעת הכדור חוזר לבג"ץ
בינואר 2017 חשף "כלכליסט" את העובדה שמשרד הפנים משלם מזה 18 שנה פנסיות בניגוד לחוק לכמה נבחרי רשויות מקומיות לשעבר ומבקש מוועדת הפנים של הכנסת להכשיר אותן. מדובר בראשי רשויות או סגנים שסיימו את כהונתם ב־1998 כשהיו בני פחות מ־40 בעוד הכללים אפשרו מתן פנסיה רק למי שעבר גיל זה.
- מיקי זוהר מכשיר פנסיות לעסקנים ותוקע אצבע בעין של בג"ץ
- בג"ץ נתן למדינה 3 חודשים להסדיר את הגדלת הפנסיות לפורשי צה"ל
- דו"ח החשב מבהיר: טיפול בפנסיות יחסוך מיליארדים
הנהנים: ח"כ לשעבר אכרם חסון מכולנו; ראש עיריית בית שאן ז'קי לוי מהליכוד; מ"מ ראש עיריית ירושלים מש"ס צבי כהן; יו"ר ועדת הפנים לשעבר אמנון כהן (ש"ס) וחבר מועצת עיריית אור יהודה עוזי אהרון (ש"ס); ראש המועצה המקומית ג'וליס לשעבר עאדל עמאר. הליכוד וש"ס מובילים את המאמצים להכשיר את ההטבה.
הטעות התגלתה ב־2005. למרות זאת, התשלום לא הופסק. משרד הפנים פנה כמה פעמים לכנסת בניסיון להכשיר את התשלומים ונכשל. בכיר באוצר אמר בדיון בכנסת ב־2012 ש"מדובר בתקלה חמורה ביותר, טעות נוראה". העלות האקטוארית של התשלום מוערכת ב־3 מיליון שקל לאיש, כלומר 18 מיליון לשישה הנבחרים.
ב־2017 פנה אריה דרעי לוועדת הפנים שבראשה עמד אז ח"כ דודי אמסלם מהליכוד, היום שר, וזו אישרה את הפנסיות הבלתי חוקיות. נגד ההחלטה הוגשו שתי עתירות לבג"ץ. השופט מני מזוז תקף בדיון ב־2018 בחריפות את העובדה ש"גילו את הטעות ב־2015 ו־12 שנים ממשיכים לשלם ביודעין שלא כדין".
בעקבות הלחץ של בג"ץ להפסיק את תשלום הפנסיות, פנה שר הפנים דרעי לוועדת הפנים לדון מחדש בהחלטה. אלא שוויכוח בין יו"ר ועדת הפנים ח"כ יואב קיש מהליכוד לדרעי מנע את הדיון. השופט מזוז הגדיר את התכתובת ביניהם כ"משחק ילדים". ביוני 2019 פקעה סבלנותו של בג"ץ והוא הורה לוועדת הפנים של הכנסת לקיים דיון נוסף בהחלטה.
זו היתה הפעם הראשונה והיחידה עד כה שבג"ץ הורה מפורשות לכנסת לקיים דיון. אלא שבשל מערכות הבחירות החוזרות ונשנות הנושא הגיע להצבעה רק אתמול.
בינתיים התברר שיו"ר הקואליציה ח"כ מיקי זוהר לא רק תומך בהכשרת הפנסיות לשישה הנבחרים הקיימים, אלא מציע להחיל את הכלל של קבלת פנסיה על כל מי שסיים את כהונתו בגיל זה בתולדות המדינה, מה שעשוי להיטיב עם עסקנים פוליטיים לא מעטים. זוהר אמר ש"ההחלטה הקודמת קיפחה לא מעט אנשים שהיו בעבר נבחרי ציבור". יו"ר ועדת הפנים מיקי חיימוביץ' סירבה אתמול להעלות להצבעה את הצעתו של זוהר והוא נטש את הדיון.
חיימוביץ' הביאה אתמול להצבעה הצעת פשרה מתונה מאוד שלפיה תשלום הפנסיות יופסק בהדרגה והנבחרים אף לא ידרשו להחזיר את הכסף שקיבלו בניגוד לחוק. היא אמרה ש"הקופה הציבורית לא נועדה לתשלומים חריגים ורטרואקטיביים".
הצעתה נפלה ברוב קולות של ארבעה ח"כים מש"ס והליכוד מול שלושה מכחול לבן ויש עתיד. בכך החזירו בעצם חברי הכנסת את ההחלטה לבג"ץ, למרות שהוא הבהיר שהמצב הנוכחי בעייתי ביותר. סביר להניח שאם וכאשר הוא יתערב, זה לא ימנע מהם לבקר אותו בחריפות. עו"ד שגית בידרמן, המייצגת את אחד העותרים לבג"ץ מסרה בתגובה שלדעתה גם הצעתה של חיימוביץ' להפסיק את התשלום בהדרגה היתה מתונה מדי. "מדובר בהוראת חוק שנולדה בחטא, והיה מוטב להפסיקה לאלתר".