דעה
חשבון הנפש שבעלי עסקים קטנים יערכו השנה
כרטיס היציאה מה"טרלול" הכלכלי שהשנה יצרה, יינתן רק לעסקים שישכילו לעשות חשבון נפש אמיתי, מתוך הבנת השפעתם של נתונים ומידע על קבלת ההחלטות שלהם; קבלת החלטות מבוססות נתונים תאפשר לבעלי העסקים ביצועים חכמים ויעילים, גם בלי לחולל שינויים עסקיים מהותיים
אם בוחנים את תמונת המצב של העסקים בישראל, הרי שבמהלך "שנת הקורונה" קרו לרובם אחד משני המקרים: במקרה הראשון, העסק נמצא בקשיים ואז עליו לאתר הזדמנויות לצמיחה, שיפור ועשייה מחודשת - תוך מחויבות לצמצם עלויות והבנה היכן המקומות בתוך העסק שבהם הוא יכול להיות בהם יעיל יותר.
מנגד, יש גם עסקים הצומחים במהירות - אבל גם אלו מתמודדים עם אתגרים לא פשוטים כמו בחירת אופן ניהול מלאי יעיל יותר, שיאפשר לעמוד בדרישות הגדלות וחסמים נוספים שעליהם להתיר.
- האוצר רוצה להגדיל את קרן ההלוואות לעסקים קטנים ובינוניים ב-18 מיליארד שקלים נוספים
- חברות כרטיסי האשראי יצורפו לקרן ההלוואות בערבות המדינה לעסקים קטנים ובינוניים
- 40% מהיקף בקשות האשראי של עסקים יידחו; "יהיה כאן פיגוע"
בחינה מעמיקה תגלה שהקשיים הללו לא התחילו בעידן הקורונה. למעשה, מרגע הקמת העסק, בעליו נדרש לקבל החלטות ניהוליות באופן יומיומי. אך בעוד שהעסקים הגדולים נהנים מיתרון גודלם וזמינותן של מערכות מידע ואנליטיקה מתקדמות, העסקים הקטנים והבינוניים שמהווים גורם מרכזי בכלכלת ישראל, סובלים ממחסור בכלים מסוג זה לאור עלותם הגבוהה יחסית ובמיוחד לאור חוסר מודעות לחשיבות הכלים הללו. לכן, קבלת ההחלטות שלהם מתקבלת יותר מדי על בסיס תחושת הבטן ופחות מדי על בסיס ידע.
בחודש שעבר יצאתי יחד עם ד"ר אביגדור זוננשיין וד"ר איתן אדרס ממוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית, המרכז למצוינות תעשייתית, למחקר שבסיומו נגיש המלצות לבעלי העסקים הקטנים והבינוניים ולמובילי מדיניות התמיכה בהם, לגבי התחומים בהם יש להתמקד בכדי להביא לשיפור במדדים אלו אשר יגבירו את פריון המשק. השאלה המרכזית שעליה נענה היא - האם עסקים שמשתמשים בנתונים לקבלת החלטות בנושא מלאי מקטינים את עלויות המלאי שלהם ואת עלויות החוסר?
עלות המלאי מהווה מרכיב מרכזי בסך העלויות של עסקים המנהלים מלאי, וניהול נכון שלו ושל שרשרת האספקה משפיע ישירות על שורת הרווח של העסק ויכול להגביר את הפריון באופן משמעותי. בעלי עסק ומנהלי תפעול ורכש מתמודדים עם שתי בעיות מנוגדות: מצד אחד, מעוניינים להקטין את המלאי במחסן ומנגד מנסים להימנע מחוסר במלאי. מה שרבים לא יודעים, זה שכיום יש מגוון אמצעים ופתרונות מתוחכמים שיכולים לתת מענה לקשיים אלה.
כרטיס היציאה "מהטרלול" הכלכלי שהשנה יצרה, יינתן רק לעסקים שישכילו לעשות חשבון נפש אמיתי מתוך הבנת השפעתם של נתונים ומידע על קבלת ההחלטות שלהם. קבלת החלטות מבוססות נתונים תאפשר לבעלי העסקים ביצועים חכמים ויעילים, גם בלי לחולל שינויים עסקיים מהותיים.
אם עסקים ידעו לנצל את המידע שיש ברשותם הרי שלא רק ניהול העסק שלהם ישתפר אלא שבראיה רחבה יותר, יסייעו גם למשק הישראלי להתאושש ותיווצר תחרות טובה יותר. במילים אחרות, העסקים הקטנים והבינוניים יכולים וצריכים לשחק במגרש של הגדולים.
פרופ' אסף אברהמי הוא מנכ"ל חברת חשבשבת וחוקר בתחום תעשיה וניהול ומערכות מידע בטכניון