$
בארץ

היחסים העכורים באוצר: כץ דילג על קרן טרנר

כממלא מקום נמצא גרדוס בעמדת נחיתות התלויה בכץ על בסיס יומי. כהונתו קצובה לשלושה חודשים בלבד, עם אפשרות להאריכה, והיכולת שלו להתעקש על עמדותיו מוגבלת מאוד

עמרי מילמן 07:1108.09.20
שר האוצר ישראל כץ הודיע אתמול כי מי שיחליף כממלא מקום את הממונה על התקציבים המתפטר שאול מרידור יהיה סגנו יוגב גרדוס. כץ לא הצליח למצוא מועמד קבוע למשרה ולנוכח התנהלותו הכוחנית במשרד – ייתכן שגם יתקשה במציאת מועמד ראוי לתפקיד.

 

 

כסגן הממונה על התקציבים העוסק בענייני מקרו ופיננסיים שצמח באגף התקציבים מראשית דרכו גרדוס הוא ככל הנראה המתאים ביותר לקבל את התפקיד, אולם כממלא מקום, מתאים ככל שיהיה, הוא נמצא בעמדת נחיתות התלויה בכץ על בסיס יומי.

 

יוגב גרדוס מ"מ הממונה על התקציבים יוגב גרדוס מ"מ הממונה על התקציבים צילום: דוברות משרד האוצר

 

כהונתו קצובה לשלושה חודשים בלבד, עם אפשרות להאריכה בשלושה חודשים נוספים, ולאחר מכן הארכות נוספות באישור היועץ המשפטי בלבד (מה שלא מהווה מכשול גדול כאשר מביטים על מינוי המפכ"ל או העיכוב שהיה במינוי נציב שירות המדינה). היכולת של גרדוס להתעקש על עמדותיו המקצועיות מול כל שר אוצר ובוודאי מול כץ, מוגבלת מאוד.

 

לא עומד בתנאי הסף

 

גרדוס כלל אינו עומד בתנאי הסף למשרה הקבועה. שכן אלו דורשים ארבע שנות ניסיון ניהולי בכיר לבעלי תואר שני (כמו גרדוס) בעוד שהוא מונה לתפקיד סגן רק באוגוסט 2017, כלומר לפני שלוש שנים וחודש. גרדוס לא יוכל לטעון ששנותיו כרכז יכולות להחשב כניסיון ניהולי בכיר, שכן לפני ארבע שנים נבלם מינויו של נח הקר, שהיה אז סגן הממונה על התקציבים בתחום הביטחוני, לתפקיד יו"ר רשות החשמל מאותה סיבה בדיוק.

 

 

שר האוצר ישראל כץ שר האוצר ישראל כץ צילום מסך: לע"מ

 

השאלה האם גרדוס עומד בתנאי הסף למילוי המקום למעשה טרם התבררה. לדברי הנציבות, "במינוי ממלא מקום התנאים נבדקים לגופו של מקרה וטרם קיבלנו מהאוצר כל בקשה לאשר מינוי מ"מ". כך שייתכן והמינוי אף עשוי להיפסל.

 

מבחינת משרד האוצר מדובר באירוע חריג, ששופך אור במידה רבה על מערכת היחסים של כץ עם הנהלת המשרד. טוענת הכתר הטבעית לתפקיד – בוודאי כממלאת מקום – היתה המנכ"לית שמינה, קרן טרנר. טרנר לא רק עומדת בתנאי הסף הרשמיים אלא גם בלא רשמיים, כיוצאת אגף תקציבים. מי שאמורה להיות אשת אמונו של כץ לא קיבלה את התפקיד הזמני, מה שיכול להעיד על כך שמשבר האמון שלכאורה הסתיים בסולחה עם התפטרותו של מרידור, השאיר צלקת.

 

קרן טרנר-אייל מנכ"לית משרד האוצר קרן טרנר-אייל מנכ"לית משרד האוצר צילום: דנה קופל

 

מועמדת אפשרית נוספת למילוי מקום היתה הכלכלנית הראשית שגם היא עומדת בתנאי הסף הרשמיים והלא רשמיים כיוצאת אגף תקציבים. שירה גרינברג אמנם אינה מינוי של כץ, אך זו הקפידה שלא ליצור עימו עימותים תקשורתיים מאז שמונה לתפקיד. מספיק להסתכל על ההיסטוריה הלא רחוקה כדי להבין מדוע המינוי של גרדוס מפתיע. כאשר פרשו מתפקידם הממונה על השכר לשעבר, קובי אמסלם והכלכלן הראשי לשעבר יואל נוה, מי שהחליף אותם עד למינוי קבוע היה מנכ"ל המשרד לשעבר שי באב"ד, וכאשר הממונה על התקציבים לשעבר אמיר לוי פרש, היה זה נוה שהחליף אותו כממלא מקום. גם כאשר הממונה על התקציבים רם בלינקוב פרש היה זה המנכ"ל דאז ירום אריאב שהחליף אותו.

 

נשמו לרווחה

 

באגף התקציבים נשמו לרווחה אתמול. המועמדים שעלו עד כה על הפרק – מיכל עבאדי בויאנג'ו, החשבת הכללית לשעבר שהתעמתה לא פעם עם האגף וידועה בקרבתה לנתניהו, ושל מהרן פרוספר, היועץ הכלכלי של הרמטכ"ל לשעבר שמאז נפגש עם אנשי אגף התקציבים בכובעים שונים כיועץ כלכלי, הדירו שינה מעיניהם. מבחינת האגף גרדוס עדיף כממלא מקום על גרינברג וטרנר, ולטענת גורמים באגף הוא מהווה מעין קונצנזוס באגף.

x