$
בארץ

משרד האנרגיה ממחזר תוכנית לחיבור רשתות החשמל של ישראל וקפריסין

ישראל וקפריסין כבר חתמו בשנים האחרונות על חוזה להקמת צנרת גז לייצוא מישראל לאירופה, והצדדים משתפים פעולה במטרה לבלום השפעה טורקית בים התיכון, כך שחיבור רשתות החשמל יצור ברית חדשה בין הצדדים. שר האנרגיה יובל שטייניץ: "יאפשר לנו לקבל גיבוי חשמלי מאירופה בעיתות חירום"

ליאור גוטמן 13:4007.09.20

משרד האנרגיה מוציא מהמגרה רעיון ותיק, לחיבור רשתות החשמל של ישראל וקפריסין. הרעיון נולד לפני כעשור, ועוד בימי השר לשעבר עוזי לנדאו, שטען בשיחה עם כלכליסט ב-2011 ש"שראל וקפריסין יוכלו לקנות חשמל אחת מהשנייה, מה שיחסוך מאיתנו בעתיד את הצורך להקים תחנות כוח חדשות".

 

תחנת כח ארובות חדרה תחנת כח ארובות חדרה צילום: עמית שעל

 

 

מאז הנושא צף כל כמה שנים, כך ששנה לאחר מכן נחתם מזכר הבנות בין המדינות שלא הוביל לביצוע בפועל, וב-2013 בזמן כהונתו של השר סילבן שלום שוב עלה הנושא בשיחות בין הצדדים ובשנת 2016 הודיע רה"מ נתניהו על בחינה של הנחת כבל תת-ימי שיחבר בין רשתות החשמל של ישראל, קפריסין ומאוחר יותר יוון לשם הקמת רשת חשמל משותפת, הצהרה שגם לא קודמה.

 

אז מה שונה בהצהרה הנוכחית? ישראל וקפריסין כבר חתמו בשנים האחרונות על חוזה להקמת צנרת גז לייצוא מישראל לאירופה, והצדדים משתפים פעולה במטרה לבלום השפעה טורקית בים התיכון, כך שחיבור רשתות החשמל יצור ברית חדשה בין הצדדים. שר האנרגיה יובל שטייניץ מאמין ש"כבל תת ימי שיחבר אותנו דרך קפריסין ליוון, ומשם לרשת החשמל האירופית, יאפשר לנו לקבל גיבוי חשמלי מאירופה בעיתות חירום וגם יתמוך ביכולתנו להגדיל בצורה משמעותית את ההסתמכות על אנרגיה מהשמש". ומה בפועל? בעיקר קידום מזכר הבנות חדש בנושא, למידה של מבנה משק החשמל האירופאי, בדיקה כלכלית ודיונים מקצועיים.

 

ככל שהפרויקט יקום, בלוח זמנים ותקציב שעוד אינם ברורים, הוא יכלול שלושה מקטעי קו: הראשון מישראל לקפריסין (310 ק"מ, עומק מים 230,0 מטר), השני מקפריסין לכריתים (אורך כ-900 ק"מ, עומק מים של כ-2,700 מטר) והשלישי מכריתים לאתיקה שביוון (אורך כ-310 ק"מ, עומק מים של כ-1,400 מטר). "מימון הפרויקט על ידי האיחוד והמדינות השותפות, יקבע בהמשך בהתאם להסכמים שיחתמו בין הצדדים", מסכמים במשרד.
x