תחזית בנק ישראל: סגר ברבעון הרביעי יביא להתכווצות של 7% במשק השנה
לעומת זאת, בבנק המרכזי מעריכים כי בתרחיש אופטימי יחסית המשק יתכווץ השנה רק ב-4.5% - זאת אם לא תהיה הרעה משמעותית בנתוני התחלואה והגבלות נוספות
בנק ישראל מעריך כי התכווצות המשק השנה תעמוד על 4.5% בתרחיש שבו לא תחול הרעה משמעותית בנתוני התחלואה והגבלות משמעותיות נוספות, אך עם זאת מציג תסריט בו סגר ברבעון הרביעי יביא להתכווצות של 7%. כך עולה מנתונים שהציג היום (ג') נגיד בנק ישראל, פרופ׳ אמיר ירון בדיון כלכלי בראשות ראש הממשלה, בנימין נתניהו.
- הלמ"ס: האבטלה טיפסה ביולי, מעל חצי מיליון מחוסרי עבודה
- עומק המשבר: המשק הישראלי התכווץ ב-28.7% ברבעון השני של 2020
- אופטימיות זהירה: יש מנועי צמיחה ששרדו את הנגיף
בכך למעשה מציג הבנק תחזית אופטימית יותר בהשוואה לזו שפרסם בחודש יולי (אז העריך כי התכווצות המשק תעמוד על 6%) ולמעשה חזר להערכה המקורית שפרסם בסוף מאי.
אולם בתרחיש שמניח הרעה בתחלואה ומגבלות משמעותיות נוספות, לרבות סגר ברבעון האחרון, מניח כאמור הבנק כי התכווצות המשק תגיע ל-7%.
הנתונים הם חלק מתחזית הצמיחה העדכנית שמגבש בימים אלו בנק ישראל לאחר שקלול נתוני הצמיחה, התעסוקה והפעילות הכלכלית שהתקבלו בימים האחרונים. בדיון השתתפו גם שר האוצר ישראל כץ וראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ׳ אבי שמחון ואנשי משרד רה"מ, בנק ישראל ומשרד האוצר.
לפי סקירת הלמ"ס שפורסמה שלשום, המשק הישראלי רשם ברבעון השני של 2020 את שלושת החודשים הגרועים ביותר שלו אי פעם. צעדי הריחוק החברתי והסגר שננקטו במהלך רוב הרבעון (אפריל-יוני) שלחו את המשק הישראלי להתכווצות בתוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) של 28.7% זאת לעומת הרבעון הראשון, שם נרשמו "רק" שבועיים של צעדי ריחוק חברתי וירידה של 6.9%. בכך נכנסת ישראל באופן רשמי למצב של מיתון.
במחצית הראשונה של השנה נרשמה ירידה של כ-10% בתמ"ג לעומת המחצית אחרונה של 2019.