משרד הביטחון: מקווים לייצר בדיקה ישראלית מהירה לקורונה תוך חודשים
משלחת ישראלית אספה יותר מ-20 אלף בדיקות בהודו, לבדיקת ארבע מערכות שאמורות לזהות נשאי קורונה בתוך פחות מדקה, ויוכלו לשמש לבדיקות בשדה התעופה או כערכות ביתיות
המשלחת המשותפת למשרדי הביטחון, החוץ והבריאות לבחינת טכנולוגיות לבדיקה מהירה לקורונה תחזור בימים הקרובים מהודו, לאחר שאספה יותר מ-20 אלף דגימות מחולים מאומתים בתוך תשעה ימים.
המשלחת הקימה בעיר דלהי שישה אתרי 'דרייב אין' לדגימת קורונה ושתי מעבדות לריכוז ועיבוד הנתונים במערכות מחשב שהובאו במיוחד מישראל. ממשלת הודו העמידה מאות דוגמים הודים, שלקחו מאלפי המתנדבים בניסוי ארבע דגימות שונות שאינן פולשניות: דגימת קול, רוק, נשיפה ובדיקת מטוש.
- ישראל והודו יבחנו יחד טכנולוגיות לזיהוי מהיר של חולי קורונה
- בגלל המתיחות עם סין: הודו תזמין מישראל מל"טים ופצצות חכמות ביותר מ-100 מיליון דולר
- על רקע המתיחות עם סין: הודו תרכוש טילים מרפאל בכ-40 מיליון דולר
צוותים משותפים לישראל ולהודו פיקחו על הפעילות, תוך הקפדה יתרה על עמידה בכללי הניסוי המוגדרים מראש. הדגימות הוזנו למערכות מחשב מבוססות בינה מלאכותית ואנשי מנהל פיתוח אמצעי לחימה במשרד הביטחון (מפא"ת) והתעשיות הישראליות החלו בניתוח הנתונים, שיימשך בימים הקרובים בהודו ולאחר מכן עם חזרת המשלחת לישראל.
נספח משרד הביטחון וצה"ל בהודו, אל"מ אסף מלר: "המטרה היא להביא בשורה לעולם, יכולת טכנולוגית לבצע בדיקות קורונה מהירות בתוך עשרות שניות, שתאפשר פתיחה של שדות תעופה, בנייני משרדים, בתי ספר, תחנות רכבת ועוד. אנחנו מקיימים עם ההודים קשרים ביטחוניים קרובים, כאן עשינו יחד משהו אחר. ההירתמות ההודית לפרויקט היא מדהימה. כל גופי המחקר והפיתוח, כולל היועץ המדעי לראש הממשלה מודי, נרתמו למבצע בכוח מלא. אנחנו מקווים שבתוך חודשים ספורים לפחות אחת הטכנולוגיות תבשיל ליישום מסחרי".
מוביל המשלחת להודו מטעם מפא"ת משרד הביטחון, סא"ל יניב מאירמן: "חברי המשלחת כבר בעיצומו של תהליך המחקר ועיבוד הנתונים, שיימשך גם בשובנו לארץ. אנחנו אופטימיים ומקווים שבתוך זמן לא רב נצליח להעמיד מערכת לאבחון מהיר של נגיף הקורונה, לכל טכנולוגיה יש ייעוד שונה, מבדיקה מהירה בשדה תעופה ועד ערכות בדיקה ביתיות. בתוך כמה שבועות יהיו לנו תוצאות מלאות של הניסוי".
הטכנולוגיה הראשונה שנחנה בהודו היתה ניתוח גלי קול, שמטרתה לזהות חשד להימצאות נגיף הקורונה והידרדרות במערכת הנשימה, באמצעות ניתוח קולו של האדם בלבד וזיהוי שינויים האופייניים לקול של חולה בנגיף; השנייה היתה בדיקת ינשוף, לשפ גילוי הנגיף ותוצריו בנשיפה של אדם לאחר סריקה ועיבוד קצר ברמת אמינות גבוהה.
הטכנולוגיה השלישית שנבחנה היא זיהוי איזותרמי - שיטה ביוכימית המאפשרת את זיהוי הנגיף בדגימת רוק. פותחה ערכת דגימה זולה לייצור, המזהה את נוכחות הנגיף בעזרת תגובה כימית לחימום לטמפרטורה של כ-60 מעלות. הערכה מתאימה לשימוש ביתי ונותנת תוצאה בתוך 30 דקות.
כמו כן נבחנו חומצות פוליאמיניות - שיטה ביוכימית המאפשרת זיהוי חלבונים בתוצרי נגיף הקורונה הנאספים בדגימת רוק. באמצעות מכשור מתאים, ניתן לבצע ניתוח של הדגימה תוך מספר דקות.