$
בארץ

המדינה צופה 200 מיליארד שקל הכנסות גז עד 2064 - בינתיים נכנסו רק 500 מיליון שקל

רשות המסים הציגה את הנתון לוועדה לפיקוח על הקרן לניהול הכנסות המדינה מרווחי גז ונפט. החישוב לכניסה עתידית לא כולל תמלוגים ומס חברות, ומתייחס רק להיטל רווחי יתר ממאגרי תמר, לווייתן, כריש ותנין עד 2064

ליאור גוטמן 15:1428.07.20
הכנסות המדינה מהמאגרים השונים לאורך שנות הפקת הגז יסתכמו בכ-200 מיליארד שקל. כך טענה היום רשות המסים במהלך דיון בנושא, שנערך במסגרת הוועדה המיוחדת לפיקוח על הקרן לניהול הכנסות המדינה מהיטל על רווחי גז ונפט בראשות ח"כ אבי דיכטר.

 

 

עיון בנתוני רשות המסים, כפי שהציג אותם יו"ר הרשות ערן יעקב, מעלה כי המדינה אינה מתייחסת להכנסות הצפויות מתמלוגים או מס חברות, והיא מתייחסת רק להיטל רווחי יתר (מס ששינסקי) משלושה מאגרים שונים, וזאת לאורך עשרות שנות הפקה. ברשות המסים מחדדים כי החישוב בוצע על בסיס עתודות גז מוכרות (מסוג 2P) וזאת למאגרים תמר, לווייתן, כריש ותנין ועל פני השנים 2020 עד 2064. החישוב העתידי בוצע לטענתם "בהתבסס על פרסומי התחזיות של שותפויות הנפט לבורסה", כאשר "בבסיס ההערכה קיימות הנחות רבות, בין השאר, לגבי מחירים עתידיים של נפט וגז". במילים אחרות, היקף המכירות העתידי, כמו גם תנודות של מחירי האנרגיה בעולם, ישפיעו לחיוב או לשלילה על האומדן החזוי שהוצג היום.

 

 

יו"ר רשות המסים ערן יעקב יו"ר רשות המסים ערן יעקב צילום: עמית שעל, אוהד צויגנברג
ברשות המסים הדגישו כי המידע על הכנסות המדינה תלוי במציאה ובהפקה של מאגרי גז נוספים, כאשר המדינה כבר חילקה עשרות רישיונות חדשים, שאולי יימצאו בהם גז או נפט. עוד מעריכים ברשות, שכאשר שלושת מאגרי הגז הידועים יפיקו וישלמו את כלל היקף המס שנקבע עבורם, בשנים 2028-2026, תגיע גביית המס לשיאה ולהיקף של 700-600 מיליון שקל לכל חודש.

 

הנתונים שהציגה רשות המסים הם, למעשה, הראשונים שהמדינה מציגה באופן רשמי לשנת 2020, ומבדיקת "כלכליסט" עולה כי הם מתחשבים במשבר הקורונה ובצניחת מחירי הדלקים בעולם, וכי גביית המסים הכוללת נגזרת מהיקף ההכנסות של שותפויות הגז. הנתונים שהוצגו אף מבטלים ומאזנים הערכות קודמות, לרבות כאלה של בנק ישראל משנת 2013, שחזו כי עד היום כבר תקבל המדינה 14 מיליארד שקל מהגז, בעוד בפועל נכנס רק כחצי מיליארד שקל.

 

במהלך הדיון ניסתה מרב דוד, סמנכ"לית הלובי הציבורי, לובי 99, להבין או לפחות לקבל הסבר רשמי על הפער הזה, או על פערים אחרים בהכנסות המדינה מהפקת הגז, כולל של משרד האוצר שגובשו לפני כשש שנים. נציגי המדינה טענו, מנגד, כי מדובר באומדנים ישנים, שלא ברור על מה הסתמכו, והוסיפו כי ב-2013 איש לא יכול היה לדעת שמאגר לווייתן יופעל רק בסוף 2019 וכי עיקר המכירות שלו יהיו לשוק המצרי או הירדני, או שמאגרי כריש/תנין יחלו לפעול רק בסוף 2021.

 

לגבי קרן העושר - אותה קרן שבנק ישראל אמור היה להקים כדי לקלוט את מס רווחי היתר (מס ששינסקי) עוד בשנת 2011 - ההערכות הן שהצפי למועד פתיחתה לאזרחי ישראל יהיה בין אמצע 2021 לאמצע 2022. 
x