$
בארץ

כל העמותות הגדולות יישארו מחוץ למנגנון הסיוע של הממשלה

בדיון בישיבת ועדת הרווחה והעבודה של הכנסת התברר כי הקריטריונים לסיוע נותנים עדיפות לעמותות שעובדות עם הממשלה. מנכ"ל לתת: "לבטל את המע"מ שהארגונים משלמים על חבילות מזון ותרופות לנזקקים"

שחר אילן 16:0303.05.20

עמותות יידרשו להכנסה עצמית של 30% כדי לקבל מענק מקרן הסיוע לעמותות שתוקם במס רכוש. כמו כן, 2,000 ארגונים שמחזורם מעל 20 מיליון שקל לא יקבלו סיוע. כך מסר רפרנט בריאות וביטוח לאומי באגף התקציבים, גל לנדאו, בישיבות ועדת הרווחה והעבודה של הכנסת שדנה במשבר העמותות. המשמעות היא שכל העמותות הגדולות יישארו מחוץ למנגנון הסיוע לעמותות, גם כאלה שאין להן 30% הכנסה עצמית. עם זאת אמר לנדאו, שההערכה היא שהסיוע יהיה גדול משמעותית מהתקציב של 200 מיליון שאישרה הממשלה.

 

 

 

לפני מספר שבועות החליטה הממשלה על קרן סיוע של 200 מיליון שקלים למגזר השלישי. באוצר ובמשרד ראש הממשלה פעלו שהסיוע יינתן במסגרת קרן הסיוע לעצמאים של מס רכוש כדי שניתן יהיה לחרוג מסכום זה וכך אכן יהיה. לנדאו העריך בישיבת ועדת הרווחה והעבודה שהסיוע הכולל שינתן יהיה אכן גדול מ-200 מיליון. עם זאת ציין הגשת הבקשות תתאפשר רק החל מה-12.5, כלומר חודש וחצי אחרי קבלת ההחלטות. המענקים ינועו בין 7,000 שקלים לעמותה שמחזורה השנתי 100 אלף שקל ל-400 אלף לעמותה שמחזורה 20 מיליון.

 

המנגנון נותן עדיפות ברורה לעמותות שעובדות עם הממשלה גם הארגונים שעומדים בקריטריונים יוכלו להגיש בקשה רק מה-12.5, כלומר חודשיים לאחר תחילת המשבר.

 

מנגנון הסיוע יחול רק על עמותות שיש להן אישור ניהול תקין כלומר 15 אלף עמותות. כמו כן הוא יחול רק על עמותות שהמחזור הכספי שלהן נמוך מ-20 מיליון שקל, מה שמשאיר אלפיים עמותות גדולות בחוץ. מתוך 13 האלף הנותרות, יקבלו תמיכה רק כאלו שיש להן הכנסות עצמיות בהיקף של 30% המחזור, דוגמת דמי חבר, מכירת שירותים או תשלומים מהמדינה ומרשויות מקומיות. לנדאו טען ש"זה מקיף חלק משמעותי מהעמותות".

 

לנדאו הסביר שחלק מהעמותות הגדולות, כמו בתי חולים או רשתות חינוך ממשיכות לקבל תקציב מהמדינה. לגבי העמותות הגדולות האחרות אמר ש"אנחנו פועלים למציאת מענים משלימים". על העמותות שאינן נכנסות לקריטריונים אמר ש"לא כל העמותות צריכות לקבל סיוע, אלא עמותות שנותנות שירות ופועלת למען האוכלוסייה".

 

יו"ר הועדה ח"כ עאידה תומא סלימן מהרשימה המשותפת אמרה שלוקח יותר מדי זמן לממש את הסיוע. סלימן טענה שהכסף יגיע בעיקר לארגונים שמספקים שירותי רווחה שהמדינה צריכה לספק. היא דרשה להוריד את הסף של 30% הכנסות עצמיות, "אחרת חלק מהארגונים ייעלמו והמדינה תצטרך לממן לעובדים דמי אבטלה ולסייע למשפחות הרווחה במקומם. הגיע הזמן לשטח את עקומת הפגיעה בעמותות"

 

ערן וינטרוב, מנכ"ל אירגון לתת ערן וינטרוב, מנכ"ל אירגון לתת צילום: שלומי מזרחי

ח"כ יוסף ג'בארין מהרשימה המשותפת קרא לשקול מחדש את דרישת ההכנסות העצמיות. "עמותות חשובות יישארו בחוץ", אמר. חכים נוספים טענו שקריטריון ה-20 מיליון מונע סיוע מהעמותות שהן המעסיקות הגדולות במגזר השלישי.

 

מנכ"ל ארגון רבנים לזכויות האדם אבי דבוש אמר שהקריטריון של ההכנסות העצמיות פוסל ארגונים רבים שמסייעים לעניים. "הממשלה מסדרת כסף לעמותות שלה".

 

בין העמותות הגדולות שלא יוכלו להיעזר בקרן הסיוע נמצאת עמותת לתת המסייעת למעוטי יכולת. מנכ"ל לתת ערן וינטרוב קרא לבטל את המע"מ שהארגונים משלמים על חבילות מזון ותרופות לקשישים ונזקקים.

 

 

שתי תביעות נוספות שעלו בוועדה הן הקפאה זמנית של מס שכר שמשלמות העמותות וכן הגדלת הפטור ממס על תרומות, שניהם נושאים שקשורים לרשות המיסים. סלימן וחברי הכנסת נוספים חזרו וביקרו את רשות המיסים שסירבה להצטרף לדיון וענה שאין להם מה לתרום לו, למרות שכמעט כולו עסק במנגנוני סיוע של הרשות עצמה.

 

 

x