בלעדי לכלכליסט
הנדל מטאטא את ניגוד העניינים סביב הדואר
דניאל רוזן גיבש המלצות לרפורמה בדואר במקביל לניסיון לרכוש את החברה, אך במשרדי התקשורת והמשפטים מסרבים לבדיקה מעמיקה: "ההבהרות שלו מספיקות"
במשרד המשפטים ומשרד התקשורת מסרבים לפעול בנוגע לניגוד העניינים לכאורה של דניאל רוזן, שמונה לעמוד בראש הוועדה שגיבשה המלצות לרפורמה בדואר תוך שניסה במקביל לרכוש את מניות החברה עם שותפו יצחק קאול.
- הכובע הכפול של ראש הוועדה להסדרת הדואר
- תחרות, הסרת רגולציה - ומסירת חבילות בתוך 5 ימים: לקראת מהפכה בדואר?
- הקורונה גררה את דואר ישראל להפסד של 105 מיליון שקל ברבעון הראשון
בעקבות החשיפה פנו בשבוע החולף מספר גורמים לשר התקשורת בבקשה לעצור את אימוץ המלצות ועדת רוזן עד לבירור מעמיק של הטענות, בהם הח"כים יצחק פינדורס (יהדות התורה) ומאי גולן (הליכוד) וחברת מסר, המתחרה בדואר.
על אף פניות אלו במשרדי המשפטים והתקשורת בחרו להסתפק בהבהרותיו של רוזן בלבד, ולהמשיך את תפקודו כיו"ר הוועדה שפעילותה הוארכה, מבלי לבצע בדיקה מעמיקה בנושא.
שותפו של רוזן: "זה הזמן להצליח ברכישה"
ועדת רוזן הוקמה בסוף 2018 בידי שר התקשורת דאז איוב קרא והמלצותיה הוגשו לו שלושה חודשים לאחר מכן. קרא בחר לא לעסוק בהמלצות וכך עשה וגם מחליפו דודי אמסלם. עם זאת, סמוך למינויו החליט שר התקשורת יועז הנדל לפרסם את המלצות הוועדה לציבור לפני אימוצן הרשמי.
במוקד ההמלצות שפורסמו בחודש שעבר עמדו צמצום מספר יחידות חלוקת הדואר, הסרת פיקוח המחירים על מכתבים, ביטול העברת חבילות לבית הנמען ויכולת להשיק שירותים ללא אישור מראש ממשרד התקשורת. מדובר במהלכים שמעלים חשש לפגיעה בצרכנים, בעיקר אלו המתגוררים בפריפריה.
ברקע הדברים עומדת גם תוכנית רשות החברות הממשליות להפריט את חברת הדואר, שזכתה לאישור ועדת השרים לענייני הפרטה כבר ביולי 2018. לפי תוכנית זו, 20% ממניות הדואר יימכרו למשקיע אסטרטגי ובשלב שני יונפקו עוד 20% מהמניות לציבור בבורסת תל אביב, כך שלבסוף תישאר המדינה עם 60% מהמניות. לפי הערכה ראשונית של רשות החברות, שווי חברת הדואר נאמד במיליארד שקלים.
בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" כי ביוני 2018 קידם רוזן רכישה משותפת של מניות הדואר יחד עם גורם עסקי במשק, חמישה חודשים לפני שמונה בידי השר קרא לעמוד בראש ועדה לבחינת שירותי הדואר. יתרה מכך, חודש לאחר מינויו של רוזן נועד שותפו קאול שוב עם אותו גורם עסקי, וציין כי "זהו הזמן להשפיע ולהצליח ברכישה".
המשרדים סירבו להעביר את ממצאי הבדיקה
אלא שבמקום להאט, הנדל פועל במלוא הכוח לקדם את יישום המסקנות. ל"כלכליסט" נודע כי הוא חידש את פעילות ועדת רוזן לשלושה חודשים נוספים כדי שתעדכן את המלצותיה בהמשך להתייחסויות שהתקבלו בשימוע שערכה מנכ"לית משרדו לירן אבישר בן חורין.
במקביל, הנדל ושר האוצר ישראל כץ הודיעו כי הרפורמה בדואר תיכלל בחוק ההסדרים, אף שזו לא נכללה בטיוטת החוק שפורסמה לציבור קודם לכן. אלא שבכך אין סוף פסוק, שכן לאחר פרסום ההודעה לאחר מכן נמסר ממשרד האוצר כי "הנושא עדיין בדיונים".
ממשרד המשפטים, האחראי על המחלקה המשפטית במשרד התקשורת, נמסר כי "מבחינת רוזן הנושא (הניסיון לרכוש את הדואר - א"א) עלה כמה שנים קודם למינויו ובגדר גישוש ראשוני שלא הוביל להסכם. בהסדר ניגוד העניינים התחייב רוזן להימנע מקיום קשרים עסקיים עם הדואר בתקופת עבורת הוועדה ובמשך שנה לאחר מכן. בהינתן ההבהרות מרוזן לא מצאנו לנכון להמליץ על צעדים נוספים".
משרד התקשורת סירב להעביר ל"כלכליסט" את ממצאי הבדיקה. מהמשרד נמסר כי "הלשכה המשפטית במשרד התקשורת בחנה את הטענות ורוזן התבקש להעביר מידע נוסף שהתקבל ונבחן. לאחר התייעצות עם משרד המשפטים ולאור הסדר ניגוד העניינים שנערך לרוזן נמצא כי לא קיים קושי בהמשך פעילות כיו"ר הוועדה".