רשות שדות התעופה תוכל לגייס חוב בהיקף של 3.1 מיליארד שקל
עם צניחה חדה בתנועת הנוסעים וירידה דרסטית בהכנסות, רשות שדות התעופה תקבל אישור - באמצעות תזכיר חוק שמקדם משרד התחבורה - לגייס חוב שיאפשר לה "את המשך פעילותה בתקופת המשבר"
משרד התחבורה מקדם תזכיר חוק שיאפשר לרשות שדות התעופה לגייס חוב וזאת על מנת לממן את פעולותיה. נוסח התזכיר תולה את הסיבות במהלך, במשבר הקורונה ובשיתוק שנפל על שדות התעופה בישראל שהוריד את תנועת הנוסעים "עד לכדי 98% ביחס לתקופה המקבילה ב־2019".
מדובר במהלך חריג כיוון שכרשות סטטוטורית, אסור לרשות שדות התעופה לממן פעילות מהלוואות, והיא חייבת לכלכל את עצמה מעמלות.
- אירופה פותחת את השמיים: ארה"ב וישראל מחוץ לרשימה
- אל על: בוטלו הטיסות לניו יורק ולפריז; הוועד: ההנהלה לא מכבדת הסכמים
- עובדי רשות שדות התעופה יקבלו שכר עד ספטמבר - גם אם לא יעבדו
ועדיין, הצעד מחויב המציאות לדברי משרד התחבורה, וזאת בשל הירידה הדרסטית בהיקף הפעילות, שהובילו לירידה בהכנסות רשות שדות התעופה.
2019 הייתה שנת שיא
רש"ת מעסיקה כ־2,000 עובדים קבועים ו־1,300 ארעיים. 2019 הייתה שנת שיא עם מעבר של כ־24 מיליון טסים. מקור ההכנסות העיקרי שלה הוא מהפעילות הבינלאומית בנתב"ג, והוא מגיע מתשלומי אגרות (נוסעים, מטוסים, מטען, חניה), ומפעילויות מסחריות. לפי נתוני הרשות, שנת 2018 (האחרונה הידועה פומבית) הייתה שנת שיא עם הכנסות של כמעט 4 מיליארד שקל.
במקביל משלמת רשות שדות התעופה תמלוגים למדינה, ושיעורם נקבע על ידי שרי התחבורה והאוצר באישור ועדת הכספים. בשנת 2018 שילמה הרשות למדינה תמלוגים בסך 1.62 מיליארד שקל, וכ־4 מיליארד שקל ב־4 השנים האחרונות.
לא ידוע מתי יחזרו הטיסות
המדינה מודה בתזכיר החוק כי לא ידוע כלל מתי יחודשו הטיסות המסחריות לישראל, ולכן משרד התחבורה זורק גלגל הצלה לרשות בדמות ביטול מגבלת גיוס המשאבים, שיאפשר לה לקחת הלוואה כדי שתמשיך את "פעילותה בתקופת המשבר". עוד נכתב בתזכיר החוק כי היקף החוב הכולל שיגויס לא יעלה על 3.1 מיליארד שקל, סכום שהוא למעשה צפי טווח הגרעון התזרימי המצטבר וההשלמה האקטוארית החזויה (פנסיות העובדים - ל"ג) לצורך הקמתה של קופה מרכזית לקצבה, הן עבור הוצאותיה השוטפות והן עבור קידום תכנית הפיתוח המאושרת. חלק מהכסף ילך לתשלומי משכורות עבור העובדים, כאשר עד 1 ביולי כ־2,500 עובדים זמניים עדיין בחל"ת, אלה שחזרו ספגו הפחתה של 25% במשכורתם, ו־210 עובדים הוצאו לפנסיה מוקדמת.
המדינה מציעה שההחזר הקרן בגין ההלוואה ינוכה מהרווח השנתי הנקי, במסגרת חישוב התמלוגים לממשלה, והניכוי הראשון יבוצע רק ב־2024, לאחר אישור דו"חות 2023.