$
משפט

דרעי וליצמן סגרו את השמים לאב ובתו

משרדי הפנים והבריאות קבעו חריגים שיאפשרו לבני משפחה לנחות בארץ למרות הקורונה, ועל בסיס קריטריונים לאומיים ודתיים בעיקר. כעת המדינה מסרבת לבקשת קטינה בת 8 להיפגש עם אביה בישראל בנימוק שהוריה לא נשואים. בג״ץ יצטרך להכריע

משה גורלי 07:5828.06.20

הקורונה סגרה את השמים והפרידה בין משפחות שמפוצלות בין חו"ל לישראל. על רקע זאת נקבעו חריגים שמאפשרים לבני משפחה לנחות בארץ, כשהקריטריונים הם בעיקר לאומיים ודתיים. ככה זה כשהשאלטר בידיים של אריה דרעי (משרד הפנים) ויעקב ליצמן (לשעבר שר בריאות). המהלכים הללו הובילו את המדינה לסרב לילדה קטינה שלא עומדת בקריטריונים להיפגש עם אביה בישראל. נימוק הסירוב המרכזי: ההורים אינם נשואים. המקרה הזה יגיע בקרוב לדיון בבג”ץ.

 

א', איש הייטק ועסקים מוכר, הוא אב לקטינה בת 8 וחצי שנולדה לבת זוגו, אזרחית אמריקאית. ההורים בקשר טוב ומקיימים הורות משותפת. הילדה מגיעה לביקורים בישראל שלוש עד ארבע פעמים בשנה ובכל חופשת קיץ למשך שבעה שבועות לפחות. עד שהגיעה הקורונה וסגרה בפניה את שערי המדינה. האב, באמצעות עו"ד שמואל מורן, עתר לבג"ץ וטען לאפליה בהשוואה לתאים משפחתיים אחרים. השופט עפר גרוסקופף הורה למדינה להגיש תגובה עד היום. 

דרעי וליצמן. שלל חריגים, אבל אין פתרון למקרה שבו ההורים אינם נשואים דרעי וליצמן. שלל חריגים, אבל אין פתרון למקרה שבו ההורים אינם נשואים צילומים: עמית שאבי, אוהד צויגנברג

 

הוראת משרדי הבריאות והפנים אוסרת כניסת זרים נטולי אזרחות או תושבות ישראלית כמו בתו של א', למעט חריגים: זוגות נשואים; בני זוג שנמצאים תקופה מסוימת בשנה בישראל; תלמידי ישיבות נשואים; חתונות, לוויות, תיירות מרפא ועוד. שלל חריגים, אבל אין פתרון למקרה הנוכחי שבו ההורים אינם נשואים. ואז, נמנע מהילדים להיכנס לישראל.

 

טובת הילד קובעת

 

עו"ד מורן פנה למחלקה הבינלאומית בפרקליטות שניסתה לסייע אך ללא הצלחה, כי הסמכות נתונה בידי הקונסוליה בניו יורק שמפעילה את החריגים הממשלתיים. הקונסוליה סירבה, והתנתה את האישור בכך שהילדה תירשם כאזרחית ישראלית. כלומר הבת תוכל לראות את אביה בשני תנאים – או שההורים יתחתנו או שהילדה תתאזרח בישראל. והשאלה היא למה. מדוע טעמים טקסיים, לאומיים ודתיים פותחים את שערי המדינה, וקשרי דם ומשפחה שלא עוגנו רשמית מסורבים ומקופחים. מדוע "מענישים" ילדה בניתוק מאביה רק מפני שהוריה לא נישאו ואין בידה דרכון ישראלי?

 

גם בימי הסגר ההדוקים קבע המחוקק במפורש כי הורים שחיים בנפרד וחולקים בילדיהם במשמורת משותפת רשאים לצאת מגבולות הסגר כדי להעביר את הילד להורה המשמורן ולהחזירו. "בכך", כותב מורן, "הביע המחוקק את דעתו כי גם בתקופת החירום יש לפעול למימוש עקרון טובת הילד, וכי טובת הילד היא שמירה על קשר רציף עם שני הוריו".

 

גם תקנות בתי המשפט והוצאה לפועל שהסדירו את סוגי העניינים שבהם ידונו בתי המשפט בתקופת מצב החירום קובעות שניתן להביא לפתחו של בית המשפט בקשה לסעד דחוף בעניין הבטחת קשר של קטין עם כל אחד מהוריו. "עינינו הרואות", נכתב בעתירה, "כי המחוקק נתן חשיבות עליונה לקיומם של הסדרי ביקור של הורים עם ילדיהם, גם בתקופת הקורונה, ולא בכדי. ראשית, עקרון השוויון בהורות הוא עיקרון ראשון במעלה ויש לשמור עליו גם בתקופות מורכבות כמו אלו. שנית, דווקא בתקופה זו יש להגן ביתר שאת על זכויות וטובת הילד, ליתן לו את התמיכה המרבית ולהותיר את עוגן היציבות בדמות שני הוריו".

 

פגיעה בשגרת הביקורים היא פגיעה בטובת הקטין. "הממצאים מראים שילדים שנמנעים מהם יחסים משמעותיים עם אחד מהוריהם נמצאים בסיכון פסיכולוגי רב יותר. ילדים יכולים להשיג את הפוטנציאל הפסיכולוגי כאשר הם מסוגלים לפתח ולשמר יחסים משמעותיים עם שני ההורים, בין שהם חיים יחד ובין שלא". על בסיס הנחה זו אחת ממטרות אמנת האג, האמנה הבינלאומית לזכויות הילד, היא לדאוג כי זכויות ביקור של הורה יכובדו במדינות האמנה וניתן לבקש לאכוף זכויות אלו.

 

תנאי סף פוגעני

 

"המשפט רואה בקשר שבין הורה לילדו זכות טבעית בעלת ממד חוקתי, שלה שני פנים: האחד, זכותו של כל ילד להיות נתון למשמורת הוריו ולגדול ולהתחנך על ידיהם; השני, זכותו של הורה, מכוח קשר דם, לגדל ולחנך את ילדו במשמורתו ולקיים כלפיו את חובותיו כהורה", כתבה שופטת בית המשפט העליון בדימוס איילה פרוקצ'יה בפסק הדין שהחזיר לבכורתם את חשיבות ומשקל קשר הדם המשפחתי שגוברים על הנסיבות שמחייבות לעתים את הפרדת הקטין מהורהו הביולוגי, בעיקר תנאי גידול שמזיקים ומסכנים את הקטין. ובמקרה הנוכחי, כשהאהבה וההרמוניה שורות, אין נסיבות שאמורות לגבור. במיוחד לנוכח רשימת החריגים הרחבה שמאפשרת לזרים להגיע לישראל. ועכשיו צריך לראות אם בג"ץ יורה על הוספת חריג שמבוסס אך ורק על קשר הדם שבין אב לבתו, אבל נטול סממנים לאומיים ודתיים כמו נישואים, אזרחות ויהדות.

 

מורן טוען בעתירתו כי "הנחיות משרד הפנים ודרישת הנישואים כתנאי סף לצורך כניסת ילדים לישראל הן מפלות ופוגעניות הן כלפי ההורים והן כלפי הקטינים. בפועל נוצר מצב שבו ילד להורים נשואים יוכל להיכנס לישראל, לעומת ילד לאזרח ישראלי שהוריו אינם נשואים אשר לא יוכל להיכנס. תוצאה זו אינה מתקבלת על הדעת, מפלה, ופוגעת בזכויות יסוד ללא חוק במידה שעולה על הנדרש".

x