האוצר מנסה לבלום בחוק ההסדרים את הרפואה הפרטית
לפי חוק ההסדרים החדש, רישיונות חדרי ניתוח פרטיים יינתנו בהליך תחרותי ורק למי שיציע שימוש של יותר מ-60% לרפואה הציבורית וגם ייתן הנחות לקופות החולים
צוות הבריאות של אגף התקציבים במשרד האוצר הכניס לתוך חוק ההסדרים המתוכנן סעיף הנוגע לאסדרה לפתיחת חדרי ניתוח במערך האשפוז הפרטי והוא צפוי לשנות את האיזון בין הרפואה הפרטית לציבורית.
- תיקון חוליי מערכת הבריאות וצמצום תקציבי אינם סותרים זה את זה
- המל"ג והקרן הלאומית למדע יחלקו 60 מיליון שקל למחקרים ברפואה מותאמת אישית
- פרופורציה נגד מכבי שירותי בריאות: קופת החולים מתנה תשלומים המגיעים לרשת על פי הסכם
לפי החוק המסתמן, כל מתן רישיון לחדר ניתוח - דבר שמתחייב על פי חוק - ייעשה באמצעות הליך תחרותי (מכרז) בניגוד למצב הקיים בו כל בית חולים פרטי זכאי לבקש אישור ממשרד הבריאות, וזה מחליט אם להעניקו. לפי נתוני האוצר, בארבע השנים האחרונות חל זינוק בפתיחת חדרי ניתוח פרטיםי: מ-26 ב-2017 לכ-60 כעת.
בניגוד למה שהיה ניתן לחשוב, מי שיזכה במכרז לא יהיה בית החולים שישלם הכי הרבה לקופת המדינה אלא מי שיענה על שני קריטריונים שמיועדים לחזק את הרפואה הציבורית ולקצר טורים. הקריטריון הראשון: מי שיציע שימוש מעבר ל-60% המינימליים לרפואה ציבורית יקבל עדיפות - אם בית חולים מסוים יציע שימוש של 62% לציבורית ואחר יציע שימוש של 70% לאזרחים ללא ביטוח פרטי - אז האחרון יזכה במכרז.
הקריטריון השני הוא ההנחה הגדולה ביותר לקופות החולים. נזכיר: מחירה של כל פרוצדורה רפואית תחת פיקוח ממשלתית וקבועה ב"מחירון" של משרד הבריאות. אם בית חולים פרטי יציע הנחה של 10% על מחיר המחירון ובית חולים אחר יציע 20% - אז האחרון יקבל את הרישיון. הצעד הזה מיועד ליצור "חיסכון" בתקציב הקופות - סל הבריאות של ישראל העומד השנה על 60 מיליארד שקל.
באוצר מבהירים כי מטרת החוק איננה לעודד את פתיחת חדרי ניתוח פרטיים אלא דווקא לבלום את המגמה בצורה "חכמה" שתחזק את הרפואה הציבורית שמאותגרת זה כמה שנים על ידי הרפואה הפרטית וסובלת מתת תקצוב שהלך והחריף מאז מגיפת הקורונה.