הנכה הכלכלי, בנימין נתניהו, שווה 50 מיליון שקל
אחרי שגרף לכיסו מיליון שקל מכספי ציבור, עסק ראש הממשלה בהפצת פייק ניוז על אפלייתו לרעה. חיצי בקורת הופנו לפקידי שומה, לעיתונאים שלא תורמים למדינה משכרם, ולציבור שלא מוקיר תודה. המסרים הועברו גם על ידי שר שמשרדו המומצא עולה 50 מיליון שקל בקדנציה
"מחפשים להפוך את ראש הממשלה בנימין נתניהו לנכה כלכלי", זעק שלשום יו"ר הקואליציה ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) בדיון הסוער בוועדת הכספים שבסופו הוענקה לנתניהו מתנה בשווי של כמעט מיליון שקל בדמות החזרי מס וגילומי מס על שימוש ברכב שרד והוצאות עבור תחזוקת הווילה הפרטית בקיסריה. לטענתו של זוהר נתניהו משתכר 17 אלף שקל נטו בחודש בלבד עבור "המשרה המורכבת והאינטנסיבית ביותר במזרח התיכון ואולי – בעולם כולו". והמסקנה של ח"כ זוהר: אין ספק, מדובר ברדיפה אישית.
- באמצע המשבר הכלכלי: ועדת הכספים אישרה לנתניהו הטבות מס של כמעט מיליון שקל
- האם מכונית שרד לגנץ שווה לכחול לבן חבילת הטבות כלכליות נדיבה לנתניהו
- צעד נוסף של נתניהו לקיסרות
זוהר נסמך על תלוש השכר שחשף נתניהו לציבור לפני יותר מארבע שנים, במרץ 2016 שלפיו הוא משתכר 48.8 אלף שקל ברוטו, ו־17.6 אלף שקל נטו. באותו החודש שילם נתניהו מס בגובה 21.5 אלף שקל בעיקר בגלל המס על שווי השימוש ברכב השרד הממוגן. נכון לשנת 2020 שכרו החודשי ברוטו של ראש הממשלה עומד על 56,345 שקל, ועל פי הערכות השכר נטו – לא כולל הפרשות סוציאליות – עומד על 28 אלף שקל בחודש.
הצ'ופרים בקיסריה
מעבר לכך, מממנת קופת המדינה הוצאות מחייה לראש הממשלה ומשפחתו במעון ראש הממשלה הרשמי ברחוב בלפור בירושלים. אין מדובר רק בקורת גג, אלא גם בהוצאות שכוללות ארנונה, חשמל, מים, תקשורת, וגז. התקציב כולל גם מימון עובדות משק בית ומבשלת. למרות העסקתה של מבשלת, ישנו תקציב נפרד להזמנת מזון מבחוץ. רעיית ראש הממשלה ובניו זכאים לשירותי הסעה ואבטחה. לפני שנתיים וחצי פורסמו הקלטות של שיחה בין יאיר נתניהו – שנסע עם נהג ורכב מטעם המדינה למועדון חשפנות – שבה הטיח בבנו של איש העסקים קובי מימון: "אבא שלי סידר לך 20 מיליארד". משפחה ישראלית מוציאה על פי אומדנים שונים 10,000–20,000 שקל בחודש למימון הוצאות דיור וחשבונות נלווים בלבד (לא כולל עובדות, תקציבי המזון, הוצאות רכב, נהג ואבטחה).
אחרי כל אלה, קופת המדינה מממנת הוצאות גם לווילה הפרטית של משפחת נתניהו בקיסריה. מדובר בהוצאות על מזון, חשמל, מים, ארנונה, תקשורת, גינון, ועבודות אחזקה שוטפות. בשנת 2011 עמד היקף המימון על 184,000 שקל, בשנת 2012 על 318,000 שקל, ב־2013 על 183,000 שקל, ב־2014 על 284,000 שקל, ב־2015 על 298,000 שקל. החל משנת 2016 מסרב משרד רה"מ בגיבוי בית המשפט לחשוף את התקציב שמקבל ראש הממשלה עבור הווילה הפרטית.
בקיץ 2018 חוקקה הכנסת חוק שמעניק לנתניהו פטור ממס על הסכומים שהוא מקבל מהמדינה להוצאות הווילה בקיסריה ובמקביל הופחתו תשלומי המס עבור השימוש ברכב השרד. על פי הערכות החוק הגדיל את הכנסתו נטו של ראש הממשלה בכ־8,000 שקל בחודש שהם כ־96 אלף שקל בשנה.
הלאה. הונו המוערך של נתניהו נאמד ב־50 מיליון שקל. בבעלותו 2.5 נכסים יקרים: הווילה בקיסריה שאותה רכש ב־2002 בכמיליון דולר: מדובר בשטח כולל של 1.4 דונם כשהשטח הבנוי עומד על כ־500 מ"ר וכולל שני מפלסים, מרתף ובריכת שחייה. שוויה של הווילה כיום מוערך ביותר מ־20 מיליון שקל. נתניהו הוא גם הבעלים של פנטהאוז ברחוב עזה בירושלים: מדובר בדופלקס משופץ ששטחו 240 מ"ר ושוויו מוערך בכ־10 מיליון שקל. הנכס השלישי הוא בית ברחוב הפורצים בשכונת קטמון בירושלים שנתניהו ואחיו עידו קיבלו בירושה בשנת 2012. מדובר בבית ערבי שמשתרע על מגרש בגודל 582 מ"ר. ב־2016 פורסם כי איש העסקים ספנסר פרטרידג' רכש את חלקו של עידו נתניהו בבית ב־4.2 מיליון שקל. כיום הבית מוערך בשווי גבוה יותר, ויזנק עוד יותר אם תאושר תוספת של זכויות בנייה. פרטרידג' הוא אחד מאנשי העסקים שאליהם פנה נתניהו למימון הוצאות משפטו.
בנוסף לנתניהו היו מניות במפעל פלדה בבעלות בן דודו נתן מילקובסקי שאותן קנה בשנת 2007 ב־600 אלף דולר ולפי הערכות מכר אותן ב־2010 ב־4.3 מיליון דולר תוך גזירת קופון רווח של מיליוני שקלים.
אלקין מצא אשם
כדי להצדיק את תשלום שומות המס על הוצאות הווילה בקיסריה מקופת המדינה טענו בליכוד – אף ראש ממשלה לא שילם מסים על הוצאות דומות. האמת היא שההוצאות רחוקות מאוד מלהיות דומות. נכון הוא שגם ראשי מדינה קודמים קיבלו מימון עבור הוצאות של מעונם הפרטי, וככל הידוע לא חויבו בתשלום מס על הסכומים הללו. המדינה מימנה חלק מהוצאות מעונו הפרטי בקריית מלאכי של נשיא המדינה משה קצב, וגם הוצאות של חוות השיקמים שהיתה בבעלותו של ראש הממשלה אריאל שרון. גורמים בכנסת יודעים לספר כי ההוצאות של נשיאים וראשי ממשלה בעבר היו קטנות לאין שיעור לעומת ההשתוללות התקציבית של מימון הווילה בקיסריה. נשיא המדינה המכהן, ראובן ריבלין למשל, קיבל החזר של 9,600 שקל בלבד מהמדינה עבור הוצאות על מעונו הפרטי בשנים 2018–2019.
כפי שהסבירה שלשום היועצת המשפטית של ועדת הכספים, עו"ד שגית אפיק, בשנת 2015 הוגשה עתירה לבית המשפט העליון שטענה כי על ראש הממשלה לשלם מס על טובות הנאה שהוא מקבל מתוקף תפקידו על פי פקודת מס הכנסה. עד אז לא נבדקו שומותיהם של ראשי ממשלה. בעברית מדוברת, הבזבזנות בווילה בקיסריה גררה ביקורת ציבורית, שהולידה עתירה לבג"ץ בעקבותיה הוחלט כי יש לשלם מס על מימון הוצאות המעון הפרטי. על הרקע הזה מעניין היה לשמוע את דבריו של השר זאב אלקין בראיון אתמול לרשת ב' ששב והאשים את פקיד השומה במצב שנוצר. למשנתו של אלקין אם הפקיד לא היה דורש כעת את הכסף, המחזה המביך שנגלה לעיננו אתמול בוועדת הכספים היה נחסך. לא חלילה הבזבזנות וחוסר הרצון לשלם מס הולידו את הפיאסקו. היה זה כמובן פקיד השומה שמנסה למלא את קופת המדינה המדוללת. ועדת הכספים מאחלת לו הצלחה – אבל לא על חשבון ראש הממשלה הנכה כלכלית.
מקושש תרומות מהציבור
אלקין לא עצר בביקורת על פקיד השומה. לדבריו, היתה הצדקה לוותר לנתניהו על תשלומי המס משום שהוא מוותר על הכנסות עצומות שיכול היה להכניס לכיסו לו היה עובר לעבוד בשוק הפרטי. והרי כל כך מגיע לו פיצוי. לו היה נוחת כאן אדם מכוכב אחר לא היה מאמין שמדובר בראש ממשלה שחצי מהעם הצביע בעד הדחתו בבחירות האחרונות, ושנאחז בשלטון על אף שתלוי ועומד נגדו כתב אישום
באשמת שוחד, מרמה והפרת אמונים ואיש לא מצמיד אקדח לרקתו שיישאר בשלטון. אחר כך התלונן השר להשכלה גבוהה ומשלימה ולענייני המים גם על מגישי החדשות ששכרם גבוה – אולי הם, אמר אלקין, יתרמו מיליון שקל למדינה.
אולי כבוד השר אלקין זה דווקא הזמן שהמדינה תכיר לא רק לראש הממשלה אלא לאינספור בעלי מקצוע שעברו לעבוד מהבית בגלל מגפת הקורונה בהוצאות המעון הפרטי. ולא הזמן לקושש תרומות מהציבור. לא רק נתניהו – גם ההגנה הנחרצת של אלקין על ראש הממשלה עולה לנו כסף. אלקין, חייל נאמן, ויתר על משרד האנרגיה בחלוקת התיקים וכדי שלא יישאר קירח קיבל לידיו משרד מומצא שמאגד נתח ממשרד החינוך ונתח ממשרד האנרגיה, בעלות של 50 מיליון שקל בשנה, על חשבון משלם המסים.